Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

17. 4. 2015, Plzeň - Pod Lampou

Ani třetí dubnový pátek jsem nezůstal sedět v klidu u kávy a počítače, neb kulturními akcemi se to v poslední době v Plzni jen hemží. Tentokrát mne vítr zavál (respektive auto dovezlo, tudíž zase večírek bez alkoholu) do Divadla pod Lampou, kde čtyřčlenná sestava TORTHARRY, HEAVING EARTH, IMPURITUM a FEEBLE MINDED slibovala více než solidní death metalovou party.

V Lampě jsem nějaký půlrok nebyl, nic se zde ale nezměnilo. Což já osobně jen kvituju, mám tento klub u Chodského náměstí v oblibě, mimo jiné i pro velmi dobré zkušenosti s ozvučením akcí. V pátek 17. to sice tak slavné v tomto ohledu nebylo, ale o tom v následujících odstavcích.

Roli startovního výstřelu si na svá bedra vzala rokycanská smečka FEEBLE MINDED, chrlící mix death metalu a grindcoru. Kapelu znám už pěkných pár let (však v podstatě pocházíme ze stejného města), ale taky jsem o ní nějakou dobu neslyšel a tak jsem byl zvědav, čím i po několika personálních změnách prošla. Ve „fíblech“ v současnosti působí dva členové HEAVING EARTH (Šatrís a Tomáš) a druhou kytaru zde zdrtí Adam z OCTAGONE. V minulosti měla jejich tvorba blíže ke grindu, s ohledem na páteční vystoupení si ale troufám tvrdit, že současný materiál je z většiny postaven na techničtějším smrtícím kovu. Nynější podoba FEEBLE MINDED by mě pravděpodobně bavila více než historická, bohužel jsem si nemohl koncert dosyta užít. Z bicích byly slyšet jen a pouze kopáky (zato tak výrazně, že v podstatě přehlušily vše ostatní), celé to byla taková zvuková koule. Věřím ale, že znovuzrození FM budou trochu častěji k vidění než v minulých letech a příště to dopadne lépe.

Z jižních Čech dorazili IMPURITUM, které jsem si po půl roce, který uběhl od Phantoms of Pilsen, zase rád zopakoval. Na zvuk určitě nedoplatili tak, jako předcházející kolegové, a vystoupení mělo grády. Death metal s notnou dávkou černých melodií, ze dvou pětin personálně propojení AVENGER (Rámus a Honza Kapák) se v tvorbě také občas mihnou. Vše bylo strojově přesné, dobře odehrané, zkušenosti jsou znát, kompozice dávají smysl, i přes množství nečekaných zvratů jsou konzistentní. Pánové to mají v malíku, kytary pořádně řezaly, kopáky byly stále lehce nad vším, ale v mezích únosnosti. Koncert srovnatelný s tím na „fantomech“, dobře odvedená práce.

HEAVING EARTH jsou v současnosti velmi probíraným pojmem na všemožných místech spjatých s metalem, jelikož se hned v únoru vytasili s deskou „Denouncing the Holy Throne“, která jistojistě zaujme přední pozice v závěrečných žebříčcích „Česká deska roku 2015“ na různých zinech. Zcela zaslouženě. Chvíli jsem se do druhé řadovky pražské bandy dostával, některé pasáže mi přišly až „přetechnizované“, ale s odstupem nelze říci nic jiného, než že je to obrovská nálož a kvalita.

Jenže aby takto technická a zároveň zběsilá jízda měla kýžený účinek naživo, musí mít dobrý, konkrétní zvuk. A to se v Lampě nepovedlo. HEAVING EARTH byli hodně, hodně nahlas a veškeré nástrojenstvo včetně vokálu se naprosto slilo dohromady. Taková „Forging Arcane Heresy“ ze jmenovaného alba, studiově vynikající věc, prostě se špatným ozvučením nevyzní. Pomalejší pasáže byly v pořádku, ale jakmile se rozjel celý ansámbl na vysoké obrátky, nastával problém. Hodně mě to mrzí, protože i přes tento nešvar HE celou dobu poutali moji pozornost, cením neskutečnou instrumentální zručnost i Žlababův nenucený a přitom drsný vokál.

Značnou část pódia zahalily postranní plachty, vyměnila se bicí souprava a následně už vše bylo připraveno k odstartování posledního death metalového tělesa, legendárních TORTHARRY. Trio už má za sebou přes dvě dekády na scéně a i na koncertech je to vidět – kapela působí profesionálně. Přivezla si s sebou také vlastního zvukaře, což se tentokrát ukázalo jako dobrý tah – z tohoto hlediska se úroveň hodně zvedla.

V období kolem desek „Round Table of Suicide“ (2008) a „Beneath“ (2010) jsem TORTHARRY hodně žral, následující „Follow“ (2013) už mi ale přišla příliš na jedno brdo, asi už jsem toho byl trochu přejezený. A podobně na mě působil i samotný koncert. Vše bylo zahráno s přehledem, Dan s Martinem se výborně vokálně doplňovali, zezadu vše poháněl přesný bubeník Jiří, v setlistu se nacházely věci jak novější, tak i dvě desítky let staré… ale po takových čtyřech skladbách už je prostě jasné, jak bude znít těch následujících deset a po polovině setu už mi to celé přijde moc monotónní. To už je ale o osobním vkusu každého z nás, TORTHARRY měli v Plzni příjemný ohlas a Dan působil velmi sympaticky. Je vidět, že i po více než dvaceti letech hraní si váží podpory i těch několika desítek návštěvníků, kteří se do Lampy vydali.

Škoda přeškoda přeřvaného zvuku zejména u FEEBLE MINDED a HEAVING EARTH, jinak by nebylo, na co si stěžovat. Kapely předvedly plné a energické výkony, lidí nakonec došel příjemný počet, atmosféra dobrá, pokec s mnoha kamarády, z nichž některé jsem viděl po době. V součtu fajn večer.

Text: Opat
Fotky: Ignor

Zveřejněno: 22. 04. 2015
Přečteno:
3567 x
Autor: Ignor | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář