Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

EP 2015, vlastní náklad / crossover / Česko

Zcela novým jménem na západočeské hudební scéně je kapela nazvaná SHIZARU, jejíž reálné základy se začaly rýsovat na podzim 2013. V průběhu následujících měsíců pak vykrystalizovala finální podoba skupiny, v jejíchž řadách nalezneme šestici hudebníků s různou mírou muzikantských zkušeností, věkově se však stále jedná spíše o mladou partu, jelikož stáří jejích členů se pohybuje v rozmezí od 23 do 28 let. Během jara letošního roku se pak tahle sestava rozhodla zaznamenat část dosud secvičeného materiálu ve studiu, výsledkem čehož je debutové EP s názvem „Shut Up And Smile“. A protože na svou koncertní premiéru se kapela teprve chystá, je poslech této nahrávky opravdu první příležitostí pro širší veřejnost jak se s tvorbou SHIZARU seznámit.

CD - R se stopáží lehce přes čtvrt hodinku přináší 5 skladeb moderní tvrdé muziky, která je takovým zajímavým mixem vícero hudebních stylů, tudíž bych jí pro přiblížení v kostce označil, jako crossover, což ostatně činí i sama skupina. Nástrojové obsazení dvě kytary, basa a bicí, je doplněno hned dvěma vokály (v angličtině), a aby to bylo barevnější a rozmanitější, tak jeden je dívčí (čistý) a ten druhý mužský (scream). V celkovém vyznění možná na nahrávce malinko převažuje ten ženský, ale to může být čistě můj osobní dojem, jelikož ho zřejmě podvědomě o něco více vnímám. V úhrnu se však oba hlasy velice pěkně doplňují a podporují, a dle potřeby dotvářejí atmosféru jednotlivých částí skladeb. Asi nejvíce mě po stránce zpěvu oslovují pasáže, kdy mužský hlas působí v podstatě, jako takový podklad pro ten dívčí, což ve finále vyznívá opravdu velmi dobře. Po několika prvních přehráních mě značně zaujaly především úvodní věc „Zombies And Slaves“, která má z mého pohledu asi nejhitovější potencionál a pak trojka „Epilogue“, jenž velice vhodně kloubí drsnější části s těmi poklidnějšími. Když jsem však placku protočil v přehrávači více než desetkrát, došel jsem k opravdu příjemnému zjištění, že všech 5 písní na mě působí už jako celek, bez jakýchkoliv rušivých elementů nebo slabších momentů. A i když je v muzice slyšet vícero různých stylů nebo vlivů, podařilo se je kapele zkombinovat tak, že jednotlivé songy zní opravdu celistvě a ani v nejmenším nepůsobí rozháraně a přeplácaně, což je dle mého docela častý nešvar skupin, snažících se o podobnou hudební tvář.

Nahrávka vznikla v první polovině letošního roku ve studiu Gallery Sound Jaroslava Brouzdy ve Vejprnicích u Plzně, a pakliže jsem se na těchto stránkách v lednu takřka rozplýval nad soundem jiné západočeské kapely GREYMON, která rovněž ve zmíněném objektu natáčela, tak ani tentokráte se o zvukové stopě nemohu vyjádřit jinak, než velice kladně.

Jelikož přebalem CD je papírová kapsa, tak je celkem jasné, že se v případě obalu nejedná zrovna o nějakou nevyčerpatelnou studnici informací, takže pokud se o kapele budete chtít dozvědět nějaké další podrobnosti, klikněte třeba na odkaz s naším anketním rozhovorem „10 otázek“ nebo na některý z internetových profilů skupiny.

Závěrem bych jen dodal, že v podání SHIZARU a EP „Shut Up And Smile“ se rozhodně jedná o první velmi dobrý krok, který věřím, že v dohledné době budou následovat další, neméně kvalitní. Hodnocení 7 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Zombies And Slaves
  2. Creatures On Drive
  3. Epilogue
  4. Still Alive
  5. Shut Up And Smile

Čas: 17:25

Sestava:
  • Lenka Rejdová - zpěv
  • Ondřej Toman - zpěv
  • Honza Vítek - kytara
  • Jan "Hejli" Hejlek - kytara
  • David "Stoupa" Kalaš - basa
  • Jan "Jimbo" Hucl - bicí

www.bandzone.cz/shizaru
www.facebook.com/shizarucz

ROZHOVOR


Zveřejněno: 30. 06. 2015
Přečteno:
4037 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář