Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
LLYR

CD 2015, Dark Essence Records / progressive/doom/post-metal / Island

Někdy počátkem tisíciletí vznikla v islandském hlavním městě Reykjavík black metalová formace AFSPRENGI SATANS, jež se v roce 2004 transformovala ve více deathem načichlé MOMENTUM. Od té doby sice název zůstal, hudební cestu si ale kapela nadále klestila a na jejím teprve druhém řadovém počinu „The Freak is Alive“ death metal zůstal naprosto opomenut.

Co tedy tato islandská trojice (podle oficiálních promo materiálů, na známé metalové encyklopedii je k triu Hörður Ólafsson (basa, zpěv), Ingvar Sæmundsson (kytara, sbory), Kristján Einar Gudmundsson (bicí) zařazen i kytarista Sigurður) v současnosti tvoří? Ač by se podle názvu desky („Blázen je živ“) a jejího obalu mohlo zdát, že půjde o nějakou lehce šílenou a drogami opojenou avantgardní jízdu. Je to však úplně jinak. „The Freak is Alive“ by se nejlépe dala charakterizovat jako post-metal s notnou dávkou progrese, značnou příměsí doomu a lehkým náznakem sludge. Neočekávejte však žádné topení se v bahenních lázních, spíš jen občasné šlápnutí do menší louže bláta.

Začátek první skladby přitom „Bury the Eyes Once Gold“ může posluchače trochu mást. Deska se totiž rozjíždí poměrně zostra, sekané riffy jsou doplněny o Hörðurův ostrý ryk. Toho si však na albu příliš neužijeme. Už od poloviny úvodní skladby se dozvídáme i o druhé tváři „The Freak is Alive“: klidnější a podmanivější. Ve skladbách se poměrně často objevují doplňující prvky, jako klavír nebo sitár. I když doplňující není úplně nejpřesnější výraz, neboť tyto nástroje naopak vyzdvihují některé pasáže, které by bez těchto aranžmá možná zněly monotónně. Názornou ukázkou může být například čtyřka „Gauntlet“.

Hörður se po první skladbě už s řevem drží zkrátka a přednost dává nízko položenému čistému vokálu, který se k ponuré atmosféře „The Freak is Alive“ dokonale hodí. Chvílemi mu velice zdatně sekunduje Ingvar. V některých momentech se může zpěv zdát lehce monotónní a nevariabilní, nebál bych se však říci, že to jest účelem.

Ne, že by zbývajících osm skladeb bylo nějakým cajdákem, MOMENTUM umí přiostřit. Činí tak zřídkakdy, ale když si pustíte sedmičku „Creator of Malignant Metaphors“, musíte uznat, že tak činí zatraceně dobře (narážím zejména na finální pasáž, která posluchače vytrhne z chvilkového snění a pořádně provětrá ušní bubínky).

Islanďané v tvorbě často využívají nepravidelných rytmů, které udržují posluchače v permanenci i ve chvílích, kdy třeba zní pouze bicí, případně v kombinaci s dunivou basou a kytarovou vybrnkávkou. Občas mi MOMENTUM evokují americké MASTODON, atmosférou chvílemi nakouknou do Švédska ke KATATONII, tu zase brnknou na strunu inovátorských NEUROSIS nebo TOOL.

Další plus pro „The Freak is Alive“ tkví v naprosto nenásilné a přirozené provázanosti všech devíti skladeb, včetně elektronikou podbarveného intermezza v podobě trojky „Familiar Unknown“. Také z lyrické stránky jde o provázané album, zaštítěné tématem „bizarní cesty skrze podvědomí“.

Co se týče produkce, ani zde nemám, co výrazněji vytýkat. Zejména mě baví sound bicích, pořádně tepavý kopák v kombinaci s hutně znějícími přechody a přirozeně znějícím virblem. MOMENTUM nahrávali ve studiu ReFlex za dohledu producenta Axela „Flexe“ Árnasona.

Na krásném Islandu se za poslední dobu vyrojilo množství specifických black metalových kapel, které rozhodně stojí za poslech (jmenovitě SVARTIDAUÐI, MISÞYRMING, WORMLUST nebo SINMARA). Mezi kvalitní ostrovní seskupení ale rozhodně musím nově zařadit také MOMENTUM, kteří jsou sice z jiného soudku, ale na „The Freak is Alive“ předvedli svou kvalitu. Vysoce kompaktní atmosférické dílo, které žádá několik poslechů, než člověka pohltí, ale alespoň v mém případě se mu to nakonec podařilo. Velice příjemné překvapení z nabídky norského labelu Dark Essence Records.

Seznam skladeb:
  1. Bury The Eyes Once Gold
  2. Between Two Worlds
  3. Familiar Unknown
  4. Gauntlet
  5. The Freak Is Alive
  6. A Beast Is Near
  7. Creator of Malignant Metaphors
  8. Undercover Imagination
  9. Depth Of The Whole
Čas: 48:54

Sestava:
  • Hörður Ólafsson – zpěv, basa
  • Ingvar Sæmundsson – kytara, sbory
  • Kristján Einar Gudmundsson – bicí

http://www.momentumiceland.com/
http://www.darkessencerecords.no/

Zveřejněno: 01. 07. 2015
Přečteno:
3419 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář