Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

Přírodní Amfiteátr Lochotín, 5.6. – 7.6. 2015 - neděle

KubaAjz, aneb sběratel vinylů rozšiřuje sbírku:

Závěrečný, nedělní den otevírají Italové EMBRYO produkující moderní formu deathcore, což není zrovna můj obor, takže bych se pozdržel veškerého hodnocení. EVERTALE působili lehce zakřiknutím dojmem, zahráli příjemný mix heavy a power metalu, leč nedokázali vystoupit z průměru. Zato belgická smršť EVIL INVADERS na sobě nenechala nit suchou. Maximálně zlý speed metal, divoká show a precizní výkony. Naživo jejich songy zněly snad ještě líp než z desky, kterou jsem si musel ihned po vystoupení zakoupit.

Na trošku klidnější strunu zahráli následující islandští mladíci THE VINTAGE CARAVAN, úžasný stoner rock těžce pod vlivem BLACK SABBATH, atmosféra raných sedmdesátek, za mě spokojenost. Zapátrám po nahrávce. Návrat k heavy/speed metalu s Kanaďany SKULL FIST, u nás již dostatečně známými. Miluju tyhle kapely, co se hudbou i vzhledem drží tradičního metalu. Takže další kapela, kterou jsem propařil pod podiem, samozřejmě po vystoupení kupuji vinyl. Na vikinské válečníky UNLEASHED musím být v první řadě. Co song, to hitovka, co riff, to perla, kterou nejde dostat z hlavy. Jedna z kapel, co mi zásadně změnila život. Už teď se těším na další shledání!

Zvažuji odpočinek, nakonec však zůstávám na REFUGE, mělo by jít o původní sestavu RAGE, která nahrála prvních 5 alb. Stará škola heavy/thrash metalu, velmi milé překvapení, které mě zvedlo ze sedačky a donutilo se vrátit do kotle pod podium! AMARANTHE už opravdu ale vidět nechci a tak volím úprk do auta. Vracím se na folk metal ELUVEITIE. První část setu je u mikrofonu dredatý zpěvák a to mě moc nebere. Obrat přichází v momentu, kdy se mikrofonu chápe žena, která doposud obsluhovala jakousi elektrickou loutnu. Nádherný hlas, až mi šel mráz po zádech, kéž by zpívala celou dobu. Takto z mé strany jen poloviční nadšení.

Samotný závěr patří legendárním ACCEPT. Songy jsou  jak z „poUdovské“ éry, tak nesmí chybět ani starší hymny, které nezpíval mistr Udo. Naprostá spokojenost s tím, co jsem viděl a slyšel. Přede mnou je však dvou hodinová noční cesta domů, pár hodin spánku a následné probuzení zpět do světa nekonečné pracovní doby. Takže odcházím 15 minut před koncem, abych se vyhnul dopravnímu kolapsu, což se mi povedlo… Konec konců ACCEPT uvidím letos ještě jednou na Bang your head festivalu za měsíc. Shrnuto, podtrženo, letošní Metalfest sem si užil na výbornou, těším se třeba zas za rock.


Peťan, aneb v post-alkoholové krizi pomáhá jedině heavy metal:

Slavnostní sobota je za námi a my se zmožení únavou a všudypřítomným alkoholem opět v půl jedenácté setkáváme v Písku. Autem si to míříme na Plzeň, je dusno a tak Žakynovo dar v podobě vychlazeného Platanu přichází vhod. Jen do chvíle, než zjišťuji, že to do mě neteče a dostavuje se post-alkoholová krize (úsměv). Nakonec se přemáhám a lomím ho do sebe. Pro neděli byl náš cíl jasný – program hned odpoledne.

Pro nás první kapelou jsou belgičtí mlaďáci EVIL INVADERS. Ti tady během čtyřiceti minut předvedli perfektní set plný nefalšovaného heavy/speed metalu staré školy. Uječené, uřvané, takhle to mám rád. Kluci přímo překypovali energií, běhali po celém pódiu a burcovali prořídlé a unavené řady. Užívám si to tentokrát v klidu od předních laviček. Důvod je jasný – jsem přejetej. EVIL INVADERS mě ale probudili a nakopali mi zadek. Škoda velkého pódia, tohle je jasná klubovka. Hrálo se z obou jejich nahrávek – EP „Evil Invaders“ a především ze tři měsíce staré LP „Pulses of Pleasure“.

Druhou kapelou z nedělního programu se pro mě stávají kanadští heavy metalisté SKULL FIST. Mám tuhle uječenou partičku hodně rád a jedná se o moji třetí konfrontaci. S klubem se samozřejmě tento set srovnávat nedá, ale i tentokrát jsem si to užil na maximum. SKULL FIST do nás nasázeli několik skladeb ze svých dvou desek, jmenovitě například „Head of the Pack“, „Commit to Rock“, „Sign of the Warrior“ nebo „You´re gonna Pay“. Džísky, legíny, old school heavy/speed metal… Retro jak má být. Škoda horšího zvuku, především Jackieho vokál nebyl místy moc slyšet. Naštěstí znám všechny skladby nazpaměť. Jen byli Kanaďané ustřiženi a končili dříve, což jsem moc nepochopil. Chyběla tak především největší pecka „No False Metal“. Doufám, že SKULL FIST brzy přivítáme v některém z klubů.

Chtěl jsem jít na UNLEASHED, ale nedošel jsem. Únava vzala za své a tak jsem zbytek odpoledne a večera strávil pokecem s kamarády a odpočinkem před vrcholem večera. Tím vrcholem byla německá heavy metalová legenda ACCEPT. Po intru následuje ostrý start pořádně nabroušené mašinérie. Zvuk bezkonkurenčně nejlepší z toho, co jsem v Plzni letos slyšel. Bylo to pořádně nahlas, hlavně basa, ale vše čitelné a ACCEPT měli neskutečný drive. Od začátku zapomínám na únavu a užívám si to. Kapela zařadila do playlistu poměrně hodně skladeb ze své nové desky a je skvělé, jak vedle těch starých působí naprosto vyrovnaně. Mám rád staré ACCEPT a mám rád i ty nové. Žádné velké zdržovačky, jedna skladba za druhou. Během devadesáti minut ACCEPT vypálili namátkou „Stampede“, „Dying Breed“, „Final Journey“, „Stalingrad“, „Dark Side of the Heart“, „Midnight Mover“, „Princess of a dawn“, „Losers and Winners“, „London Leatherboys“, „Restless and Wild“, „Fast as a Shaark“ či v závěru „Metal Heart“ a „Balls to the Wall“. I v obměněné sestavě (nově kytarista Uwe a bicman Chris) to ACCEPT neskutečně šlape. Wolf Hoffmann a Peter Baltes jakožto zakládající členové vůbec nestárnou a válí jako zamlada. Mark Tornillo za mikrofonem je démon. Vyložený frontman se skvělým chraplákem a parádním nasazením. ACCEPT pro mě jednoznačně ovládli letošní ročník Metalfestu, který pro mě byl neúplný, hektický, ale celkově vydařený.


Fotky: Ignor


Zveřejněno: 14. 06. 2015
Přečteno:
3363 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář