Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

MUCHA – Josefene CD/LP 2014, vlastní náklad

Prořízlá ústa Nikoly Muchové mě zaujala už předloni, kdy jí pod hlavičkou MUCHA vyšla debutová deska „Slovácká epopej“, která se jednoduše povedla. Taky jsem ani chvíli neváhal a album si na černém asfaltu pořídil. Hudebně chytrý alternativní bigbít s vlivy folku, se výborně protínal s ostrými, ale hlavně náležitě vtipnými texty Nikoly, které, ač mají tendenci pobavit, stojí většinou na osobních prožitcích neradostného charakteru. Mediálně se MUCHA nejvíc „proslavila“ kontroverzním klipem a skladbou – „Ježíš“ aneb „Mrdá mi v hlavě“. Díky této věci ke své osobě nalákala lovce senzací a možná neprávem dostala punc vulgární holky, což sice může být pravda, ale dělat z ní ženského Záviše mi přijde laciné. Její celá tvorba nestojí a nepadá s „Ježíšem“.

Ve své podstatě se nic zásadního nemění ani na na nové nahrávce – „Josefene“. Slova tady vyřčená jsou opět směsicí smutných nebo ironických příběhů/postřehů, které většinou naštěstí nepostrádají vtip. I když občas něco Nikole ujede. Na debutu byly použity skladby, které sama hlavní protagonistka s kytarou v ruce hrála několik let. Díky regulérní kapele pak dostaly nová aranžmá. Na „Josefene“ jsou tím pádem skladby, které logicky vznikly rychleji a možná proto mi přijde, že ačkoliv se při poslechu většinou bavím, „Slovácká epopej“ mi přišla o něco málo zábavnější a od začátku do konce nabitější hitovkama, což tady tak úplně neplatí. Pár slabších nebo méně výrazných míst tu prostě je.

Úvodní trojice písniček „Nepojedeš nikam“, „Bere“ nebo „Automatická“ navazuje na to lepší z minula. Slova použitá hned v té první působí spíš sladkokyselou chutí a upřímně doufám, že to tak v případě Nikoly úplně nebylo. „Vojel mě v nonstopu na záchodcích ...“, tady jde veškerá romantika stranou. Mladá matka plná starostí nejen o své dítě, tady už je ten osobní příběh přímo hmatatelný – „Automatická“ se jisto jistě zakládá na právě prožívající situaci, ale tak to prostě chodí a pár let ještě bude. Kdo má děti, chápe. Vegetariánský problém ve „Vege“, kdy Nikola hlásá, že: “po řízku se mi stýská“, nebo v reggae stylu vedená „Narkokaga“ o tom, jak chtěla „přestat kúřit“, patří k tomu vtipnějšímu.

Nejslabší ze zmíněných zádrhelů je s přehledem píseň „Kamil“. Hudebně vyloženě nejslabší a po textové stránce je určitě lepší, když Nikole „mrdá v hlavě“, a vysmívá se věřícím fanatikům, než když nadává Kamilovi, že je debil. Poselství tohoto laciného rýmu jsem nepochopil. Vyložené zklamání jako je „Kamil“ už naštěstí neregistruju, ale zamrzí momenty, kdy se Nikola rozhodne zpívat jinak, než česky, případně moravským akcentem. Prolínání více cizích jazyků možná může působit pestře, ale ve finále je jejich užití na škodu, nehledě na to, že se vytrácí textové poselství, které je v případě této skupiny podstatným článkem. Na druhou stranu, samotný hudební podklad je v drtivé většině času v naprostém pořádku. Ještě aby ne. Zkušení muzikanti, kteří Nikole stojí za zády se rekrutují z kapel jako KVĚTY, TY SYČÁCI, BUDOÁR STARÉ DÁMY a jejich vyhranost, muzikálnost a smysl pro kompozici je znát. Skvělé výkony. Na textové vtípky zdařile navazují i vtipné hudební momenty, kterých je album plné. A jestli se během poslechu celé desky občas na mysli objevily malé stíny pochybností, závěrečná „Jako ty“, hlavně díky chytlavé úvodní melodii, vrací vše do dobrých kolejí.

MUCHA podruhé možná tolik nešokuje, ale plynule navazuje na veleúspěšný debut a neustále dokáže pobavit. I přes lehké výtky se cítím v její společnosti dobře.

Seznam skladeb:
  1. Nepojedeš nikam
  2. Bere
  3. Automatická
  4. Erik
  5. Kamil
  6. Vege
  7. Narkokaga
  8. Josefene
  9. Media
  10. Jako ty

Zveřejněno: 18. 04. 2015
Přečteno:
4036 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 04. 2015 07:34 napsal/a Jirka D.
Mucha uspěchaná?
Mám z desky podobné pocity - pár dobrých věcí, pár slabších a některé vyloženě slaboučké, s Kamilem v čele. Právě u něj jakoby Mucha nahrazovala nedostatek tvůrčích sil zbytečnou vulgaritou, která nebaví, ale uráží a postrádá vtip a lehkost. Slovácká epopej byla skvělá, tentokrát jsem ale v rozpacích a k desce se často nevracím.