Nejbližší koncerty
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2015, vlastní náklad / experimentální akustický metal / Česko

MASÁŽ je novou partou vzešlou z jihočeských luhů a hájů. Tvořena je známými jmény a zkušenými muzikanty. K těm v první řadě patří bubeník Čert (GRIDE, RADIOLOKÁTOR), kterého doplňuje basák Michal (GRIDE), třetí do party je kytarista Ivan Boreš. A je to právě Ivan, který má na celkové vyznění největší vliv.

Kytarový virtuóz Ivan totiž používá jenom a pouze akustickou kytaru, což dodává kapele nevšední výraz a silně experimentální ráz. Do toho se Čert s Michalem rozhodně nedrží zkrátka a jejich rytmické kreace jsou sice o něco málo klidnější než v jejich domovských, nezkrotných GRIDE, ale i tak jsou neustále v pohybu. Tepající bicí, poskakující basa a nad tím vším akustická kytara, která kdyby byla elektrifikovaná, byla by pro MASÁŽ trefná škatulka mathcore. Ivan řádí jako černá ruka a svou kytaru rozhodně nešetří. Z výše vyřčeného plyne, že se za celou půlhodinu dočká posluchač velkého množství neustálých dějových zvratů. Takže se připravte na chvíle, kdy třeba klidnější kytarová práce, která zakončuje šestou skladbu „Šedivé listí“, kde vypomohl hlasem Iny (GRIDE), přejde v podstatě v akustický metal. Sedmá „Konec“ je pak i přes svou zvukovou stopu regulérním nářezem, akustické kytaře navzdory.

Na co je spolehnutí, je, že od alba nemá cenu očekávat klasickou stavbu kompozice. Systém refrén – sloka u MASÁŽE prostě nemá šanci. Experimentální ráz převyšuje plynulejší formu a tak deska, pojmenovaná „Kvok!“, bude zřejmě těžkým oříškem k poslechu pro většinovou populaci. Mám za to, že s tím všichni zúčastnění muzikanti určitě počítají. Každopádně kromě na sebe navazujících, někdy i nenavazujících momentů, se najdou fragmenty a určité pasáže, kdy má kapela celkem čitelnou formu a dokáže zaujmout i chytlavými postupy. Ty nejsou za každou cenu jenom krkolomné. Určitě bych zmínil začátek deváté „Potřebuješ“, kde je skvělý kytarový riff. Parádní dílo zkázy MASÁŽ servíruje v druhé polovině třetí skladby „Padající souhvězdí“. Punkovou divokostí a popěvkem zase připomenou UŽ JSME DOMA v následující čtvrté věci „Stíny“. Povedená je pak pátá „Masáž I“, která se už objevila na desetipalci GRIDE, který má každý slušný člověk doma. A mimochodem, na CD má skladba mnohem lepší zvuk.

K dobré stravitelnosti alba přispívá rozumná půlhodinová délka a v neposlední řadě hlavně výborný zvukový kabát. Ten vznikl v Hellsoundu a deska dostala opravdu správný drive. Příjemně působí i zpracování CD. To je vyvedené formou čtyřpanelového digipacku. Nechybí ani textová příloha, ale na text u „Opičky“ se už z nějakých důvodů nedostalo; další z textů potom mají zase přeházené pořadí. Slova jdou potom na bedra Ivana a vnímám je spíš jako osobní formu básní – vyjádření, kterým nikdo tak dobře jako autor sám stejně neporozumí.

Seznam skladeb:
  1. Kvok!
  2. Opička
  3. Padající souhvězdí
  4. Stíny
  5. Masáž I
  6. Šedivé listy
  7. Konec
  8. Ayahuasca
  9. Potřebuješ?
  10. V listnatém domě bydlí duch
  11. Masáž II
  12. Let na drakovi

Zveřejněno: 18. 07. 2015
Přečteno:
4013 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 07. 2015 10:11 napsal/a Johan
Masáž
Tohle je pěkně zamotaná divočina, řekl bych, že je to psychedelický blázinec :-)