Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD / LP 2015, Agonia Records / post black metal / Francie

Pilná polská vydavatelská včelka Agonia si nejvíc libuje v black metalu a je třeba uznat, že vydává hodně zajímavé kapely, které většinou stojí za poslech. U některých interpretů z této stáje u mě dokonce převládlo nadšení, AOSOTH by mohli vyprávět. Totéž v plné míře nelze tvrdit o DECLINE OF THE I, s kterými tak nějak vnitřně bojuju. Kapela nenabízí posluchači svou hudbu zrovna na zlatém podnose, což po ní nikdo ani nechce, naopak ji lze za to ocenit, ale v několika případech by jí jistá přímočarost prospěla. A nejen ta.

DECLINE OF THE I stojí a padají s chlapíkem, který si říká A.K. Tento akční muž má celé toto zvěrstvo na svědomí. V podzemní sféře je jeho jméno poměrně známým pojmem. Působil nebo působí v několika black metalových partičkách. DECLINE OF THE I jsou ale čistě jeho projektem, ke kterému si přizval pár kámošů, kteří se s ním střídají hlavně o vokální variace, kterými je album doslova prošpikované. Různé řevy, výkřiky, mluvené slovo a podobné verbální projevy jsou nedílnou součástí téhle desky. Sešla se tu zajímavá parta podivínů, při nahrávání muselo být určitě veselo. Sestavu potom doplňuje bubeník působící pod nickem N.

V jádru black metalová nahrávka pocházející z Francie u mě automaticky vzbudila pozornost, aniž bych vůbec věděl do čeho jdu. Holt Francouzi prostě umí a když se vedle sebe hodí do placu slovní spojení  black a Francie, určitou zvědavost to u mě vzbudí vždy. Na druhou stranu se to zase nemá s jedním žánrovým výrazem přehánět a to, co člověka v jednu dobu baví, se lehce může přehoupnout do stavu „přežrání“, což na sobě v případě téhle desky docela pociťuju.

Francouzské zlo je na „Rebellion“ rozdáváno vrchovatými doušky. V rychlejších pasážích byste bez váhání kapelu hned přiřadili do země galského kohouta, i kdyby vás vzbudili o půlnoci a neměli jste na metal chuť. Ten zvuk kytar a celková atmosféra beznaděje je už za poslední roky dostatečně identifikovatelná a DECLINE OF THE I s ní umějí pracovat levou zadní, o tom není sporu. Kompozičně potom působí nestálou formou, jiný výraz mě nenapadá. Hudba je to plná zvratů, kliček a bohužel mi i chvílemi přijde, že slepých uliček. Výborně rozehraný motiv je několikrát utnut a přejde v celkem normální, což je v případě téhle desky pořád všeobecně vzato nadstandard. Ale pocit toho, že by to šlo lépe a lehčeji, je právě to, co mi na naší společné pouti činí největší potíže. Občas by bylo fajn jen tak neřízeně přidat na plynu a celkově svůj projev zjednodušit.

Z  DECLINE OF THE I se mi dostavuje pocit dokonale vyhlazeného produktu, kterému chybí jistá živočišná jiskra. V případě téhle desky se dokázal namíchat koktejl, který je na oko hodně lahodný. Skladby jsou promyšlené, ale na to, aby dokázaly zvednout ze židle už nemají patřičnou sílu. Podobné variace „divno“ black metalu (ano, nechybí ani elektronika a všelijaké post vlivy) se tu už objevily nesčetněkrát a zrovna z DECLINE OF THE I nemám pocit, že by právě oni byli tou vlajkovou lodí, která udává směr. Poslouchá se to slušně, dokážu ocenit dějové zápletky, ale už mě to vůbec nešokuje a vlastně nic navíc mi to nedává.

Seznam skladeb:
  1. Lower Degree of God's Might
  2. Hexenface
  3.  Le rouge, le vide et le tordu
  4. The End of Prostration
  5. Pieces of a Drowned Motion
  6. Deus Sive Musica
  7.  On est bien peu de chose

Čas: 47:36

https://www.facebook.com/declineofthei/likes?ref=page_internal

https://agoniarecords.bandcamp.com/album/rebellion



Zveřejněno: 27. 05. 2015
Přečteno:
3261 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář