Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

Uteklo pár týdnů od předchozích úvah na téma recenze a tak je tu čas na rozhřešení.

V závěru druhého partu jsme se ptali:

Máme slogan „napíšeme recenzi na všechno, co obdržíme“ naplňovat i v budoucnu, nebo nějaká CD jednoduše vyhodit, a psát to, co nás baví?

Máme dávat přednost zavedeným zahraničním interpretům před malými tuzemskými?

Máme psát, tak jako doposud, od rocku, přes punk, hardcore, všechny metaly až po grind, nebo vám některé žánry na FOBII vadí?

Když bude výsledek nějakým způsobem vypovídající, zařídíme se podle něj.


Jaký je veřejný výsledek naší „anketky“ si můžete přečíst v diskuzi pod předchozím článkem, vedle těchto názorů nám přišlo i pár e-mailů s dalšími podnětnými nápady. Nad všemi jsme se zamysleli, všechno probrali shora zdola a tady jsou odpovědi na nejzajímavější podněty.

*******

Tuzemské kapely by měly mít přednost.

Ano, stále zastáváme názor, že tuzemské kapely by měly mít přednost. Už jsme to psali vícekrát, naše kapely moc možností jak o sobě dát vědět nemají, FOBIA byla vždycky domácím kapelám nakloněná a tak to i zůstane. Slova nakloněná ale neberte tak, že našincům nadržujeme – to ani náhodou. Ale když nám česká kapela pošle své album na fyzickém nosiči, recenze se vždycky dočká. Ne vždy ta recenze bude erudovaná, protože nejsme žádní hudební kritici, ale obyčejní fanoušci, kteří mají muziku rádi a rádi o ní píšou. Současná redakce navíc míří spíše konzervativnějším směrem, preferuje hlavně tradiční metalové žánry, případně podivnosti, na metalcore a nu metaly nejsme zařízení a možná podle toho někdy ty recenze i vypadají.

Každý recenzent by měl psát o stylu, který poslouchá a líbí se mu.

Myslíme si, že tomu tak ve většině případů je. Došlá CD dáváme na seznam, ze kterého si jednotliví redaktoři vybírají podle svých „chutí“. Na něco ale nemá chuť nikdo, tak se to pak nějak podělí, nebo to zbude na jednom nebožákovi, který se s tím pak pere a pere...

Pište/nepište recenzi na všechno, co obdržíte.

Tady se naši respondenti ne a ne shodnout. Nemůžeme se shodnout ani my v redakci, lidumilná sekce by pokračovala v psaní recenzí na všechno, co nám poštovský panáček donese, přísňáci by půlku nosičů hodili do smetí. Asi to dopadne tak, že až dojde „nebožákovi“ trpělivost, zlaté časy skončí a nějaké to zahraniční CD skončí v krabici od bot (zejména to, které nám přišlo bez předchozí domluvy) a tam bude ležet a čekat a čekat... a pak tyhle „odložené případy“ vezmeme na nějaký koncert, který budeme pořádat, a rozdáme je návštěvníkům.

Bylo by dobré recenzovat nahrávky kapel, které se brzy v ČR objeví v rámci turné.

O to se v rámci možností snažíme. Není samozřejmě možné zrecenzovat kdejakou partu, která sem zrovna míří, ale v budoucnu se budeme snažit v tomto směru zvýšit aktivitu.

Stylová všehochuť.

Tady asi panuje jednoznačná shoda, jak v redakci, tak ve čtenářské obci. Už když jsme otázku pokládali, věděli jsme, že máme víceméně jasno a stylově se nehodláme omezovat. Máme rádi všechny možné metaly, ale máme rádi i punk, hardcore, grind... nevadí nám ani rock a když se „zblázní“ i někdo z jiného ranku a nám to přijde, nebo nám to přijde zajímavé, recenze se taky objeví.

Vynechejte kapely jako DYMYTRY, OLYMPIC, WOHNOUT...

Tahle kauza souvisí s předchozím odstavcem. Chápeme, že tyhle kapely jsou brány jako mainstream, ale my s nimi nemáme problém. Nebo lépe řečeno nemáme problém o nich psát. Když někdo usoudí, že recenze na Fobii je pro něj nějakým způsobem zajímavá a CD pošle (většinou label), tak se mu dostane „spravedlivého trestu“. (úsměv)

Bylo by dobré recenzovat méně známě zahraniční kapely.

V tom je myslím Fobia léta stejná, spíše než nová METALLICA nebo AMON AMARTH se tu objeví nějaká úplně neznámá parta. Důraz na undergroundový metal trvá...

VENUSSIAN DEATH CELL.

Je zajímavé, kolik lidí si pomateného Davida Voru pamatuje. Někdo by jeho výplody rovnou vyhodil, další si přeje, abychom o něm psali dál. Už jsme se ale vyčerpali, vtipnější už naše recenze na konto tohoto podivína nejspíš nebudou, poslední nahrávku už jsme odbyli odkazy na předešlé kritiky a příště to nejspíš uděláme zrovna tak, když už David nelituje eur za poštovné z Irska.

*******

Nevyčítejte kapelám pravopisné chyby v bookletech, ne každý je češtinář jako Zdeněk Svěrák.

Jasně, že každý nedisponuje pravopisem jako učitel češtiny. Ale když už nahraje desku, do které kromě času a energie vrazí i nemalé peníze, měl by si dát majzla i na ten pravopis. A když cítí, že není v češtině silný v kramflecích, tak existují právě ti učitelé a učitelky, kteří snad své bývalé žáky neodmítnou a za láhev nějaké lihoviny nebo škatuli sladkostí booklet před vytištěním zkontrolují...

Pište u recenzí žánr.

Souhlas. Od zítřka se u recenzí bude žánr objevovat, občas možná trochu zjednodušený, protože některé kapely míchají x stylů, ale v rámci možností bude v poli pod nadpisem stylové zaměření uvedeno.

*******

Level 1: Když se vám něco na první poslech nelíbí, napište kapele, že by recenze mohla dopadnout „všelijak“.

Ouha, to snad ne. Satanšmarjá, když už kapela někam svou nahrávku pošle, tak musí počítat úplně se vším. I s tím, že nahrávku bude recenzovat někdo, komu se nebude vůbec líbit, takže na ní nenechá nit suchou...

Level 2: Když máte recenzi napsanou a nedopadla pro interpreta zrovna dobře, tak ji napřed kapele pošlete, jestli souhlasí se zveřejněním.

Cože? Satanšmarjá na druhou. Když už věnujeme nahrávce čas (a věřte, že ho není málo), tak se přece nebudeme ptát, jestli to můžeme vydat. Platí to, co v předchozím odstavci.

Level 3: Když se vám něco nelíbí, nebaví vás to, tak napište jen krátkou informační „recenzi-nerecenzi“.

K tomu občas dochází, většinou u nahrávek, které jsou žánrově mimo náš záběr (pak je třeba nebodujeme). Ale když se nám nelíbí něco z ranku, ve kterém se jakž takž orientujeme, tak nemá informační recenze smysl. Účelem kritiky je zhodnocení díla, kritika by měla upozornit na silné i slabé stránky, a měla by přinést názor autora. O to se budeme snažit i nadále...



Zveřejněno: 20. 04. 2015
Přečteno:
3229 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 04. 2015 10:10 napsal/a Asphyx
inu
Ale copak o to, Asphyx stále píše jako ďas, akorát už ne tolik sem. Po dlouhém uvažování, vnitřní diskuzi a přemýšlení jsem nakonec došel k tomu, že bude lepší se těmi mými \"příběhy o deskách\" věnovat jinde a jinak. Zůstal jsem zde jakýmsi externistou, ale hlavní sílu a směr už mám cíleny jinde. Nebudu si dělat reklamu:))) Stačí zadat do vyhledávačů názvy pro recenze nejen deathových alb poslední doby a ono vás to už nasměřuje:))) Můj svět je trošku jiný, ne tolik \"český\" a ne tolik \"dymytrovsko, vypsanofixový, garážový\" - je skromnější, osobnější... víc vyprávěcí. Tak asi tak....každopádně díky za optání:)) Setkávat se zde samozřejmě stále budeme, jen už méně a spíše u alb, která \"nikoho moc nezajímají\":)))
27. 04. 2015 08:29 napsal/a Luvák
Asphyx
A co že už teď (oproti dřívějšku) nepíše tolik Asphyx??
24. 04. 2015 16:56 napsal/a Johan
-> pekop
Neotočila, my jsme rádi, že nás čteš i že píšeš svůj názor. Taky o tom pořád přemýšlíme a budeme i nadále. I část redakce na OLYMPIKU vyrůstala, tak možná proto se tu tahle kapela objevila.
23. 04. 2015 19:44 napsal/a pekop
recenze
Tahle diskuze se obrátila proti mně. Ale já jsem pouze odpovídal na otázku..... Máme psát, tak jako doposud, od rocku, přes punk, hardcore, všechny metaly až po grind, nebo vám některé žánry na FOBII vadí? Odpověděl jsem po pravdě, že mně vadí recenze na Olympic a pochválil Vás,že to jinak děláte dobře. Nechci se s nikým hádat, jesli sem patří nebo ne. Chtěli jste slyšet názory čtenářů a já odověděl (Příští rok mně bude 60 a ve své době jsem hltal hity Olympicu a jezdil na jejich koncerty).
23. 04. 2015 19:16 napsal/a KubaAjz
Když ti svítí zelená
Já už hudbu dělím jen na baví/nebaví. Jednou si pustím Darkthrone, podruhé Modrý efekt. Jednou Sodom podruhý Antonína Dvořáka. Každej kdo složí písničku kterou si lidí zpívaj má můj respekt. Takže i Olympic, Když ti svítí zelená je metal jak bič!