Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

CD 2014, vlastní náklad / death metal / Polsko

Hrůza se objevuje už v pojmenování kapely, beznaděje v samotném názvu nahrávky a strach čiší z hrůzyplného obalu. Na jednoduché obálce otevírá tlamu Brána Smrti, do níž vedou koleje, po kterých byli naváženi Židé v době druhé světové války na nejotřesnější místo holocaustu, do koncentračního tábora v Osvětimi. První pohled na obal a mráz mi přejel po zádech. Nevěřícně obracím v rukou obal a poté, co si pročítám názvy jednotlivých skladeb, mi pomalu začíná docházet, že se tu nebude jednat o nějakou přiblblou propagandu nelidskosti a zrůdnosti, ale o kritické a odmítavé stanovisko nebo o postoj z pohledu trpících, strádajících a umírajících lidí. Skupina HORROR OF NAATU se pustila na tenký led a s přihlédnutím, že se jedná o Poláky z Krakova, tak jim musím přiznat i velkou dávku odvahy, že se zpracováním takovéto, dodnes velmi citlivé tématiky, zaobírají. Nicméně připomenutí a odsouzení zvěrstev, třeba prostřednictvím extrémní deathmetalové hudby, není nikdy na škodu, zvláště v době, která občas nahrává různým neomyšlenkám, hledajícím ve fašismu inspiraci nebo dokonce spásu.

Kapelu tvoří pouze dva muzikanti, ovšem v metalovém světě se nejedná o žádné nováčky. Hunger i August působí v death/blackové formaci STILLBORN a v případě druhého jmenovaného se jedná o bubeníka dalších uskupení vyznávajících tyto subžánry, zejména DECEPTION nebo GENIUS ULTOR. Hunger se v HORROR OF NAATU projevil jako kytarový multiinstrumentalista, zpěvák, skladatel většiny hudby a tvůrce textů. V nahrávce jsem vysledoval několik kytarových stop, samozřejmě basovou linku a mnohdy i dvě stopy vokální, takže na jednoho muzikanta solidní záběr, navíc slušně zvládnutý. Nevím, jak bude po tomto debutním EP pokračovat tvůrčí činnost této dvojice, zda budou uvažovat o rozšíření sestavy pro koncertní vystupování, ale potenciál pro další tvorbu by tu byl. Zvláště přihlédneme-li k tomu, že se hudebně kapela vydala cestou starobou zavánějícího death metalu s občasnými průniky thrashových či blackových prvků, tedy v době renesance old school orientace cestou tvorby celkem žádané.

Necelou půlhodinu trvající „No Hope for No One“ předkládá sedm skladeb, budeme-li počítat i kratičké intro, šest je autorských a sedmá, závěrečná, je cover „Put Them to Death“ od CANNIBAL CORPSE z jejich první desky „Eaten Back to Life“. Po instrumentální stránce je tu vše v pořádku, je slyšitelné, že Hunger hraje možná lépe na basu než na sólovou kytaru, ale v riffové často valivé hudbě to nevadí. Jako vokalista je hodně rozmanitý, hluboký hrdelní zpěv se tu prolíná s hysterickými výlevy křiku, objeví se tu občasný, ozvláštňující hlasový sampl nebo téměř recitační vsuvka, zkrátka nudně tato nahrávka tedy nepůsobí. Rytmika a zejména Augustovy bicí jsou přesné a do jisté míry i rozmanité. Ovšem výroba zvuku jako komplet je podle mého názoru trochu pokulhávající. Postrádám tu drsnější dynamiku a hloubku, která by umocnila emocionální účinek zvoleného silného tématu. Veškerá vyznění je takové frigidní, mám pocit, že současné technické podmínky by umožňovaly takovouto muzikou vyprášit všechny pavouky zalezlé v rozích reproduktorů. Leč není tomu tak a celkový dojem ze zvukové stránky je pro mě trochu zklamání.

Úvodní intro „Entrance to Crematory“ navozuje atmosféru zoufalství, dětský pláč a beznadějný nářek žen vtahuje do míst, kde utrpení a smrt je vyústěním bezcitnosti. Plynule na něj navazuje vlastně plnohodnotná první skladba „No Hope for No One“, nekompromisní naklepaná čistá deathmetalová věc, kde se díky dvěma liniím vokálu snoubí neštěstí s marností. Nechybí tu změna tempa, zpomalení, jež má na svědomí ještě větší naléhavost a zmíněný ženský samplovaný hlas, u zařazení kterého jsem moc nepochopil, proč je v angličtině, protože v jakémkoli autentičtějším jazyce by vzhledem k prostředí působil možná ještě citlivěji. Ale nemám k dispozici texty, tak se vyjadřuji jen pocitově. Třetí „Passus“ je vskutku branou do zkázy a zároveň mementem zvrhlosti. Střední rychlost a valivý death, doplněný šíleným hlasem a nepříčetným téměř dialogickým překřikováním recitace se zuřivým řevem, mi přináší jednoznačně nejsilnější hudební zážitek. To je umělecky zhmotněná hrůza. V podobném duchu se nese další pomalejší „Entombed in Wormy Soil“. Následující skladba se silně thrashovým nádechem „Deserved Condemnation“, tedy kromě hlasu, otevírá čítanku starých SLAYER, ty těsné riffy, nikterak melodické a přesto uchvacující svou razancí, mě baví. A předposlední, nejdelší píseň „Aurora omnes ad Infernum“ mírně kontrastuje v kytarové práci s předešlým materiálem, jako bychom se potřebovali ujistit, že kapela dovede vytvořit začernalou atmosféru totální zkázy. Pro mě by toto mohl být klidně konec a konec celkem logický. Nicméně HORROR OF NAATU přidá ještě zmíněný cover, snad jako připomenutí symbiózy se starými časy dřevního death metalu.

Opět se musím vrátit k pocitům již vyřčeným, že kapela disponuje nebývalými hudebními nápady a pokud na eventuálním dalším počinu vykrystalizuje nějaká vlastnější tvář, pokud si najde takové osobitější ego, tak po nich znovu určitě sáhnu a litovat nebudu, jako vlastně nelituji ani nyní, protože detailněji se seznámit s jejich muzikou vůbec nepovažuji za ztrátu času.

Seznam skladeb:
  1. Intro - Entrance to Crematory
  2. No Hope for No One
  3. Passus
  4. Entombed in Wormy Soil
  5. Deserved Condemnation
  6. Aurora omnes ad Infernum
  7. Put Them to Death (CANNIBAL CORPSE cover)

Čas: 26:22

Sestava:
  • Hunger - vocals, guitars, bass
  • August - drums

http://www.horrorofnaatu.com/
https://www.facebook.com/horrorofnaatu?ref=hl


Zveřejněno: 16. 05. 2015
Přečteno:
3387 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář