Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD 2014, vlastní náklad / NYHC / Česko

Když se mi do ruky dostalo debutové CD skupiny CROUCH, první, co mě napadlo, bylo, proč se sakra česká HC smečka jmenuje podle anglického fotbalisty? (úsměv) Nepřehlédnutelný (dvoumetrový) Peter Crouch patřil i do anglické reprezentace, nejlepší roky nejspíš zažil v Liverpoolu, teď dohrává v ústraní (Stoke City), ale že by tak učaroval hardcoristům? Ale ono to je samozřejmě jinak, pánové holdují sportu jinému, ragby, a právě z něj si slůvko crouch vypůjčili – znamená cosi jako přikrčení před zahájením mlýna, ale nejspíš na něj padla volba i proto, že dobře zní.

Poslední dvě slova bych si dovolil použít i směrem k nahrávce, která vznikla v Otynově Davosu, kde mu do zvuku fušoval i kytarista a křikloun Bormann, jinak též člen PIGSTY. Spolu s Bormannem tvoří CROUCH další dva zkušení muzikanti, kteří prošli relativně známými kapelami HELLSTRIKE, MINCING FURY nebo THE BREED. Navíc do studia přišli kapelu podpořit kamarádi (třeba 10 z DARK GAMBALLE), kteří pomohli s doprovodnými sborovými vokály, jež jsou použité poměrně hojně, ostatně je to dané žánrem, kterému CROUCH holdují. Tím je moderně znějící NYHC, přičemž za onou modernou stojí jak nadupaný sound, tak elektronika, kterou sice není nahrávka prolezlá, ale ke slovu se tu a tam dostane, aby muziku zpestřila, zatraktivnila.

Nejsem znalcem NYHC kapel, vzpomenu si na MADBALL, BIOHAZARD, AGNOSTIC FRONT, ale jejich nahrávky nemám najeté, snad kromě aktuálního počinu posledně jmenovaných (protože jsem jej recenzoval do Pařátu). Když ale „Warning Shot“ poslouchám, přijde mi, že se našinci se světovými esy mohou směle poměřovat. Necelých 40 minut v podání vyškovského tria má v první řadě drive. Plusem je i skutečnost, že skladby nejsou složené podle jednoho receptu, i když samozřejmě respektují žánrové mantinely. Jsem spokojený i s dramaturgií, úvod patří rychlopalným atakům, postupně se ke slovu dostávají i střední tempa, v  závěru pak zase dojde na nějakou tu divočinu. Hned úvodní „Rule Your Destiny“ má všechny předpoklady stát se koncertní hymnou, bicí ji ženou nemilosrdně vpřed (líbí se mi jak po stránce hráčské, tak zvukové, žádné protivné plechovky, ale hutně znějící bubny), překvapivě hodně velký prostor dostává zajímavě zahraná baskytara, která je skutečně slyšet (a není tedy utopená, jak se to často stává), Bormann vedle kytarové práce ovládá i tu pěveckou; hlas má k dané muzice adekvátní a dá se říci příjemný, samozřejmě mluvím spíš o řevu než zpěvu, i když rozumět je výborně.

Nahrávka je dostatečně barevná, nejen co se temp týká, různé zpestřující motivy se objevují prakticky ve všech skladbách. Mně jsou milejší ty kusy, které fičí ve vyšších obrátkách, takže mám raději jednodušší punkovku „Cheap And Nasty Fake“ než dvě předchozí, byť promyšlenější skladby. Ale ono to do sebe zapadá, kdyby se pořád hrálo stejně, asi by deska omrzela dříve, takhle se může stát, že při příštích posleších dám naopak přednost komplikovanější muzice. Čemu určitě přednost nedám, je „First Impression“, resp. části, kde se sborově vyřvává „hey, hey“; považuji to za nešvar, bez kterého to ale nejspíš nejde. Přitom chytlavý refrén patří k nejsilnějším... rozporuplný song, alespoň v mých uších. Po elektronické psycho mezihře ukončené sborovým pokřikem následuje svižná „Trash“, kterou jako kdybych už na albu slyšel, ale ono co pořád vymýšlet... Skladbu, která dala kapele název, bych s klidem označil jako první singl, volbu číslo 1 pro poslech někomu, kdo by chtěl CROUCH zkusit, protože obsahuje většinu toho, co album v různých variacích. Pomalá „Sick“ mě nebaví, o „Slow Down“ už byla v náznaku řeč, tohle je tečka, jak se patří, po úvodním nátěru se song zlomí v melodickou hříčku, snad jen fade out si mohli CROUCH odpustit, i když v úplném závěru alba až tak nestraší.

I když obal nehraje, zaslouží pochvalu. Pěkná grafika (ani ten titulní obrázek nevypadá špatně), optimální obsah, nechybí texty, kvalitní fotka, info o nahrávání; jenže:
- chybí datum, jakékoliv, nahrávání, vydání... což mně vždycky vadí, protože za pár let nebudu tušit, kdy album vyšlo
- texty jsou přeházené, což nevím, jestli je omyl, nebo si kapela s majiteli CD chce hrát na schovávanou...

Seznam skladeb:
  1. Rule Your Destiny
  2. Kings Of Today
  3. Warning Shot
  4. Eat My Shorts
  5. Red
  6. Cheap And Nasty Fake
  7. First Impression
  8. F.Y.A.
  9. Trash
  10. Crouch
  11. Sick
  12. Slow Down

Čas: 37:01

Sestava:
  • Bormann – guits, voc
  • Loki – bass, backvoc
  • Krsak – drums

Hosté:
  • Dave, Mates, Wata, Steff, 10 – backup

www.bandzone.cz/crouch
www.reverbnation.com/crouchhc

ROZHOVOR

Zveřejněno: 29. 04. 2015
Přečteno:
3661 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář