Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Baskytarista a skladatel Vlado Gális představuje banskobystrickou skupinu BROKEN RAIN.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

BROKEN RAIN sme založili v roku 2006, pôvodne s úmyslom hrávať skladby našich obľúbených hardrockových a metalových kapiel. Názov sme vymysleli, keď sme sa raz vracali zo skúšobne a pršalo. Prečo práve BROKEN RAIN? Páči sa nám, ako tieto dve slová spolu znejú, majú v sebe ostrosť a razanciu, ktorá sa k našej hudbe hodí. Zároveň sa nám páči, že presný význam nie je hneď úplne jasný, že ponecháva priestor pre predstavivosť a fantáziu. Rozbitý dážď? Zlomený dážď? Pokazený dážď? Nech si každý predstaví to svoje.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Martin Rybár – spev; Filip Prašovský – gitara, vokály; Imrich Šimig – klávesy a občas gitara; Vladislav Gális – basgitara, vokály; Branislav Končír – bicie. Predtým sme pôsobili v rôznych miestnych kapelách. Martin, Filip a Braňo kedysi spolu hrali v banskobystrickej kapele Nemo+, Imro v Lordʼs Bande z Banskej Štiavnice a Vlado napríklad v skupine Nehybný Hýbateľ z Partizánskeho.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni a jakým způsobem jí šíříte?

Nahrávali sme doma v Banskej Bystrici v štúdiu u Ľuba Lichého, ktorý je aj producentom albumu. Keďže sme pôvodne pôsobili najmä ako cover band, trochu nám trvalo, kým sme sa dopracovali k debutovému albumu s vlastnou tvorbou. Na druhej strane, album je aj vďaka tomu pestrý, zachytáva celý vývoj našej vlastnej tvorby, nájdete na ňom rock and roll, hard rock, heavy metal aj prvky power metalu či progresívneho metalu, rýchle skladby aj balady. Samozrejme, vždy sa dá niečo spraviť ešte inak a lepšie, ale v zásade sme s nahrávkou spokojní – má prirodzený zvuk a zachytáva kapelu tak, ako znie aj naživo. CD predávame na koncertoch a dá sa objednať aj cez našu webstránku. K dispozícii je aj digitálna verzia.

Posílali jste nahrávku někam na vydavatelské firmy, případně kam, jaká byla/nebyla odezva?

Hneď na začiatku sme sa rozhodli, že nahrávku si chceme vydať vo vlastnej réžii, aby sme mali všetko pod kontrolou a nikto nás do ničoho netlačil. Robíme si sami aj promo a postupne sa nám hromadia reakcie z celého sveta. Máme pozitívne recenzie z USA, Kanady, Holandska, Španielska, Mexika či Indonézie... Je trochu paradox, že väčší záujem o nás je v zahraničí než na Slovensku a v Česku. Česť výnimkám ako Rock & Pop, Hellmagazine alebo Fobiazine!

Texty – proč jste rozhodli pro angličtinu, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Rozhodnutie spievať v angličtine vzniklo spontánne, bez dlhých diskusií. Autorom textov je Vlado, ktorý sa angličtine venuje aj pracovne. Témy volíme tak, aby text tvoril s hudbou harmonický celok. Medzi témy, ktoré nás zaujímajú, určite patrí boj s vlastnými démonmi, odvaha, sila, duchovný rast, sebazdokonaľovanie... O tom sú napríklad skladby Seize The Fire, So Far Away, Forgotten Heroes, Strong alebo Prisoners In The Wasteland. Máme ale aj skladby o láske a vzťahoch (Tonight, Wanna Love My Girl) alebo o radosti z hudby (I Want To Play Rock, Broken Rain). Tak ako pri našom názve, aj pri textoch sme radi, keď poslucháč zapojí svoju predstavivosť a hľadá viaceré roviny textu. Napríklad skladba Burn The Witch je o upaľovaní čarodejníc, ale aj o ženskej príťažlivosti a sile.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Logo a dizajn webstránky pochádza z dielne nášho speváka Martina, ktorý sa živí ako grafik. Celú vizuálnu podobu albumu vrátane fotografií vytvoril Marius Sachtikus, banskobystrický fotograf, ktorý v súčasnosti pôsobí v Prahe. Je to umelec s charakteristickým rukopisom a výborne sa s ním spolupracovalo. Vizuálnej stránke albumu sme venovali veľkú pozornosť – chceli sme, aby bol album zážitkom nielen pre uši, ale aj pre oči. Preto sme použili väčší formát, aby vizuálna stránka pekne ukázala.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Nemáme jeden konkrétny vzor. Počúvame všetko možné od rocku cez hard rock a heavy metal až po death metal, black metal, hardcore alebo metalcore. Inšpirujeme sa všetkým, čo je kvalitné.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Máme za sebou takmer stovku koncertov a ťažko sa vyberá ten najvydarenejší. Vždy sa usilujeme hrať naplno a užiť si to, a sme šťastní, keď si to užívajú aj ľudia. Medzi najväčšie zážitky z posledných mesiacov však určite patrí krst nášho albumu v banskobystrickom Klube 77 a predskakovanie britským hardrockovým legendám URIAH HEEP v bratislavskom Istropolise.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určite a pracujeme na tom. Radi by sme zahrali aj v Česku.

Plány do budoucna...

Veľa koncertovať, propagovať náš debutový album a pomaly už rozmýšľať nad jeho nasledovníkom.

www.broken-rain.webnode.cz
www.bandzone.cz/brokenrain

RECENZE

Zveřejněno: 14. 07. 2015
Přečteno:
4497 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář