Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

CD 2015, vlastní náklad / symphonic black metal / Slovensko

Slovenská banda DOWN TO HELL to od svého vzniku v roce 2006 neměla vůbec jednoduché. I přes veškeré patálie, které je za dobu existence potkaly, a že jich nebylo málo, jsou zde a v roce 2014 se jim konečně podařilo vydat první album. Osm let od vzniku je pěkná řada let, ale některým kapelám prostě osud nepřeje a u této party to dle jejich historie platí dvojnásob. Album nejdříve vyšlo pouze v digitální formě a posléze pak i na fyzickém nosiči.

Po spuštění kotouče do nás kapela pozvolna nalévá orchestrální intro, při kterém se mi v hlavě s trochou fantazie vybavuje jezdecká kavalerie jako vystřižená z Barbara Conana a já už tuším, kterým směrem se toto CD bude ubírat. První song „Pán vetra, búrky a mrakov“ mě v tomto tušení jen utvrdí. Skladba sice začíná (i končí) poměrně neoriginálním deštěm a bouřkou, vzápětí však kapela rozjede svůj melodický black metal na plné obrátky. Když říkám melodický, tak opravdu hodně melodický. Album se kytarovými a klávesovými melodiemi jen hemží. Musím říci, že jde o povedené aranže. Nečekejte však nic extra technického nebo ultra rychlého. Hudba se valí povětšinou ve středně rychlém tempu s jednoduchými riffy. Ve druhé skladbě s názvem „Skazení“ se projeví i zpěvačka Maťa, která je alespoň pro mě příjemným zpestřením především ve valivém refrénu. Ačkoliv Kaniho zpěv zní dobře, snaží se o pestrost střídáním screamu a growlu, nedokážu se ubránit pocitu, že zpěvaččiny části jsou na albu to nejzajímavější.

Jak už názvy napovídají, celé album je zpívané/řvané slovensky. Kapela, co se textů týče, opravdu nemá nouzi o nápady. Sice nejsou nikterak originální, ale zato jsou ve většině případu hodně, hodně dlouhé. Např. „Krvavé jazero“, jehož text zabírá celou dvoustranu v bookletu, budiž toho důkazem. (úsměv) Tolika slovy jsem se v bookletu snad ještě neprokousával. Spousta lidí může namítnout, že je to dobře, protože v onom prokousávání se je určité kouzlo originálního alba. Bohužel ne v tomto případě. Booklet není příliš povedený. Je vidět, že se kapela snažila, pod každým textem je v pozadí tématický obrázek a kdyby zůstali jen u toho, udělali by možná lépe. Protože krom toho vnitřek hyzdí celkem zvláštní fotky, které bohužel absolutně nezapadají do atmosféry alba, kde na jedné je například culící se kytarista v keckách a vzápětí je vyfocena celá banda, z nichž dva mají warpaint ve stylu GORGOROTH, o ostatních fotkách raději nemluvě. Front cover, který by měl nejvíce zaujmout, mi přijde takový plytký. Vyobrazuje dívku v bílých šatech před pentagramem a vše je „dozdobeno“ nevkusnými tribaly. Takže při poslechu rozhodně bookletem nelistovat, protože veškerá doposud vybudovaná atmosféra bude rázem ta tam.

Po náloži, co jsem dostal z bookletu, se raději soustředím na skladby samotné a také zvuk, který je povedený a dobře s hudbou koresponduje. Kytary jsou čitelné, vkusně doplněné klávesami a nad tím vším zajímavé vokály. Jediné, z čeho mám u zvuku výtku, jsou bicí, které mi přijdou umělé. Možná automat, možná hrané na elektronické bicí. Nevím, ale rozhodně by hlavně činelům prospěla větší živost.

Na albu chybí nějaká výraznější hymna, ale jinak ve mně zanechalo kladné pocity. Dobře se poslouchá a po hudební stránce není muzikantům ani zpěvačce co vytknout. V image naopak kapela hodně pokulhává, takže zapracovat i na vizuální stránce a budu se těšit na další album. Tedy pokud bude dříve než za dalších osm let. (úsměv)

Seznam skladeb:
  1. Ticho před búrkou
  2. Pán vetra, búrky a mrakov
  3. Skazení
  4. Bosorské sólo
  5. Krvavé jazero
  6. Prízrak
  7. Smrť
  8. Nemŕtva nevesta
  9. Drak

Čas: 58:10

Sestava:
  • Kani Miroslav Gajdár – kytara, zpěv
  • Ťapo Martin Matlovič – kytara
  • Maťa Martina Bilkovičová – zpěv
  • Lubo Ľubomír Müller – klávesy
  • Miro Miroslav Hulka – baskytara
  • Bensfür Dušan Šelč – bicí

http://downtohell.sk/
http://bandzone.cz/downtohell


Zveřejněno: 05. 05. 2015
Přečteno:
4266 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Honza | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář