Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP 2015, Papagájův Hlasatel records / punk / Česko

Přesně takhle má vypadat výroční album. THE FIALKY slaví 15 let na scéně a k tomuto výročí nadělují (sobě i fanouškům) parádně vypravený vinyl, kterému těžko něco zásadního vyčítat. Jediné, co mě napadá, je nejasný název kolekce, protože přední strana přebalu uvádí to, co je psáno v záhlaví, hřbet pak lehce upravenou verzi „Co krok, to 15 let punkrock 2000 - 2015“. Až tak na tom nezáleží, ale hnidopich jako já si láme hlavu, proč to tak je... Jinak ale musím jen a jen chválit, hlavně vložená velkoformátová brožura o dvanácti stranách je parádní materiál o historii kapely – ona historie je tam prezentována jak písemnou formou, tak obrázky (desítky fotek z koncertů, turné, studií, zkušeben, pařeb...), nechybí ani texty ke všem skladbám jak v češtině, tak v angličtině. Mě jako „historika“ nejvíc baví psaný příběh kapely od klasických začátků (lepení sestavy, vymýšlení názvu, seznamování se s hudebními nástroji) až po vydávání desek a hraní na velkých festivalech. Vše je psané kvalitním vtipným slohem, jen škoda, že se autoři nevyvarovali nějakých těch hrubek (ty si neodpustili ani v textech).

Hudební obsah tvoří výběr skladeb z let 2007 až 2013, celkem z pěti nosičů, takže nabízí průřez tvorbou za zhruba polovinu existence. Možná je to trochu škoda, ale on to zpočátku asi nebyl zrovna extrovní punk, o čemž ostatně svědčí nejstarší vybrané songy. Co se týká řazení, tak to je vždycky ošidné, někdo horuje za chronologické uspořádání a zařazení původních verzí, někdo má raději mírný chaos, a právě tomu dávají přednost i THE FIALKY. Vybrané skladby jsou na albu rozmístěny na přeskáčku a navíc některé byly v roce 2014 znovu nahrány. To druhé mi nikterak nepřekáží, ale raději bych si to dal podle času vzniku, lépe by se vnímal vývoj kapely. Ale i takhle je jasné, že nejstarší skladby (z alba „Průser“) trpí nějakými těmi dětskými nemocemi, ať už jde o nevýraznou „United“ nebo nejistě pějícími slečnami zpestřenou „Punk sex pivo“, která ale na druhou stranu disponuje nemalým hitovým potenciálem. Obecně se dá celkem podle očekávání říci, že čím novější tvorba, tím kvalitnější, takže straně A jednoznačně vládne „Scéna“, která je navíc opatřená textem částečně namířeným do vlastních řad.

Béčko disponující větším množstvím novějších skladeb je údernější, což je dáno hlavně zařazením výborné „This is England“, chytlavé jízdy „Kapitán77“ nebo další hitovky „Punk rock“. Ale když tak celé album poslouchám, docházím k závěru, že je nakonec jedno, když nejsou skladby popořadě, ono to takhle funguje, takže proč láteřit nad něčím nepodstatným. Podstatnější je, že tahle placka musí udělat radost nejen fanouškům kapely, ale i náhodným kolemjdoucím majícím v oblibě melodický učesanější punk rock či archivářům hromadícím speciality či historie kapel všemožných žánrů.

Pro ty, co kapelu neznají, jen v krátkosti něco málo o jejích hudebních preferencích. THE FIALKY přísahají na tradiční punk rock mající kořeny v roce 1977, spíše jeho zpěvnější a čistější formu, takže některým zarytým punkerům možná nemusí vonět. Mně je taky milejší ta špinavější verze old school punku, ale THE FIALKY už nějaký ten rok celkem sleduju, gramofonem či CD přehrávačem se mi protočily poslední tři počiny, a nemám závažnější problém jejich tvorbu poslouchat. Něco se mi líbí víc, něco míň, občas mi přijdou texty trochu jednodušší, ale zrovna na téhle výběrovce slabší veršovánky chybí, takže si desku pouštím s chutí a u většiny zařazených skladeb se neubráním souhlasnému pokyvování hlavou.

Ještě nesmím zapomenout na jednu signifikantní záležitost, barvu vinylu. Ten je vyveden v krásné transparentní fialové, takže skvěle koresponduje s názvem kapely.

Součástí letošní oslavy 15 let je navíc sedmipalec obsahující pět skladeb. Ač je přílohou 12“ gramodesky (skladby jsou přifařeny i na CD verzi), jde o novinkový materiál opatřený vlastním obalem, proto si jej dovolím vzít na paškál samostatně.

Seznam skladeb:


  • Strana A:
  1. Přátelé
  2. Punk sex pivo
  3. Scéna
  4. Pogo
  5. Počernice boys
  6. Je víkend
  7. United

  • Strana B:
  1. Černý ovce
  2. Kapitán77
  3. This is England
  4. Punk rock
  5. Praha hoří
  6. (Mám o tebe) strach
  7. Good bye Ramones

Čas: cca 38 min

Sestava:
  • Jan Kečup Dvornák - kytara, zpěv
  • Ota Otakára Černohous - basa, zpěv
  • Tomáš Tom Calda - bicí, zpěv
  • Marcel Green Janeček - kytara, zpěv
  • Ve skladbách z roku 2007 hrál na kytaru Danny.

www.bandzone.cz/thefialky
www.facebook.com/thefialky
www.phr.cz


Zveřejněno: 25. 05. 2015
Přečteno:
4481 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář