Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

7“ split 2015, kooperace více vydavatelů / hardcore / Česko

Zdá se, že jižní Čechy jsou nevyčerpatelnou studní punk/HC/thrash špinavostí. Už jsme o tom psali několikrát, ale kde jinde se aktivně pohybuje tolik takových kapel? Snad jen Brno a okolí mohou konkurovat. Právě z jihu, z Prácheňska, pochází kapela COMMODORE 64, zhruba dva roky fungující hardcore úderka přísahající na tradiční formu žánru. V kapele se potkali zkušení muzikanti (SVINĚ!, CONOPED) s mladou krví (ex-NUCLEAR BASTARDS) a po roce existence vyrazili do studia Woodland, kde nahráli sadu songů, z nichž čtyři skončily na straně A sedmipalcového vinylku. COMMODORE 64 se tím vůbec neserou a rovné čtyři minuty jim stačí na čtyři extrémně rychlé palby, které nechávají oddychnout pouze na pár vteřin. První song „Cirkus“ proletí šílenou rychlostí, přesto se v něm nechá najít i nějaká ta melodie vynořující se pod Sochyho nasraným vokálem; ten je chrlen s takovou kadencí, že bez sledování textu v bookletu není šance zachytit všechna slova. Obdobně se odvíjí i druhá „Stay true, stay punk!“, která má trochu hustější spodek a sem tam nabídne trochu zklidnění. Po dvou jednohubkách se „Fet“ zdá být o poznání delší, ale není tomu tak, rozdíl ve stopáži proti „Stay...“ je nějakých 15 vteřin; je to dáno tím, že je variabilnější a po hudební stránce určitě zajímavější, protože všichni členové odvádějí pestřejší práci, hlavně kvílející kytara se mi tady líbí, stejně jako různé zpomalovačky nebo zvraty. V obdobném duchu jede i „Válka“, v níž dvakrát dojde i na baskytarovou mezihru a nechybí ani sborový řev části refrénu. Myslím, že to COMMODORE 64 vzali za správný konec, podobně znějících kapel u nás moc není a přitom je to muzika jako stvořená na pořádnou pařbu do klubu.
Na druhou stranu nejsem úplně nadšený z textů. Ty ctí žánrové tradice i hranice (názvy naznačují o obsahu dost), ale napsané jsou takovým tím jednoduchým způsobem, místy tak, aby se za každou cenu rýmovaly, místy celkem kostrbatě; tady vidím největší prostor pro nějaký vývoj.
6/10

Od RESTRICTION jsem dosud neslyšel ani notu, přitom existují o pár měsíců déle než splitkující souputníci. Vznikli v roce 2012 v Ostrově, na Bandzone uvádějí jako žánrové zaměření HC/punk a podle všeho je tohle spiltko i pro ně debut. Ač je výše uvedený oficiální stylový směr, ten neoficiální (můj) zní HC/punk/crust. Místy je totiž produkce kapely lehce zmetalizovaná, hlavně prostředek úvodní skladby nebo začátek/střed „Nukleárního křtu“ zní tvrději. Skladby jsou relativně dlouhé, kolem dvou minut, a děje se toho v nich taky celkem dost, jen mi poslech ztrpčuje o poznání horší zvuk, než jakým disponuje strana A. Je to škoda, ale nedokážu se do muziky pořádně dostat, když je to celé takové zahuhlané... Hlavní zpěv je opět hůře srozumitelný, takže zase je na místě pohled do obalu.
Texty mi tady přijdou řemeslně lépe zpracované i zajímavě napsané, názvy skladeb toho tolik neříkají, tak doplním, že první věc reflektuje rusko-český pohled na PUSSY RIOT (s částí komentáře prezidenta Zemana, který blábolí o pornografické výtržnické skupině), druhá má anarchisticko-revolucionářský podtext a třetí popisuje atomovou válku (nejlepší text, žádné klišé, ale opravdu zajímavě poskládaná slova). Na závěr je zařazený cover NAŠROT, který mi přijde nejslabší položkou B strany. Tou nejlepší je pro mě „Dialog z barikád“, v níž sypací část střídá chytlavý refrén, v němž se k hlavnímu řvounovi přidává kolega a zazní i policejní sirény a ruch zřejmě nějaké demonstrace.
4/10

Chápu DIY přístup, ale obal zpracovaný v duchu punk/HC tradic se mi nelíbí. Obě kapely vsadily na koláž, COMMODORE 64 na své titulní straně, RESTRICTION na své vnitřní straně, v obou případech se na obrázcích objevuje „ztělesněné zlo“, tudíž politici, teroristi, hospodští povaleči, pitomá blondýnka, nákupní horečka, silniční zácpy, vojáci, GMO, církevní symboly... a pak symbol, který nechápu, cosi jako propletený hákový kříž s Davidovou (židovskou) hvězdou. Vedle těchto záležitostí obsahuje přebal texty (což je dobře) plné prohřešků vůči mateřskému jazyku i grafickým zvyklostem (což dobře není). U Jihočechů chybí i sestava, u obou kapel studio.

Seznam skladeb:

COMMODORE 64
  1. Cirkus
  2. Stay true, stay punk!
  3. Fet
  4. Válka
RESTRICTION
  1. Svatá vláda
  2. Dialog z barikád
  3. Nukleární křest
  4. Policejní stát

Čas: cca 12 min.

Sestavy:

COMMODORE 64
  • Sochy - zpěv
  • Radek - kytara
  • Čapíno - bicí
  • Lukáš - basa

RESTRICTION
  • Žabák - zpěv
  • Kuře - kytara, zpěv
  • Šubík - bicí
  • Majkl - basa

http://commodore-64.bandcamp.com/releases

http://bandzone.cz/restriction



Zveřejněno: 16. 07. 2015
Přečteno:
3454 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář