Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

TV dokument 2015, Yinachi & Česká televize

KMENY. Dvě knihy, o kterých se hodně napsalo i mluvilo. Dvě knihy, které se staly odrazovým můstkem pro dokumentární šestnáctidílný cyklus. Cyklus, který zve diváky mezi různé subkultury. Subkultury, které většinová společnost vnímá rozporuplně, nebo nevnímá vůbec. K pochopení oněch subkultur žel předchozí části příliš nepomohly, v podstatě se mi líbil jediný díl, překvapivě ten nazvaný Cosplay, u ostatních jsem spíše nevěřícně kroutil hlavou a lámal si hlavu, jestli takové dokumenty mají smysl... A přepadly mě obavy, jak ten thrash metal dopadne.

Uplynul zhruba rok od chvíle, kdy mi volal Vladimir 518 a debatoval se mnou možná hodinu o thrash metalu. Už si nepamatuju, kdo mu poradil, aby chytal rozumy zrovna ode mě, ale zato si pamatuju, co jsem tehdy s Vladimirem probíral – kapely, které by se v thrashmetalovém dílu mohly objevit. Jednoznačně jsme se shodli na DEBUSTROLU a LAHARU, tedy kapelách, které český thrash metal reprezentují, ať si kdo chce říká co chce. Prostě jedna starodávná parta, která v tuzemsku thrash mastí skoro třicet let (a má pořád spoustu fanoušků) a jedna parta čerstvější, jejíž koncerty připomínají (s trochou nadsázky) válečnou vřavu.

Odpusťte malé intermezzo, kterým jsem chtěl uvést, že původně měli v dokumentu dostat prostor DEBUSTROL a LAHAR. S LAHAR natáčení proběhlo, ale kapele se nelíbilo vyznění filmu a tak se odmítla touto formou prezentovat; došlo tedy na EXORCIZPHOBII. Což má logiku, jde o mladou kapelu, která se vyšvihla a nároky na reprezentanta současné thrashové vlny splňuje v pohodě.

Neříkám, že bych se na uvedení KMENŮ nějak extra těšil, ale zvědavý jsem byl rozhodně. Středeční večer ale doslova rozmetal moje představy o všech, kteří se na projektu podíleli. Když thrashový díl skončil, nevěřil jsem vlastním smyslům... Jediné slovo, které jsem byl schopný vypustit z pusy, bylo debilita. Ovšem DEBILITA s velkým D, s velkým E, s velkým B... atd. Prostě DEBILITA naprostá. A tak se ptám: Co to jako mělo znamenat? Tohle se natáčelo za moje peníze? Tohle má poskytnout nedotčenému člověku obrázek o thrash metalu?

S odpuštěním – pánové tvůrci, jděte do prdele! Tohle není obrázek o thrash metalu, tohle je obrázek absolutní neznalosti. Přijde mi to, jako kdybych se vrátil do roku 1987 a sledoval komunistický škvár, který má za úkol ukázat spořádaným spoluobčanům pár dementů, kteří dělají nějaký randál a chovají se u toho jak hovada, ještě větší hovada chodí na jejich koncerty, ale hlavně těch hovad-fanoušků je jen pár, ale zato jsou to extra zjevy s úplně vygumovanými palicemi.

Jistě, dokument je svým způsobem pravdivý, události v něm ukázané se skutečně staly, na thrash metal chodí různé existence a hrají ho taky různí lidé. Jenže taky na něj chodí lidé úplně normální a hrají jej lidé, kteří nemusí za každou cenu ukazovat, jak jim je všechno jedno a jak si ze všeho dělají prdel, pokud možno v stavu nemajícím daleko k deliriu tremens. To je případ DEBUSTROLU, ale u Kolinse se něco podobného dalo čekat, internet je plný videí, na nichž se ožralý Martin potácí, sprostě nadává, prdí a krká... Ale možná to mohlo na tom YouTube zůstat, když se KMENY snaží „ukázat, jak jednotlivá mikrospolečenství fungují, jak se projevují, jak vypadají, v čem tkví jejich těžiště“. Tenhle blábol, ukradený z nějaké velikášské tiskové zprávy, která má asi lidi nalákat ke sledování „dokumentární výpravy do tajemného světa městských subkultur“, by tedy měl ukázat thrash metal lidem, kteří o něm nemají páru. Polemizovat můžeme i nad termínem „městské subkultury“; že by zrovna thrash metal byl městskou záležitostí si nemyslím, věnují se mu kapely jak městské, tak vesnické.

Podle dokumentu tkví těžiště thrash metalu v objíždění poloprázdných sálů a podivných festivalů, kde sleduje kapely hrstka primitivů. Ani zmínka o tom, že řada thrashových akcí má neskutečnou atmosféru, že spousta thrashových událostí má přesah směrem k charitě, že fanoušci na thrashových akcích řádí jak pominutí, ale nevypadají při tom jako žáci zvláštní školy. Vzpomenu třeba na deset let LAHAR v Písku, brněnskou akci Killed By Brno nebo zjednodušeně většinu akcí, na nichž LAHAR bourají sály. V dokumentu ale vládnou obrázky z poloprázdného vesnického sálu a prapodivného letního festu... To nešlo vyrazit na víc akcí? To za každou cenu museli tvůrci ukázat zrovna koncerty, které se moc nepovedly? Jasně, ne vše se povede, ale dokument je prostě nevyvážený, tendenční... zkrátka průser. Znalcům thrashmetalové scény nepřináší zhola nic, akorát je během dvaceti minut totálně nasere a dožene k nepříčetnosti, náhodný divák si pak zaklepe na čelo a pomyslí cosi o primitivismu...

Škoda dalších slov a hlavně peněz, které tahle rádoby intelektuální podívaná stála.

http://kmeny.tv/




Zveřejněno: 18. 06. 2015
Přečteno:
3960 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 06. 2015 14:00 napsal/a abro666
lol
ono to možná bude tím, že takle tragická je ta metalová scéna... když někdo doporučí buranskej Debustrol a pak pláče, že se předvedli jako burani, je kapku mimo mísu... a bojovat proti systému adidaskama a Iphonem, navíc exorsi je prostě sprostej punk... směju se tomu:)
24. 06. 2015 09:26 napsal/a Demonick
hmm
Vysloviť počas jedného 2 minútového krčmového rozhovoru asi 15x slovo \"vole\", tak to je už teda poriadny výkon. Inač celá časť o ničom...
21. 06. 2015 18:42 napsal/a Garfield
Debustrol jako typičtí thrasheři?
Ještě poznámka k Debustrolu - ti mi totiž jako typičtí thrasheři ani moc nepřipadají. Vycházejí sice z thrashe, ale celkovým vyzněním mi spíš připomínají takový ten buřtózní alkometal/hard rock typu Kabát, Harlej, Doga, Citron...tohle zrovna moc nemusím. Záleží totiž taky na textech a celkové \"image\" kapely. Za dobrého reprezentanta thrashe u nás považuju např. Asmodeus.
20. 06. 2015 21:53 napsal/a Niviat
Připomíná...
mi to reportáž televize Nova o heavy metalu. Víc myslím dodávat netřeba. :D
19. 06. 2015 23:27 napsal/a DW
Jinak
hned první scéna s poloprázdným klubem je docela dobrý dokument toho, kam to metalový UG dopracoval. Do nikam.