Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2015, vlastní náklad / pagan black metal / mezinárodní obsazení

Psal se rok 2002 a v ruském Novosibirsku založil Alexey Boganov projekt s názvem WELICORUSS. Aktuálně máme rok 2015 a Alexey Boganov působí v České republice (od roku 2013) a jeho původně osobní záležitost se změnila v plnohodnotnou kapelu s mezinárodní sestavou, v níž máme i našeho reprezentanta v podobě bubeníka Davida Urbana. Ke změně půdy pod nohama se rozhodl hlavní mozek Alexey Boganov hlavně z důvodu, že v Novosibirsku a potažmo celém Rusku nebyly dobré podmínky pro metalovou kapelu, přesto je tématem písní především rodná Rus a její příroda. Nebudu tu dále rozepisovat celou historii kapely a mile rád odkážu na pěkný rozhovor, který je na našem serveru zde.

Druhá deska „Az Esm“ vychází v roce 2015, ale nahraná byla převážně ještě za doby působení v Novosibirsku. Na první poslech zaujme daleko silnější produkce a mnohem lepší zvuk, než měla debutová nahrávka „Wintermoon Symphony“ z roku 2009. Ta byla špinavější a o poznání blackovější. Žánr by mohl klamat, protože WELICORUSS jsou uváděni jako symfonický black metal. Na svém druhém výtvoru už je ale black metalu pomálu a daleko více se dostává do popředí pohanský projev se zapojením tradičních ruských nástrojů. Samozřejmě i nadále se používají symfonická aranžmá, ale jen jako výpomoc k utvoření atmosféry.

Vyzdvihnu především skladby „Voice of Millennium“, „Sons of the North“, „Bridge of Hope“ a „Outsider“. „Voice Of Millennium“ je přesný důkaz síly jakou mají WELICORUSS. Nejedná se jen o symfonické až skoro epické pasáže filmových rozměrů. Kontrast klidnějšího paganu a blackových elementů je zdařile namíchán. Hitovka „Sons of the North“ se pyšní i videoklipem, který můžete najít na YouTube profilu kapely. Chytlavý popěvek, rychlé tempo a Rusko v zádech k tomu. Rozhodně to není žádná rozjuchaná hopsačka jako od některých severských kapel. Naopak, i nadále si to drží serióznější tvář. „Bridge of Hope“ se odvíjí v obdobném duchu jako „Sons of the North“ a opět nese prapor energického pagan metalu. Nejlepší výkon podává Alexey v „pagan opeře“ „Outsider“. Tento monumentální opus magnum jsem si tak nazval. Pagan opera má několik částí, které se velmi umně propojují a celku vévodí samotný Alexey. Ten zde střídá klidné polohy s ostřejším harsh vokálem, kde mu hodně pomáhá ženský zpěv.

Ostatní materiál není špatný, ale proti výše vyzdviženým písním na mě působí epizodním dojmem a doslova mnou tyto písně proplouvají. Rodný jazyk nikterak nevadí, ba naopak. Osobně si neumím představit, že by někdo o ruské přírodě zpíval např. portugalsky. Díky Alexeyově mateřštině je to celé uvěřitelné a na posluchače dýchá zima jako z ruského filmu.

Rád bych ještě zmínil pěknou grafickou podobu bookletu celého alba „Az Esm“. Při poslechu jsem vždy listoval touto obrazovou knihou a kochal se kresbami. Za kvalitní práci dávám bod navíc. Pro snazší psaní recenze jsem všechny názvy písní napsal v angličtině, v bookletu jsou jak v ruštině, tak i v anglickém překladu. 

„Az Esm“ je podařený kousek, který nakopne kariéru WELICORUSS o další stupínek. Produkce, zvuk i výkony muzikantů jsou na vysoké úrovni. Důraz je kladen na pohanskou notu a black metal ustoupil do pozadí, nicméně o žádnou folk „zábavovku“, u které netřeba přemýšlet, se nejedná. Do této hudby se bude pronikat o něco déle než u přímočařejšího debutu.

Seznam skladeb:
  1. Intro
  2. I am
  3. Voice of the Millennium
  4. Sons of the North
  5. Woloshba
  6. Fires of Our Native Land
  7. Bridge of Hope
  8. Dolmen
  9. Kharnha
  10. Fragments of Forgotten Dreams
  11. Outsider
  12. Az Esm´- Epilogue

Sestava:

  • Alexey „WelicoRuss“ Boganov – zpěv, kytara
  • Dmitriy Zhikharevich – baskytara
  • Gojko Marič – kytara
  • David Urban – bicí

http://welicoruss.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/pages/WELICORUSS/31383996834
http://www.welicoruss.net/
http://twitter.com/WelicoRuss
http://www.youtube.com/user/welicorussofficial
http://www.last.fm/music/WelicoRuss?ac=welicoruss


Zveřejněno: 22. 06. 2015
Přečteno:
3936 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Míra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 06. 2015 22:49 napsal/a Garfield
Poznámka k transkripcím jmen
Jen drobná poznámka k přepisům jmen - proč \"Alexey\" místo Alexej apod.? Český přepis by byl lepší.