Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

EP 2015, Papagájův Hlasatel records / punk / Česko

THE FIALKY slaví 15 let vydáním speciálního kompletu obsahujícího dva vinylové nosiče, LP „15 let co krok to punk rock (2000-2015 best of)“ a sedmipalcového EP „Stínadla“. Recenzi na bilanční materiál najdete, když klepnete výše na název velké desky, té malé se budu věnovat zvlášť, protože kdybych obé nacpal do jedné recenze, byla by tak dlouhá, že by ji málokdo přečetl. A odbýt pět nových skladeb jednou větou se mi nechtělo, nosič obstojí i samostatně, tak proč mu nedat vlastní prostor.

Obal je zpracován v podobném duchu jako přebal LP, design, i když může někomu připadat příliš barevný a divoký, má styl, a grafika je prostá zvěrstev, které se v punku poměrně často objevují. Tady má všechno své místo, hlavu i patu, nechybí všechny potřebné informace, a jak už je u kapely zvykem, ani texty v češtině a překlady do angličtiny. S názvem „Stínadla“ korespondují na zadní straně ježci v kleci resp. ježci vedle klecí, známý to hlavolam z Rychlých šípů Jaroslava Foglara, jehož knihami je inspirován i text titulní skladby.

S texty to u FIALEK nikdy nebylo na úrovni Erbena nebo Polyho, vždycky se řešila klasická punková témata, i když spíš s nadhledem, než nějak ortodoxně, o ideálech kapely ostatně trefně hovoří právě jeden z textů, v němž jde hlavně o to se dobře bavit, hrát na „Podpáře“ a „Majty“... a dodat „Na baru všichni chytrý jak vopice, bejt radikální nemáme ambice“. Škoda, že pánové nemají ambice aspoň v oblasti českého pravopisu, protože je to zase direkt mezi oči, některé hrubice mě docela ničí, třeba „povíšenej“, „zbide“, navíc je v textech i řada překlepů... škoda, tohle pěknou výtvarnou stránku devalvuje.

Hudební stránka se zpočátku tváří podobně jako ta na předchozím sedmipalcovém nosiči „No School“, ale vcelku rychle mi došlo, že tady se přece jen hraje o něco méně punk a o něco více nepunk. (Mou) poptávku po hitu a svižné muzice sice splňuje hned úvodní „Stejná píseň“ vybavená chytlavými melodiemi a silnými sborovými popěvky, ale hned následující „Akce“ začíná klasicky pitomým halekáním, kterého se punkeři asi nevyvarují, ani kdyby na rum nebylo. Skladba je sice prostoupena pěknou basovou linkou, ale jinak je příliš hodná a ani snaha o zpestření formou minimalistické pasáže na mě nezabírá. Navíc nejsem zrovna nadšený ze zvuku činelů, které jsou s blížícím se koncem slepené a zní jako dětské chrastítko, místo aby byla slyšet každá rána do kruhového plechu. Jinak je ale zvuk kvalitní, studia Bros a 3bees odvedla slušnou práci. Slušnou práci odvádí i vokalisté, hlavní zpěvy (neboli 1. a 2. hlas) obstarávají bubeník s kytaristou, své s ale ve sborech odhalekají i zbylí členové a navíc jim sem tam pomáhají i kamarádi Radek (NEŽFALEŠ) a Balco.

Podobně jako strana A, i béčko začíná dravější skladbou, titulní „Stínadla“ jedou pěkně zostra bez odpočinku a než se člověk naděje, je tu end. Následuje „Holiday“, další rozverná blbinka, snad koketující s reggae, vzletná, happy, free... Zazní v ní i klávesy, aby toho barevna nebylo málo. Snaha o pestrost by se měla cenit, THE FIALKY se pestrostí řídí a každá skladba je jiná, což platí i o závěrečné „Riot“, která je někde mezi dvěma svižnými songy a dvěma podivnými, takže bych řekl průměr. A tohle slovo mě žel napadá jako nejvhodnější popis na celou pětiskladbovou kolekci. Když si poslechnu již zmiňovaný malý asfalt „No School“ a porovnám se „Stínadly“, sáhnu raději po straší nahrávce, na které je více hitovek a rychlých vypalovaček.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Stejná píseň
  2. Akce

  • Strana B:
  1. Stínadla
  2. Holiday
  3. Riot

Čas: cca 11 min

Sestava:
  • Jan Kečup Dvornák - kytara, hlas
  • Ota Otakára Černohous - basa, hlas
  • Tomáš Tom Calda - hlas1, bicí
  • Marcel Green Janeček - hlas2, kytara

www.bandzone.cz/thefialky
www.facebook.com/thefialky
www.phr.cz


Zveřejněno: 26. 06. 2015
Přečteno:
3422 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář