Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
TELEPATIE VI

V roce 1998 založil Nocturnus Horrendus black metalovou skvadru CORPUS CHRISTII, která jako jedna z mála portugalských kapel výrazněji prorazila do světa. Letošní březen byl ve znamení vydání už sedmé desky \"PaleMoon\", nejen o ní referoval právě NH.

Myslím, že není nutné CORPUS CHRISTII představovat a můžeme se tedy ihned posunout k novému albu „PaleMoon“. Pro desku jsi zvolil takový umírněnější název, proč? Zdá se mi, že lyrická témata zůstala stejná jako v minulosti: satanismus, misantropie, smrt.

Měl jsem ten název v hlavě pěkných pár let, ve skutečnosti jsem jej původně zamýšlel pro sólový projekt či něco podobného. Znovu mi přišel na mysl v nedávné době a rozhodl jsem se ho tedy použít pro nové album CORPUS CHRISTII. Použil jsem ten název, neboť mi připomíná staré ponuré black metalové nahrávky: pochmurnější, s těmi starými vibracemi, jednodušší a přímé a více zaměřené na jádro toho, o čem BM doopravdy je.

Mám dojem, že "Luciferian Frequencies" bylo lehce experimentálnějším dílem, zatímco "PaleMoon" je návratem k UGBM se syrovější produkcí. Cítíš to stejně?

Je to přesně tak, ale dělám hudbu tak, jak to cítím v daný moment. Když jsem dělal „Luciferian Frequencies“, byl jsem spokojen právě s takovou podobou alba. Při práci na „PaleMoon“ jsem měl spíše nostalgickou náladu, bylo tedy evidentní, že se spíše vrátím k tomu, co jsem začínal poslouchat v raných devadesátých letech.

Téměř pokaždé jsi novou desku nahrával v jiném studiu, než tu předchozí. Je to tím, že vždy chceš zkusit něco nového, nebo jsi třeba dosud nenašel specifický zvuk, se kterým bys byl naplno spokojen?

Dlouhou dobu jsem nahrával ve svém vlastním „studiu“: suterénu s nějakým základním vybavením. Potřeboval jsem ale něco víc, a tak jsem začal zkoušet nové postupy. Rád zkouším různé věci a sbírám zkušenosti, změnil jsem tedy svůj přístup, také kvůli možnostem a financím.
Jsem spokojen se všemi zkušenostmi, které jsem dosud prožil. Každé studio a každý producent dodal něco speciálního albu, na kterém se podílel.

Poprvé jste desku vydali u německých Folter Records. Měli jste jistě nabídky od vícero labelů, proč sis vybral právě Folter?

Popravdě neměli, každý si myslel, že jsme stále u Candlelight Records. Na nějakém koncertě jsem se potkal s Jörgem (Schröderem, šéfem FR – pozn. red.) a zeptal jsem se ho, zda by nás nechtěl vydávat. Myslím, že tímto způsobem to vzniklo, ale jistý si nejsem. Respektuji Folter Records za to, co pro scénu už dlouhou dobu dělají, takže proč ne. Je lepší pracovat s lidmi, kteří rozumějí tomu, co kapela dělá.

Máš charakteristický vokál, využíváš mnoho poloh. Cvičíš jej někdy? Tvoje vokály nemusí být pro posluchače hned při prvním poslechu stravitelné. Je to i tak trochu účel?

Nikdy necvičím, vokální linky dělám normálně při nahrávání, všechno je spontánní. Zpěv byl vždy mým hlavním „nástrojem“ a s radostí musím říci, že podle mě mám široký rozsah. Ne každému se to líbí, ale já dělám to, co chci. Snažím se zdůraznit každé slovo a dát mu život. Nijak nad tím nepřemýšlím, prostě vím, jakým způsobem to „ze mne jde“.

Do kapely jsi přibral druhého člena Joaa Duarteho alias J. Goat. Je opravdu novým stálým členem CORPUS CHRISTII? V minulosti byli členy bubeníci Menthor či Necromorbus a s klávesami a programováním ti po deset let pomáhal Ignis Nox, J. Goat se stará o kytaru a basu. Přestal jsi po tolika letech mít chuť mít na svých bedrech veškeré nástroje (vyjma bicích)? Zůstáváš nadále tvůrcem všech skladeb, nebo se podílel i J. Goat, případně hostující bicman G. R.?

Jsem rád, že mám nějakou pomoc zvenčí, zejména z časových důvodů. J. Goat je velmi talentovaným kytaristou a urychlí celý proces. Pomáhá mi i s mnoha jinými věcmi, takže byl správnou volbou. Postupně jsem byl otrávený tím, že jsem musel dělat všechno sám. Mohl jsem v tom pokračovat i nadále, ale pomoc od někoho dalšího není ničím špatným.
J. Goat už byl po šest nebo sedm let sezónním členem CORPUS CHRISTII, ví, jakým způsobem pracuji, jakým způsobem „riffuji“, bylo pro něj tedy jednoduché komponovat a držet se mého stylu. Spolupracuje se nám dobře. Ale jsem tak trošku diktátor a když se mi něco nelíbí, tak prostě řeknu „ne“. COPRUS CHRISTII je stále mým „dítkem“ a já mám poslední slovo.

V dubnu a květnu se chystáte na tour po Evropě, na kterém vás budou doprovázet Srbové THE STONE a španělští MUERT. S prvními jmenovanými jste už Evropu projeli v minulosti, znamená to, že se chystáte na další společný trip, že jste si po všech stránkách sedli? Vaše společná show v Praze v roce 2011 byla velmi intenzivní!

Kluci ze THE STONE jsou mými bratry, je pro mě velkým potěšením, že společně znovu vyrazíme na turné. Na pražskou show si velmi dobře vzpomínám. Nemám tušení, proč jsme tam od té doby nehráli, byl to skvělý koncert. A také skvělé publikum. Dostaňte nás tam znovu!!!

Jsi také jedním ze dvou členů v další black metalové kapele MORTE INCANDESCENTE. V čem bys řekl, že je největší rozdíl mezi nimi a CORPUS CHRISTII? Chystáte v dohledné době nové album? Od poslední řadovky uplynulo už pět let.

MORTE INCANDESCENTE je aktivní kapela, jen se nijak neženeme do vydávání materiálu. Máme nahrané nové album. Dvanáct skladeb, nahrány více či méně jako záznam ze zkoušky. Možná to někdy v brzké době vyjde. Bude se to jmenovat „…o Mundo Morreu!“. Nemyslím si, že by si CC a MI byli něčím podobní, to je také důvod, proč působím v obou skupinách. Pokud by byly totožné, nebyl bych členem obou. OK, obě jsou black metal, ale to je tak vše.

Jsou bandy STORM LEGION a NOX INFERI, na kterých se také podílíš, nadále aktivní? Zaujalo mě také, že od loňského roku působíš jako live-bubeník DECAYED, přitom na CORPUS CHRISTII jsi většinou bicí nenahrával. Proč?

STORM LEGION v podstatě skončili, Ainvar (Ara – basa, kytara, zpěv – pozn. red.) žije už mnoho let v zahraničí a je to velmi zaměstnaný muž s rodinou. Jsem si ale jist, že jednoho dne může vyjít nové album.
Co se týče NOX INFERI, byly zde nějaké diskuze o novém albu, ale od té doby mě Wraith (kytara, klávesy – pozn. red.) nekontaktoval.
S DECAYED pracujeme na novém materiálu, nahraju jim bicí, v plánu máme sedmipalcové splitko s GÖATFUKK. Už jsem s nimi odehrál nějaké koncerty. V CORPUS CHRISTII nehraju na bicí jednoduše proto, že nejsem dostatečně dobrý.

V minulosti jsi vlastnil label Nightmare Productions, pod kterým vyšly nejen některé desky CORPUS CHRISTII, ale i počiny takových MERRIMACK či MÜTIILATION. Poslední alba jsi vydal roku 2011, proč jsi následně s firmou skončil?

Kvůli prodeji, lidé si kupovali jen to, co bylo zrovna v kurzu. Měl jsem nabídku plnou skvělých nahrávek za velmi dobré ceny a nikoho to nezajímalo. Každý chtěl alba, která byla v módě, přestože stála více peněz. Black metal by neměl být o následování trendů, ale o tom, být „punk“, rebel atd. Posledních deset let je však vše o tom, být jako všichni ostatní.

V Portugalsku patříš k čelním představitelům black metalu a metalu vůbec. Výraznější komerčnější úspěch se povedl asi akorát MOONSPELL, to ale není pravděpodobně tvůj cíl. Mohl bys popsat tamní scénu a možná doporučit nějaké kapely? Osobně znám pouze AVA INFERI a IRAE a rád bych poznal i další zajímavé skupiny z tvé země.

Nemyslím si, že by zde byla nějaká scéna, minimálně prozatím. Podle mě zdejší kapely nemají takovou snahu něco zkusit a někam se vypracovat. Pak to ale nikam nevede. Kdybych musel spoléhat na ostatní, nikam bych se dosud nedostal. Je mi líto, že to musím říci, ale zdejší lidé jsou líní bastardi.
Ale rozhodně mohu doporučit kapely jako: GÖATFUKK, ALCHEMIST, PROCESS OF GUILT, BLEEDING DISPLAY, MIDNIGHT PRIEST, MONS VENERIS, VETALA, NEFASTU, SCUM LIQUOR, DECAYED, ALASTOR, GROG, DAWNRIDER, DRAGON’S KISS, ONIROMANT…

Sleduješ novinky na hudební scéně, nebo spíše podporuješ starší kapely a nahrávky a nové bandy tě příliš nezajímají? Jaké počiny z roku 2014 tě nejvíce zaujaly? A jsou zde nějaké chystané nahrávky, na které se skutečně těšíš?

Vím, že vyšly nějaké dobré nové nahrávky, nějaké skladby sem tam někde poslechnu, ale nezaujme mě to tak, abych měl nutkání je vlastnit. Vzpomněl jsem si ale, že rozhodně potřebuju sehnat debut THE DEATHTRIP a nové album DODHEIMSGARD. Zároveň mi stále chybí už ne tak noví INQUISITION.
Mám obrovskou sbírku, nakonec člověk ale vždy sáhne po klasice. Za deset let to bude stejné, stále bude klasika to, co mi pojede v přehrávači. Většina nových počinů se neujme.

Díky za tvůj čas a odpovědi. Keep the Black Metal flames burning! Poslední slova patří tobě…

Praise the Light!

RECENZE


http://officialcorpuschristii.bandcamp.com/

Zveřejněno: 26. 04. 2015
Přečteno:
3432 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář