Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2014, vlastní náklad / progresivní avantgardní metal / Itálie

Na obalu CD, které je vloženo do kartonové pošetky, je vyobrazena sestava ksichtů muzikantů a zvířecích hlav, evokující velké osazenstvo bandu jakou je například u SLIPKNOT, ale opak je pravdou. Italští death metaloví INFERNAL POETRY, DARK LUNACY nebo možná u nás známější rakouští DARKSIDE to je hrstka kapel, v kterých působí nebo působil Alessandro „Urmuz" Vagnoni. A aby toho nebylo málo, tak kromě bicích vzal do ruky kytaru a basu a společně s Enrico Tiberim, který má ve své režii klávesové nástroje a hlas, vytvořili projekt TAPEWHORE. Jak je uvedeno v čtyřlistovém bookletu, tak pánové na stejnojmenném albu pracovali téměř šest let. Booklet obsahuje texty k dvanácti skladbám, které jsou roztaženy v řádcích po celé ploše rozložené knížečky, což se docela špatně čte.

Pojďme se teda podívat, co pánové Vagnoni a Tiberi během šesti let práce vytvořili. Už po prvním poslechu jsem věděl, že napsat recenzi na toto album bude docela obtížné. Album není jednoduché. Je to spleť různých fúzí rocku, metalu s jazzovými vlivy skloubené s folklorními prvky. Jsou zde různé mechanické, zvířecí pazvuky, vokální popěvky a jiné ambientní prvky.

FAITH NO MORE je kapela, kterou zavání úvodní skladba „Lorgnette“. Hodně tomu napomáhá zpěv, který silně připomíná Mike Pattona. Zpěv, podobně jako hudba, není jen tak jednoduchý. Čistý zpěv je doplněn výkřiky a o jemné ženské doprovodné popěvky. V druhé skladbě „School Daze“ nebere hlas death metalové mantinely, které jsou ovšem kroceny opět do zpěvnější polohy. Deathová kostra, těžké bicí a atmosférické kytarové pauzy. V hutném rytmu, ale s jednoduchým riffem jede „Unplugged“. Hardcorové psychedelické výlevy naleznete v „Lent in Paris“ nebo v „Matching Sidewalks“. A takto bych mohl pokračovat dál. Některé písně připomínají DEVIN TOWNSEND PROJECT, jiné THE DILLINGER ESCAPE PLAN.

Zajímavou písní je „Dayrider“, která má doom metalový nádech. A možná je to dobře, že je v polovině, protože přinese trochu zvolnění před další psychózou typu „Skeleton Love“. Do směsice psychedelických a těžkých metalových riffů jsou naroubovány pop-diskotékové části. Opět chaos, psychóza, hardcorové výkřiky s čistými vokály. Zase mně napadají nějaká přirovnání a určitě se nebudu mýlit, když připomenu stylovou podobnost s FEAR FACTORY v „Hand and Glove with Mothers“ a „We Don’t Need No Consolation“ nebo v „The Pirates Song“ a to i po vokální stránce. Anebo jakési jazzové prvky SYSTEM OF A DOWN v „Afterglow“, která je melodičtější než ostatní písně. Místy se objeví i death/blackový growl, výkřiky, které po boku ženských vokálů jsou slyšet také v poslední „Emesis Divina“.

Album je postaveno na směsici různě odlišných hudebních vlivů a samozřejmě po vokální stránce je velmi pestré. Album nezní nezajímavě, protože neustále se něco děje. Album je ale těžké na poslech, a i přes krátkou, průměrnou stopáž jednotlivých tracků 4 a půl minuty je při dvanácti skladbách dlouhé a v závěru cítím, že album „Tapewhore“ je ke konci už únavné. To nic nemění na tom, že i přes silně „anarchistický“ průběh alba, jsou instrumentace na velmi dobré úrovni, a ti, co mají rádi tento druh technické hudby, určitě by si neměli toto album nechat ujít. A pokud nejste s mými přirovnáními spokojeni, tak si klidně dosaďte jakoukoliv podobnou kapelu těm výše uvedeným. Určitě se bude do toho mého výčtu také hodit. Hodnocení alba je také těžké. Z části to není špatný poslech, který žel posléze, jak jsem zmínil, unaví. Hudební nápady jsou na jednu stranu dobré, na druhou stranu to zavání vypůjčením, obtiskem od jiné kapely. Takže vše zhruba fifty fifty.

Seznam skladeb:

  1. Lorgnette
  2. School Daze
  3. Unplugged
  4. Lent in Paris
  5. Matching Sidewalks
  6. Dayrider
  7. Skeleton Love
  8. Hand and Glove with Mothers
  9. We Don’t Need No Consolation
  10. The Pirates Song
  11. Afterglow
  12. Emesis Divina

Čas: 54:32

Sestava:

  • Alessandro Vagnoni - bicí, basa, el. a akustická kytara, doprovodný zpěv
  • Enrico Tiberi - zpěv, klávesy, akordeon, kytara (4, 11, 12)
  • host: Gloria Mariani - doprovodný zpěv


https://alessandrovagnoni.bandcamp.com/album/tapewhore
Wordpress.com


Zveřejněno: 22. 05. 2015
Přečteno:
3593 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář