Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

LP 2015, Papagájův Hlasatel Records / punk/HC / Slovensko

O ILEGALITY jsem poprvé „zavadil“ před jedenácti lety na jedné punkové kompilaci, poté zhlédl na dvou DVD a nakonec viděl živě na vodňanské Festě. Leč žádný celý nosič se ke mně zatím nedostal, přitom kapela existuje od roku 1998, má na kontě řadu nahrávek i koncertů, nejen doma, ale i v zahraničí, dokonce i turné po Jižní Americe.

Říká se, že každý v něco věří, ILEGALITY momentálně v peníze. Alespoň to tvrdí nejen názvem alba, ale i v textu titulní skladby, a samozřejmě to myslí ironicky. Gangster na obalu to určitě myslí vážně, nad hromadou balíčků stodolarovek se cynicky usmívá, váhu svého názoru dává najevo kvérem v ruce, důležitost svého postavení kubánským doutníkem a své způsoby, jak k penězům a postavení došel, naznačuje stylovým prstenem. Zatímco titulní strana přebalu je povedená, zadní se mi už tak nezamlouvá, muzikanti na fotkách mají k punkerům daleko, připomínají nejspíš hazardní hráče, nebo mafiány... Prostě mi ty kostýmy a fotky pořízené na baru přijdou nepřirozené. Vnitřní obal naopak chválím, obsahuje texty jak v originále, tak v anglické mutaci + všechny potřebné informace; tak to má být. Jen škoda, že se sem tam vloudil nějaký ten prohřešek proti slušnému grafickému vychování... na mezery, tři tečky a podobné věci by si měli pánové dát větší pozor – tečky se prostě píší tři (nikoliv čtyři nebo dokonce šest), před vykřičníkem se mezera nedělá, pomlčky by měly mít všude stejnou délku; jsem hnidopich, ale při čtení si těchhle maličkostí hned všimnu a ruší mě to.

Image je jedna věc (chápu, kam těmi kvádry, kravatami a klobouky pánové míří), muzika je věc druhá... ILEGALITY produkují docela ostrý punk, který sem tam koketuje s melodickou formou hardcore, nechybí ani tradiční slovenská melodičnost. Začátek desky je překvapivý, krátký útržek nějakého prastarého šlágru možná někoho vyděsí, že se mu do rukou dostala úplně jiná nahrávka, ale záhy se rozjede svižná vypalovačka, v níž nechybí kytarové sólo (nevím, proč mě napadá KONFLIKT) a taky sborové vokály, které naštěstí nesklouzávají k nešvaru zvanému „óóó o ou“, ale jen doprovázejí/střídají hlavního zpěváka. Ve stejném duchu se to valí dál, pořád na hraně mezi punkem a HC, přitom se ale pořád něco děje, pánové se nespokojí s obligátními třemi riffy, ale evidentně o své muzice přemýšlejí a každou chvíli se vytasí s nějakou drobnou vychytávkou, zpestřením. „Som aký som“ je stoprocentní punk od našich východních bratří, právě tady dojde na zmiňovanou slovenskou melodičnost, kterou nikdo jiný takhle nepodává, chalani to prostě mají v krvi. Kudy z nudy (která zatím nenastala, ale třeba by mohla...) jasně ukazuje „Nikto nemá dosť“, která začíná úplně jinak, než by člověk po třech klasických kompozicích čekal, bubenickým sólem a podivnou muzikou, kterou ani nedokážu zařadit, snad nějaké retro z šedesátých let (?), ale refrén už zase ukazuje kapelu v punkové formě, nechybí sborové hlaholení v refrénu, ani hodně pestré bicí. Kvílivá kytara pak načíná „Každý deň“, který mě z áčka baví nejméně, jen tak propluje okolo, nejspíš proto, že mi neustále opakovaný refrén přijde méně výrazný, což platí i na závěrečnou pomalejší „Iba jeden z nás“.

To úvod strany B už zase fičí, po krátkém mluveném intru ILEGALITY hrají to, co se mi od nich líbí, až na to nešťastné „óóó o o“. To by mě zajímalo, kdo většině punkových kapel nakukal, aby tohle používaly? „Outsider“ aneb „ilegální“ klasika, v téhle formě mě to zase baví, refrén sice podle již několikrát použitého mustru (střídání sólového a sborového zpěvu), ale když to funguje... Jak už napovídá název, „RnR star“ je prostě rock´n´roll jak vyšitý, možná není daleko od pravdy přirovnání k trochu měkčím MOTÖRHEAD; obecně určitě vítané zpestření. A tvrdá muzika pokračuje, „Prosperita“ je vůbec největší nářez na albu, takový zmetalizovaný punk/HC, s přímým tahem na bránu. Ten nechybí ani dalšímu songu, v „Punku z katalógu“ opět zaujme krátké kytarové sólo, zato v „Pod kontrolou“ drhne refrén, který je do muziky trochu násilně napasovaný. Poslední věc pak míří hluboko do minulosti, „Rock house“ připomíná staré anglické punkové nahrávky a ze ctí gramodesku ukončuje.

„In Money We Trust“ je solidní punk/HC nahrávka, která rozhodně nenudí, byť se vedle hodně silných kompozic objevuje i nějaká ta vata. Ale to je záležitost, která je vlastně pro dobro věci, aspoň nějaké song vynikají a nejspíš se z těch výrazných brzy stanou koncertní tutovky.

S texty je to v téhle branži většinou předem dané a ILEGALITY nejsou výjimkou. Slova jsou sice celkem fortelně napsaná, ale tématy nevybočují z řady; dost ostatně napovídají už názvy skladeb.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Veríme v peniaze
  2. Strata pamäti
  3. Som aký som
  4. Nikto nemá dosť
  5. Každý deň
  6. Iba jeden z nás

  • Strana B:
  1. Ľudské zlo
  2. Outsider
  3. RnR star
  4. Prosperita
  5. Punk z katalógu
  6. Pod kontrolou
  7. Rock house

Čas: cca 32 min.

Sestava:
  • Božena – zpěv
  • Fabro – basa, zpěv
  • Maťo – bicí, zpěv
  • Tono – kytara, zpěv

www.ilegality.sk
www.bandzone.cz/ilegality
www.phr.cz



Zveřejněno: 24. 04. 2015
Přečteno:
3815 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář