Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

14.4.2014, Praha - Modrá Vopice

Štěpánovy zápisky

Ráno po koncertu si hrdě, ale s celkem slušnou kocovinou vykračuji po chodbě píseckého učňáku v novém tričku CARDIAC ARREST a následující den, doufám už bez kocoviny, se svým žákům představím v taky novém triku NOMINON. Takže dva nové přírůstky do skříně přeplněné černými hadry, ale nemohu si pomoct, když se mi nějaká kapela líbí, tak si, kromě fotek, chci na památku koupit alespoň to tričko. S manželkou mám takový předkoncertní rituál, kdy mi říká: „Kdyby sis chtěl koupit triko, ty demente, tak jich máš plnou skříň!“ Ale já si ho občas stejně koupím, z důvodů výše zmíněných, a jí to ani neříkám, protože už v nich nemá přehled a stejně jí připadají všechna stejná. Tak dobře, dvě trika doma, tím pádem dvě kapely, které mě zase dostaly. A přiznávám, že jízda to byla zase pořádná, letos v dubnu se zkrátka daří. Jako bonus k vynikající akci ještě přibylo to, že jsem, po nevím jak dlouhé době, neřídil, a tak jsem si zážitky pro okamžitý moment radosti z muziky mohl ještě umocnit pivem. A nebylo ho málo. Sice v paměti jsou drobné nesrovnalosti, ale divočil jsem řádně. Zkrátka se vše vydařilo skvěle.

Na dvorku před klubem popíjíme už krátce před osmou a přesně v celou se zevnitř začnou linout deathmetalové riffy, neklamné znamení, že pražská čtveřice BELLIGERENCE spustila svůj set. Lidí je uvnitř  méně, než jsem čekal, alespoň mohu vyfotit, co chci a odkud chci. Byl jsem trochu zvědavý, jak bude grupa znít živě, nikdy jsem na jejich vystoupení nebyl a pár písniček jsem si předem pustil doma z internetu. Doma tedy upřímně nic moc a v klubu tedy upřímně taky nic moc. Zvuk byl takový nehutný, melodické a moderněji pojaté hudební sekvence mi nezněly příliš přesvědčivě a vůbec celkově kapela působila sama trochu znuděným dojmem, bez potřebné šťávy, která by alespoň trochu rozpohybovala dvě desítky posluchačů pod pódiem. Navíc jsem naprosto nepochopil obleček, v němž zpěvačka vystoupila, protože slušivý světlý svetřík přes růžové upnuté tričko se tedy na death moc nehodí. Ale na druhou stranu zpěvačka Appia disponuje moc dobrým hlasovým potenciálem a nakonec vokál byl asi tím nejlepším, co kapela pustila do lidí. No, není každý den posvícení.

Zato CARDIAC ARREST, to byl nášup, od samého začátku jednoznačně výborné vystoupení. Vždy se podivuji nad tím, jak je možné, že ty zahraniční party celkově působí v drtivé většině mnohem, ale mnohem lépe než ty naše. Zvukem to není, instrumentálními dovednostmi také ne, je to v okamžité schopnosti podmanit si publikum emocionálně, gestem, nasazením, úsměvem, nadáním k tomu, že se naladí na jeho vlnu a to mu pak zobe vše hozené. Tedy tomu bylo přesně tak. Adam Scott převedl na sólovou kytaru impozantní výkon, výbornou riffovou práci okořenil tak typickými rychlými výjezdy skřípavého sóla, postupy staré školy death/thrashe. A jeho zpěv, to byla srdcervoucí rozkoš, kombinace hrdelního zpěvu a ječivých nakřáplých vsuvek. Hned první věc „The Process of Self Mutilation“ mě rozpálila. Skvělý rychlý rytmus podpořený bezvadným, místy až grindovým projevem bubeníka Nicka Gallichia. Pak zpomalení, kytarové sólo, prostě pecka hned na úvod. Pak následovala „Exterminators of the Earth“ z loňské poslední desky, ze které zazněly ještě další tři skladby. Zvláště u „Rise! Part Man/Part Beast“ jsem byl už úplně v transu. Nechyběla ani stará věc „Carnage Your Fate“ z jejich úvodního EP  roku 2004. Jako devátá, poslední píseň zazněla zabijácká „To Their Graves“ ve vyloženě death/grindovém pojetí. Jsem úplně semletý a zároveň šťastný, fotím se s Adamem a za chvíli už mám jeho rukou psaný setlist a konečně i to tričko.

Na Švédy NOMINON jsem se původně, když jsem objevil, že tu budou hrát, moc těšil. A moje očekávání byla naplněna. Pětice divoce vyhlížejících, krví namaskovaných a kostmi dozdobených seveřanů vystřihla podobně dlouhý set, jako CARDIAC ARREST, devět skladeb, které na mě působily s odstupem času trochu chladněji, než živelnější set jejich předchůdců. Nicméně i toto vystoupení bylo nadprůměrně dobré. Líbilo se mi, že bubeník Per Karlsson připomněl jejich poslední vystoupení v Čechách z před sedmi let trikem BENEDICTION, s nimiž tu tehdy hráli. Do koncertu vstoupili písní „In the Name of Gomorrah“ z poslední desky vydané v roce 2012. Následoval skok do roku 1999 a  „Malicious Torment“, výborná zahuhlaná oldskúlová parádička. Obdobné ladění měla i „Sodom´s Fall“ z téhož alba. Průřezový set byl završen novější skladbou „Mausoleum“, to už byl krví zacákaný zpěvák Henke Skoog dávno dole mezi lidmi a běsnění vrcholilo. Já byl nadšen, a tak jsem si i od něho to triko koupil.

Při obligátní zastávce na modré pumpě při hodně pozdní večeři si srovnávám zážitky v hlavě a musím přiznat, že dneska u mě zvítězili CARDIAC ARREST, hlavně díky už zmíněnému živelnějšímu pojetí koncertu a zvukově i obecně pestřejší interpretaci své hudební produkce.


Peťanovy dojmy


Koncertní kalendář je v dubnu pěkně napěchovaný zajímavými akcemi a svou měrou tomu přispěl i Ivan z Neonarcis, když po výborném nedělním doom/sludge dýchánku stáhl o dva dny později další parádní turné. Tentokrát se jednalo o ryze death metalovou škatulku v podobě ne příliš známých, ale o to více na scéně uznávaných kapel NOMINON a CARDIAC ARREST. Začátek je plánován na osmou, já se po práci vydal směr Žižkov, kde jsem měl sraz s kamarádem Lukášem. Ztrestali jsem flašku výborného domácího vína a vyrazili směr Modrá Vopice. Časově nám to vyšlo na půl devátou, zhruba ve chvíli, kdy končila domácí a jediná předkapela BELLIGERENCE. Než jsem pozdravil všechny přítomné kamarády a známé, byl konec. Z toho opravdu mála, co jsem měl možnost vidět, bych nějaké závěry nerad dělal.

Čtyřicetiminutový set sebranky CARDIAC ARREST z amerického Chicaga u mě za celý večer zvítězil. Jednalo se o další výlet do přelomu let 80. a 90. Zpočátku mi nepřišel zvuk moc dobrý, ale od nějaké třetí skladby bylo vše v pořádku. Old school death metal floridského střihu s nespočtem vyhrávek, skvělých kytar a s častými úniky ke klasickému thrash metalu. Zkrátka staroškolský, poctivě zahraný masakr. Parta kolem proplešatělého Adama Scotta funguje výborně a to i včetně sympatického projevu. V setlistu samozřejmě nemohly chybět skladby ze stále novotou vonící desky „And Death Shall Set You Free“, která vyšla na konci loňského roku a s přehledem obstála mezi death metalovou elitou. CARDIAC ARREST tak na své pražské misi dosáhli významu svého jména. Byla to skutečná srdeční zástava a já si tuto old school jízdu naplno užil.

Více než dvacet let jsou na scéně, vydali mraky splitek a celkem pět velkých desek. Od roku 1993 hrají prastarý švédský death metal. Řeč je o kapele NOMINON, která tak nějak obchází každodenní ruch na death metalových kolbištích a trochu stranou zájmu si hraje to svoje. Za ty roky si však vydobyla své pozice a v undergroundových vodách jsou NOMINON považováni za jednu z top kapel bohaté švédské death metalové scény. A tuto příslušnost okamžitě začali potvrzovat i v Modré Vopici. Od samého začátku jsme byli svědky typického severského „bordelu“ v podobě zašpiněného, praskajícího death metalového kolovrátku, který upaloval ve vyšších rychlostech než jejich američtí kolegové, ale také byl (jak je u švédských kapel zvykem) o dost jednoduší. Old school frontman Christian se stylově potřel „krví“, pařil s námi pod pódiem a dobře komunikoval. Ačkoliv mě NOMINON dost bavili, pro tentokrát u mě zvítězila americká škola.

Konec akce ještě před jedenáctou, což kvituji. Dopíjíme pivko a loučíme se, protože ranní vstávání do háku bude jako vstávat polomrtvej z hrobu (úsměv). Obrovský dík patří Neonarcis. Každý rok dotáhnou několik zajímavých kapel, jejich akce mají vysokou úroveň, dobrý zvuk, slušnou návštěvnost a všudypřítomný nádech nadšení a undergroundu. Koncert NOMINON a CARDIAC ARREST toho byl opět důkazem. V necelé polovině týdne se sešlo odhadem 50-60 fans, což není mnoho, ale stále dost na to, aby mělo smysl tyto akce pořádat. Doporučuji sledovat další aktivity Neonarcis, protože ještě letos chystají několik skutečně parádních koncertů. Díky za tento velmi vydařený úterní večírek!


Setlist CARDIAC ARREST
  • The Process of Self Mutilation
  • Exterminators of the Earth
  • Embrace the Aftermath
  • Reduced to Ruin
  • Carnage Your Fate
  • Bridge Burner
  • Wretched Lowlife
  • Rise! Part Man/Part Beast
  • To Their Graves

Setlist NOMINON
  • In the Name of Gomorrah
  • Malicious Torment
  • Hordes of Flies
  • Mantra Reverse
  • Sodom´s Fall
  • Blaspheming the Dead
  • Release in Death
  • Undead Beast
  • Mausoleum   

Fotky: Ignor, Štěpán

Zveřejněno: 18. 04. 2015
Přečteno:
3348 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář