Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

19.3.2015, Písek – Pí club / 20.3.2015, Tábor – Orion

Písek:

Dva dny nabité dobrou hudbou. To sliboval závěr pracovního týdne. A že bylo na co se těšit! Při svém prvním evropském turné si ÓDIO SOCIAL přichystali hned několik zastávek na území České republiky. Pro mě naprosto ideální kombinace Písek (čtvrtek) a Tábor (pátek). Pokaždé jiné předkapely a jiná atmosféra.

První štací na jihočeském poli byl Písek a to Pí club. Pro všechny věrné fans dobře známé místo, kde však není vždy ideální zvuk, čehož jsem se velice obával. Mé obavy byly oprávněné. Zvuk opět pokulhával, naštěstí tomu tak nebylo celý večer a s ubývajícími kapelami se zvuk zlepšoval.

Na začátek si své divadýlko přichystali LOOSERS. Poměrně dosti zmiňovaná kapela posledních dnů si opět přivezla punkovou náladu. Ne vše z jejich strany bylo přesné, což sami dokazovali úsměvy a srandičkami. Jenže dozajista to neubíralo na kvalitě. A jejich snažení bylo odměněno menším kotlíkem, který se rozjel u konce jejich set-listu. Divil bych se, kdybychom o této kapele v budoucnu ještě neslyšeli, a kdoví, třeba se dočkáme i nějaké nové nahrávky na chystané kompilační desce!

Po LOOSERS bez sebemenšího zdržování nastoupili bardi jihočeského rychlého HC/punku SVINĚ!. Kapela mého mládí, kterou si vždy rád poslechnu. Ve čtvrtek tomu nebylo jinak. Zvuk vytočený na maximální otáčky. Jako vždy to byla jízda od začátku až do konce. Nesměly chybět „Výlety“, „O jebání“ a kromě tradičních písní zazněly i vcelku nové ze splitu s kapelou PIVNICA.

Třetí hutnou náloží večera byli SAIL THIS SHIP TOGETHER. Písecký hardcore čerpající nejen svou image z amerických veteránů tamní scény, jakož jsou například AGNOSTIC FRONT, MADBALL či TERROR a určitě nejen z nich. Popravdě jsem byl vcelku skeptický, jelikož tento styl mám velmi rád, ale ne vždy mě česká kapela dokáže přesvědčit o tom, že to myslí vážně. Jenže STST jsou mladí plní energie a to se samozřejmě odráží i v jejich hudbě, která byla až na malé výjimky dobrá!!! Jasně, někdo může namítnout, co ta gesta, pózy apod. Já se mohu jen pousmát a odpovědět, to je hardcore a neodmyslitelně to k němu patří. Nejenom to, patří k němu také podpora různých neziskových organizací a otevřené antirasistické názory.

K mému znelíbení se koncert natahuje, což mi nesedí do karet. Občas by neuškodilo začít dřív, kór pokud se hraje v týdnu. ÓDIO SOCIAL tedy začínají až v půl 11, takže stíhám jen pár skladeb. A už od začátku mě mrzí, že nemohu zůstat déle. Rozjíždí se pravé nefalšované brazilské rodeo. Chlapci se omlouvají, že anglicky skoro neumí, ale proč by to někomu vadilo, když jejich hudba je nasáklá jihoamerickou energií. Což je samozřejmě v klubu znát a rozjíždí se pogo, které kapelu nutí neustále přikládat pod kotel. I po těch několika minutách odcházím naprosto spokojený a natěšený na zítřejší táborskou zastávku!


Tábor:

Po čtvrteční ochutnávce se nemohu dočkat večera. Čím více se blíží, tím častěji otáčím volume doprava a mám nutkání zlikvidovat vše, co mi přichází pod ruce. Tudíž když přichází okamžik odjezdu, slintám blahem.

Na místo doráží naše parta něco málo před osmou a než se stíháme rozkoukat, na proslaveném Orionském pódiu se už tyčí HIROSHIMA NIGHTMARE. Po delší odmlce se tato budějovická chátra opět navrací do českých i zahraničních klubů. Sám jsem byl velmi zvědavý, jak jim to bude hrát a jestlipak se nová posila za bicí soupravou se vším popere. Pepča se do sestavy vžil, jako by v HIROSHIMĚ hrál odjakživa, ale celkový dojem z kapely mě uspokojením nenaplňuje. Samozřejmě, ten správný punkovo/metalový nádech to stále mělo, ale chyběla mi tam řádná dávka energie, která by mě nakopla. I když se Mařenka před plným klubem snažila dostat publikum do vřavy, pořád to mělo své mouchy. Složení play-listu bylo různorodé, od nejstarších skladeb jako byla hitovka „Přežít svou smrt“ až po úplně nové.

Jako prostřední banda se představují ALIUSTERRA, kteří vážili cestu až z dalekého Brna. Snad nebudu moc pranýřován, ale punk hardcore v jejich provedení mi moc nevoní. Nejsou pro mě úplnými nováčky, několikrát jsem měl tu možnost vychutnat si jejich skladby, jenže vždy mi to připomínalo rožnovskou scénu a vliv kapel z Polska, což není úplně můj šálek čaje. Avšak můj pocit naštěstí sdílí minimum návštěvníků a proto se před kapelou dějí věci. Roztáčí se mosh a klub se začíná otřásat v základech. Každopádně velkou předností těchto chlapců a děvčat jsou texty. V těch si libuji a proto, jak tvrdím už řádku let, není-li to po hudební stránce to pravé ořechové, čtěte texty, můžete být jenom a jenom překvapeni.

Informace z bulváru tvrdily, že brazilská banda to minulý večer pěkně rozjela a jejich únava je znát. Proto se derou na povrch malé obavy, jak na tom chlapci budou. Jenže obavy jsou rozprášeny ihned po zvukovce, když jediné bicí zůstávají na pódiu, zbytek se stěhuje mezi nažhavený dav! Nevím, jak je to možné, ale každá jihoamerická banda, kterou jsem doposud měl možnost vidět, jakmile sáhla na struny a opřela se do bicích, létaly třísky. Mám podezření, že maminky na druhé straně Zeměkoule dávají svým dětem místo dudlíku do postýlek hudební nástroje. ÓDIO SOCIAL nastupují snad s ještě větší vervou než o den dříve. Ihned po úvodních skladbách se před kapelou a mezi ní strhává totální amok, lidi šílejí a s nimi kapela, která během každé skladby velice děkuje za energii, kterou jim diváci tímto běsněním dodávají. Set-list je průřez jejich tvorbou, i když si tím nejsem úplně jist, přeci jen lámavá angličtina, prokládaná češtinou a jejich rodným jazykem mi moc šancí na poznání nedává. Vlastně je to naprosto jedno, protože srovnávají všechno se zemí a já tento koncert řadím mezi top roku 2015.

Potvrzení, že jsou to nejenom skvělí hudebníci, ale především i výborní lidé, dokazují po skončení koncertu, kdy se celá banda druží s celým osazenstvem u distra.

Oba dva dny byly něčím výjimečné. Velké poděkování patří Zebrovi a Radimovi za skvělé koncerty, kapelám, které dělají support a vám všem, kteří tyto koncerty podporujete. Taktéž je úžasné, že v obou klubech bylo částečně omezeno kouření a nikomu to absolutně nevadilo.

Rád bych na konci popřál ÓDIO SOCIAL bezproblémové dokončení turné a plné kluby, jako tomu bylo v Písku a Táboře. Těším se na další shledání.

Fotky z Písku: Syky

Celá galerie



Zveřejněno: 28. 03. 2015
Přečteno:
3527 x
Autor: David | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář