Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

19. – 20. 6. 2015, Trhové Sviny - sobota

V sobotu jsem nesměla chybět na vystoupení plzeňských SELF-HATRED. Ačkoli nejextrémnější odnoži doomu, potažmo ani suicidal blacku opravdu neholduji, hned první skladba mě chytla a celé vystoupení jsem si užívala. Když spustily všechny nástroje poháněné dvojšlapkou a podbarvené emotivním vokálem zpěvačky i mocným growlem zpěváka, husí kůže na sebe nenechala čekat. I přes chybu v druhé skladbě, kterou kapela musela odstartovat nadvakrát, u mě převládla spokojenost. A asi nemluvím jen za sebe – na to, že kapela hrála v brzkém odpoledni a žánrově z festivalu výrazně vybočovala, se před pódium došouralo poměrně dost lidí.

Vystoupení německých COMMANDER s sebou přineslo neskutečný slejvák, takže jejich svižnému thrash/deathu přihlíželi jen tři odvážlivci schovaní pod velkým deštníkem. Ostatní účastníci prchli do úkrytu pivního stanu, ale i odsud vesele pokřikovali, povzbuzovali a bylo vidět, že se jim kapela líbí.

O THE MORPHEAN jsem se na facebookovém profilu festivalu dočetla, že prý hrají melodický death metal, čili jeden z mých nejoblíbenějších žánrů. Zas tak melodické mi to ale nepřišlo, a vlastně ani jako death metal moc ne; nějak jsem nebyla schopná si je zaškatulkovat. Oni sami tvrdí, že překračují hranice žánrů a ignorují zažité trendy, což rozhodně odpovídá. Každopádně vypadali dost hipstersky a ačkoli se zpěvák snažil na jejich údajně prvním vystoupení v ČR zburcovat hlouček lidí před stage k aktivitě, moc se mu to nedařilo.

GALADRIEL letos slaví 20 let, bohužel však narozeninovou párty asi měli jinde než na AFODu, na který nedorazili. Celkem bych ocenila, kdyby si někdo z pořadatelů stoupnul k mikrofonu a přítomným to oznámil, místo, aby tato informace kolovala jako nepotvrzená poplašná zpráva mezi fanoušky v pivním stanu… ale nebudu hnidopich. Nebyla to ostatně jediná kapela, která toho dne odpadla, dorazit nezvládli ani MYSTERIOUS ECLIPSE. Místo GALADRIEL tedy po plánované pauze nastoupili rovnou němečtí blackaři FREITOD. Já jsem je slyšela už vloni, konkrétně na warm up party k Phantoms of Pilsen. Vzpomněla jsem si, že jsem jejich vystoupení proseděla na baru. Chtěla jsem to tentokrát napravit, ale nezdařilo se. Ne, že by ta hudba byla špatná, ale chybí jí něco, co by mě dokázalo pořádně chytit. Ani napodruhé mě FREITOD nedokázali přitáhnout, je mi líto.

Uráčila jsem se zvednout a dojít se podívat až na skupinu ARMADA. Sympatické Mexičany jsem viděla pobíhat po areálu již od pátku. Naservírovali nám slušnou porci řízného death metalu, jejich show měla koule, měla energii a další sympatie si zpěvák získával svou krásnou českou slovní zásobou sestávající zejména z vulgarismů či věty „Dáme pivo.“

Zůstala jsem nakonec i na PANYCHIDU, ačkoli jsem měla nutkání odebrat se raději někam do tepla, již vzhledem k tomu, že tyto Plzeňáky mám možnost vidět několikrát ročně. Ale dobře, že jsem zůstala. Klukům to šlapalo, večerní hrací čas jim vyloženě sedl a fanoušci byli řádně rozparádění.

Jako poslední hráli DIMEBAGS FROM HELL. Přestože mám PANTERU ráda a vím, že tenhle revival nezní vůbec špatně, nezvládla jsem nápor piva a rumu a především kruté zimy (k letnímu počasí vybízejícímu ke koupání v přilehlém lomu mělo těch cca 7 stupňů nad nulou vskutku daleko) a odpotácela jsem se spát.

Celkově mě to na AFODu náramně bavilo, zejména příjemní byli lidé a atmosféra, ale abych pravdu řekla, jsem ráda, že jsem tentokrát mohla využít pohostinství rodilých Svinenčanů (ano, opravdu to prý nejsou Sviňáci) a nemusela trávit noci ve stanu. Zázemí bylo pro pankáče; v areálu se nacházelo celých pět Toiek a k snídani, obědu a večeři bych si bývala mohla dát klobásu nebo klobásu. Jak vidno, návštěvníci však byli spokojení i tak – hlavně, že byla muzika a rum.

text: Veronika

Fotky: Kabrio

Zveřejněno: 25. 06. 2015
Přečteno:
3386 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář