Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

20.6.2015, Čermná u Sušice - Bouda

Terč všeobecného veselí Peťan:

Festivaly jsou v plném proudu a tak se postupně objevují i v mém kalendáři. Berryho mini fest Magic Musick v Čermné u Sušice lákal pestrou sestavou undergroundových kapel, krásným prostředím Šumavy a fotbalovým turnajem. Na ten jsme se přihlásili a těšili se, že kromě hudby si užijeme i trochu srandy při nejznámější hře naší planety. Žel, organizačně nebyla akce zvládnutá a kvůli nejasnému programu a dalším věcem jsme nakonec usoudili, že se „turnaj“ obejde bez nás a dali tak volno našemu říznému bekovi. OK, jedeme tedy jen na muziku a za kamarády. Počasí je všelijaké, na poslední chvíli se k nám přidává Štěpán a nakonec se z něj stává hlavní strůjce kampaně „Dělej si srandu z Peťana“. Cesta na Šumavu je pro mě pěkně náročná… (úsměv).

Hned po příjezdu na louku potkáváme známé tváře, platíme vstup 250 Kč (O výši vstupu jsem mezi přítomnými slyšel rozepře. Cena je asi adekvátní vzhledem k počtu kapel, i když bych očekával lepší organizaci a asi i info o vstupném předem, aby pak někdo zbytečně nenadával.) a dáváme první pivko, které je dobré. Žel o jídle se to moc říci nedá. Později večer si dávám cizrnový guláš, který je nejen bez chuti a s tvrdou cizrnou, ale v neděli se řádně projevil… Ale co, nejsem Pohlreich, pojďme na muziku.

První kapelou jsou skoro domácí VIOLENCE BY NATURE. Už oni začínají s časovým skluzem, který tak dostává celá akce. Hraje se v uvnitř v Boudě, což popravdě moc nechápu. Vše se natahuje přenášením bicích mezi venkovní stage a vnitřní. No nic, to je otázka spíš na jiné. VIOLENCE BY NATURE vidím téměř po roce a tentokrát mě to nebaví. Nejen, že kvůli nahulenýmu zvuku po chvíli odcházím ven na déšť, ale tahle tvorba mně nic moc neříká. Z čtveřice kluků je každý z jiné kapely a dohromady to není ani hardcore, ani punk, ani thrash. Těžce zařaditelná slátanina (úsměv).

Další kapelou jsou PLANETY. Chápu rozmanitost této akce a respektuju ji. Proto bych se nechtěl nějak pouštět do hodnocení této kapely. „Hipsterské“ trio s neusměvavou baskytaristkou a bubeníkem z jiné planety (úsměv).

Jihočeský hardcore-punk COMMODORE 64 je i přes krátkou dobu své existence stálicí místních klubů a pódií. Ze šumavských kopců se přihnal velký černý mrak a spustil pěknou průtrž. Odnesli to právě COMMODORE 64, kteří pozvali hrstku nejvěrnějších na pódium. Já jejich set prokecal skrytý pod altánem. Kluci mají nový split sedmipalec, tak kdo máte zájem, kupte.

Následuje pro mě série tří kapel, které mi toho asi moc říkat nebudou. První z nich jsou HEIDEN. Registruji je řadu let, nikdy jsem je neposlouchal a naživo je vidím také prvně. Vadí mi klávesy, pak zpěv… dál jsem to raději nezkoumal, ale proti gustu… Na ██████ jsem byl celkem zvědav, ale jaksi jsem se pozapomněl mimo areál a docházím na závěr setu. Z jedné skladby hodnotit nebudu, ale stoprocentně vím, že si příště na ně zajdu. Těch pár minut mi sedlo… Dvoučlenná kapela (projekt) KALLE mě příjemně překvapila. Slečna za mikrofonem v doprovodu kytaristy disponovala krásným hlasem, procítěným zpěvem. Příjemně se to poslouchalo a byla to po delší době změna. Tleskám.

Předposlední kapelou byli jihočeští IMPURITUM. Old school death metal podle našich představ. Po všech těch „experimentech“ jsem se vrátil tam, kde to mám zatraceně rád. Pětice pumpovala valivý death metal, střídající se kytary, sóla, parádní vokál a těžkotonážní bicí. IMPURITUM zaplnili na české scéně mezeru, je to kapela, která zde chyběla. Na závěr tradiční BOLT THROWER cover a ta hrtka lidí pod pódiem včetně mě se unášela v jiném světě. Klasika táhne a IMPURITUM to dobře ví. Doufám, že pánové vydají svoje věci na vinylu. Budu jeden z prvních, kdo to koupí.

Zase další stěhování dovnitř, kde celou akci ukončí KAOSQUAD. Jasně, uvnitř je lepší atmoška, ale nevím, jestli to protahování bylo opravdu nutné. Tentokrát opět trojice grinderů si umí zjednat pořádek snad kdekoliv. Od začátku do konce se s tím chlapci nemazali a pro mě se stali vítězi dne. Jsem rád, že v našich končinách máme kapelu, kterou když slyšíte, vzbuzuje ve vás pocity návštěvy koncertů TERRORIZER v období „World Downfall“. Vtip, srandičky, divočina, mosh, ale především parádně zahrané, syrové, nekompromisní a zničující. Bouda je vypleněna jako černobylská zóna (úsměv). KAOSQUAD number one! Zničili jste mě, proto si jdu teď při nedělním odpoledni pustit nově zakoupenou a předraženou „dechovku“ od MASTERS HAMMER (smích).


Šéf módní policie Coornelus:

VIOLENCE BY NATURE se mi nelíbili na podzim v Kašperských Horách, kdy jsem jejich podivné směsi tvrdší muziky neporozuměl. Tentokrát to bylo ještě horší, v miniprostoru Boudy působili jako parta, která se sešla poprvé a nemá tak úplně jasno, co bude hrát a teprv se secvičuje. Zaslechnul jsem něco z metalu, sem tam trochu HC, chvílemi to znělo jako crust, ale dohromady to nelepilo. Omlouvám se, ale tohle nebylo...

PLANETY směr mají, ale do dnešních dob jsem o ně zavadil jenom tak bokem. Docela jsem se na ně těšil, i když tak úplně jsem nevěděl, co očekávat. Alternativní bigbít, který mi chvílemi připomínal kapely ze stáje Silver Rocket a občas v refrénech, což mi přišlo horší, Michala Hrůzu. A to myslím naprosto vážně! Michala jsem omylem viděl před třemi nedělemi na našich městských slavnostech a musím říct, že vystoupení PLANET na mě působilo podobně.

Po PLANETÁCH se rozpoutala první várka masivního deště, aby ještě v jeho průběhu nastoupila jihočeská HC smršť COMMODORE 64. Ti zasypali lid, který se vměstnal ke kapele na pódium, svými rychlými songy, které se po chvíli stávají silně monotónními, což se u staršího HC punku dá tak nějak očekávat. Pět až deset minut fajn, poté už se těžko hledají mezi skladbami rozdíly a pozornost ochabuje.
 
S nástupem HEIDEN se dostavila i větší zima, což by ještě před několika lety k brněnským docela pasovalo. Zajímalo by mě, kolik lidí na louce v Čermné vědělo, že ještě před pár lety pouštěli HEIDEN do éteru blackmetalovou temnotu. Nyní už je to regulérní post rockovka s chytlavými skladbami, které z posledních dvou desek znám nazpaměť. U HEIDEN se zdá, že to vypadá na ustálení směru, protože jediná mně neznámá, tudíž nová, skladba v celém setlistu lehce splynula se zbytkem. Určitě zajímavý koncert, u kterého mi vadil jenom ostrý zvuk kytar, což platilo beze zbytku pro všechny kapely, takže to byl zřejmě nějaký zvukařův záměr.

Black metalu jsme ale ušetřeni nebyli. Sice pro konzervativního metálistu představují ██████ menší kulturní šok a bude těžko ten jejich kaskádský black metal kousat, ale těch vichřic, které se prohnaly po šumavské louce, plzeňské hvězdy vypustily do přihlížejících až až. Problém je, že ty rychlé black pasáže jsou od sebe těžko identifikovatelné a tak člověku připadá ta z první skladby stejná jako ta z té třetí. Nicméně je na kapele cítit, že členové mají své nástroje pevně v rukou a jejich prezentace je naprosto přesvědčivá, a to, že nepřicházejí s až tak neotřelými postupy, je věc, kterou jsem ten večer neřešil. Závěrečná „IV“ byla skvělá.

Od KALLE jsem očekával pohodičku a nádherný hlas mé oblíbené zpěvačky Veroniky. A obojího se mi dostalo... příjemné, komorní vstoupení, které bylo přesně takové, jaké jsem si ho vysnil. Veronika nezklamala, svými hlasivkami potěšila dorazivší a spolu s parťákem Davidem sklidila zasloužený aplaus.

Po pohodičce se ale ještě spát nešlo a bylo třeba těch pár zmrzlíků pořádně rozehřát. O to se měli postarat death metalisté IMPURITUM, kteří ten svůj death válec za tu chvíli, co ho hrají, hrají s přehledem a zábavně. Tento večer nebyl výjimkou a jako už po několikáté lze jenom konstatovat, že se jednalo o kvalitní porci death metalu, který dokázal zapůsobit i na lidi, kteří na tento styl až tak nepřísahají.

Konec dobrý, všechno dobré. KAOSQUAD se rozhodli srovnat tu kůlničku na dříví zvanou Bouda se zemí, což se jim naštěstí nepovedlo, ale moc tomu nechybělo. Jejich suverénní pojetí staroškolského death grindu, jak ho u nás hrají jenom oni, mělo jako vždy koule. Překvapivě střízlivým dojmem působící kapela (úsměv) diktovala tempo a přidávala jeden válec za druhým, což donutilo fans, aby se předváděli ve svých tanečních kreacích o sto šest.

Po loňské první návštěvě tohoto skromného festivalu může člověk srovnávat. Berryho hudební choutky prosté škatulek mi jsou sympatické, tudíž chválím zařadit vedle sebe KALLE a IMPURITUM. Co se týče sestavy, vládla u mě spokojenost. Sympatické místo festiválku lze taky určitě pochválit, co pořadatel neovlivní je bohužel počasí. Letos to byla velká bída a je to škoda, tím pádem se sešlo relativně málo lidí. My jsme si naštěstí ale s nepřízní počasí poradili a to především díky soustavnému smíchu a je jedno, na čí účet to právě bylo. Ať už ty byl náš nejmladší redakční kolega – miláček žen. Případně další kolega, který mimo jiné přejmenoval Čermnou na Schwarznou, a nezklamal ani náš milý šéfredaktor a zároveň módní guru Johan ve své parádní zimní bundě, kterou mu určitě nejeden účastník festivalu záviděl. (úsměv)


Módní guru Johan:

Loni nás šumavská multi kulti akce u Sušice oslovila natolik, že jsme se na další pokračování hodně těšili. Zaujala nás i informace na plakátě slibující fotbalový turnaj, který jsme hodlali vyhrát a celý večer pak slavit, jací že jsme to borci. Dokonce se náš dvorní diskutér Immortal, fotbalista tělem i duchem, rozhodl odvézt rodinu na Lipno a pak se vrátit, jen aby u té velké slávy nechyběl... Ježe organizace turnaje značně kulhala a když jsme se dozvěděli, že jsme jediným přihlášeným týmem a že se nejspíš nezačne podle předpokladů, radši jsme účast zrušili, abychom nebyli za pitomce, kteří si povezou dresy a nebudou mít s kým hrát...

Plánovali jsme příjezd na místo konání na 16. hodinu, ale trochu jsme se opozdili, takže jsme mysleli, že přijdeme o první kapelu. Ale chyba, začátek avizovaný na 16. hodinou se posunul o hodinu, což považuju za zbytečné, protože při počtu kapel bylo jasné, že se akce povleče daleko za půlnoc. VIOLENCE BY NATURE začali po 17. hodině uvnitř Boudy a když jsem na ně dorazil, přišlo mi, že se od posledně nějak zlepšili. Jenže po dvou skladbách jsem se vrátil na zem a došel k závěru, že takhle tedy ne... Jasně, jde o lokální projekt, ale když člověk vidí jakoukoliv zahraniční kapelu, působí i ti největší lůzři sebevědomě, nechybují, nepůsobí amatérským dojmem. VIOLENCE BY NATURE jsou přesným opakem, když jednu skladbu trefili až napotřetí, šel jsem radši zevlovat a pokračovat v trápení Peťana. (úsměv)

Nic proti multižánrovému zaměření akce, ale PLANETY se pohybují na jiné oběžné dráze než já. Proti amatérismu předchozí party tu byl výrazný posun v kompozičních i instrumentálních schopnostech, kapela si to své odehrála na slušné úrovni, ale mě to vůbec nezaujalo. Neznaje tvorbu tria jsem asi naivně čekal něco zajímavého, ale produkce kapely kolem mě prošuměla jako vítr šumavským lesem...

COMMODORE 64 měli pech na počasí, takže jejich set sledovalo zblízka jen pár jedinců, zbytek se schovával pod stanem nedaleko pódia. Odtud bylo ale dobře vidět i slyšet, ze stage se to většinou sypalo v pěkně rychlém hardcorovém tempu. Po předchozích dvou partách jasný posun směrem nahoru, prácheňská parta mě bavila a poslech sedmipalce, který vyšel před pár dny, mě taky nenudí. Více v chystané recenzi...

Zatím jsem příliš neřešil zvuk, kapely buď hrály pořádný marast, nebo mě nebavily, u HEIDEN se ale ukázalo, že zvukař neumí udělat zvuk kytar (a trvalo to až do konce akce). Kytary nepřirozeně řezaly a zněly nepříjemně, což určitě atmosférické muzice HEDEN neprospělo. Druhá věc je samotné živé provedení skladeb z posledních dvou desek. Loni na Brutalu se kapela na velkém pódiu ztratila, v Čermné to bylo o poznání lepší, přesto jsem nebyl z koncertu brněnského kvintetu nadšený tak jako z poslechu v klidu domova. Asi je jejich muzika příliš intimní a denní světlo jí nesvědčí... možná v malém klubu bych byl spokojenější.

Nejsem kdovíjaký znalec kaskádského black metalu, jehož vlna dorazila zpoza oceánu i k nám, ale existenci ██████ jsem samozřejmě zaregistroval, něco vyposlechl na netu a celkem se mi „to“ líbilo. Živě mě kapela zaujala ještě o poznání víc, střídání minimalistických post hardcorových pasáží s blackmetalovými nářezy zabíralo a ██████ jsem s chutí vyposlechl od první do poslední noty.

Největším překvapením se stali KALLE. Samozřejmě registruji NOD NOD, které jsem viděl i živě, ale na KALLE zatím nějak nebyl čas či co... Před akcí jsem na netu stihl jen jednu ochutnávku v podobě „My Lost Child“, která v setlistu nechyběla. KALLE produkují křehkou hudbu postavenou na souznění kytary a zpěvu, a aby to živě neznělo příliš naze, pomáhají si playbackem, takže z pódia jsou slyšet nejen další nástroje, ale i druhý zpěv a samply. Při vší úctě ke kytaristovi Davidovi – větší pozornost na sebe strhává zpěvačka Veronika resp. její krásný hlas. Neodolal jsem a pořídil si vinyl.

Deathmetalových kapel je u nás spousta, ale mě jich baví čím dál méně... HYPNOS, TORTHARRY a IMPURITUM, to je můj aktuální domácí death top 3 a to ti třetí ještě ani nemají řadový nosič. Na Magickém Musickálním festu to IMPURITUM parádně roztočili a pro mě fest vrcholil právě s jejich vystoupením.

Stejně jako loni se na poslední kapelu stěhovaly cajky dovnitř Boudy, což mělo za následek další skluz. Únava už si začínala vybírat svou daň a průtahy mi přišly zbytečné... KAOSQUAD pak málem srovnali Boudu se zemí, stačilo deset divochů v čele s Evou v motocyklové helmě a byla to divočina hodná zvěčnění; kapela si vystoupení natáčela a obrázky by snad měly posloužit k výrobě klipu.

Magick Musick Fest má mé  sympatie, líbí se mi prostředí, líbí se mi, že se střídají kapely všech možných žánrů, mezi nimiž si vybere každý. Na druhou stranu to letos bylo takové rozpačité... o nedomyšleném fotbalovém turnaji, skluzu v programu nebo ne zrovna ideálním zvuku už jsem psal výše, další věcí, nad níž se vedly diskuze, bylo jídlo. Nic proti vegetariánství, ostatně Berry u vstupu upozorňoval, že kromě venkovního bufetu s ovesnými plackami či cizrnovým gulášem je uvnitř k dispozici masožroutská strava. Já bych vege ideály klidně a rád podpořil a nějakou tu bezmasou stravu si dal, ale po loňských zkušenostech jsem si trapně vzal jídlo z domova. Podle stavu žaludků mých kamarádů po pozření cizrnové krmě jsem udělal dobře. Co ale vadilo mnohem víc, byla poměrně slabá návštěva, necelých sedmdesát platících je na takovou akci málo, ale na vině bylo hlavně chladné počasí; ještě, že jsem si vzal sváteční zimní bundu do extrémní zimy. (úsměv)


Fotky: Coornelus

Zveřejněno: 23. 06. 2015
Přečteno:
4087 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 06. 2015 14:40 napsal/a Coornelus
Věc názoru
Pro jednoho možná jo, Tome. Pro druhého, pro mě, tahle trojice byla vrcholem festu a vyloženě jsem byl rád, že hráli za sebou. Ale jak řikám, je to věc názoru.
26. 06. 2015 14:23 napsal/a tom.ajara
fest
...dobrej fest. jen bych pro příště doporučoval trochu promíchat kapely. dát za sebe heiden, obdélníčky a kalle byla trochu nuda. ale jinak super.
24. 06. 2015 14:17 napsal/a immortal
:-))
Koukám, že se mezi fans objevil(a) i fin(ka) Hellmínen(ová). :-)))