Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

21.3.2015, Hořovice - Klub Labe

V Klubu Labe v Hořovicích se poslední dobou snad zajímavé akce ani nekonají a osobně jsem v Labi na koncertě byl naposled před čtyřmi roky. Shodou okolností poslední koncert, co jsem zde viděl, byla česká SEPULTURA.

Richard Abraham, pořadatel UG akcí a to zejména grindového Adipocire festu, jenž byl ukončen v loňském roce v pražském klubu Exit-Us, na letošní rok přichystal menšího „následovníka“ pojmenovaného Ex Adipo. Do domovského klubu Labe v Hořovicích pozval kapely z Berouna MURDER Inc. a BLaCK HiLL, dobříšské UHO13 (kteří odpadli) a již zmírňovaný revival SEPULTURY. Richard Abraham již dávno nepůsobí v kapelách jako AMOK, ASSESSOR ani IN ARTICULO MORTIS, ale v kapele VALURY; ti mají za sebou tříleté působení, čímž tento festival (koncert) byl takovou oslavou narozenin hořovické kapely a zároveň i Richardových. Do Labe jsem se těšil na osvědčenou českou SEPULTURU, sestávající z členů kapely TORTHARRY. Na ostatní bandy jsem byl zvědav, co předvedou, a dopředu jsem už tušil, že minimálně u jedné se budu určitě nudit.

Thrash metal je na výsluní, jak je v různých zinech zmírňováno a takovým zástupcem místní scény můžou být třeba MURDER Inc. Paradoxně o tom ale nesvědčí návštěvnost klubu, kde jsem se v průběhu celé akce dopočítal od 30 (platících) a maximálně do 50 všech lidí. Ale větší návštěvnost v Labi si snad ani nepamatuji, možná na DEBUSTROL. Den po koncertu jsem se na profilu kapely dočetl: „Děkujeme za podporu všem, co přišli… a podpořili UG scénu na Berounsku, která prakticky vymizela". Jedna z úvodních skladeb jejich setu se jmenuje „Nakopat je do prdele, možná že to stačí“, kterou vlastně věnovali těm, co slíbili a nepřišli. Máte recht. Kluci rozjeli pěknou thrashovou řezničinu vyšitou jak z přelomu 80. let. Hned se mi vybavily fotky a videa (vzpomínky) z těch let. Agresivní vokál, sekané riffy a křivák nebo džíska s nášivkami, nábojnicové pásy, bílé tenisky... Podupávám si nohou, potřepuji hlavou, vlastně jsem se ocitl v minulosti. Jedna z posledních skladeb byla „Radiace", která je z jejich novinkového dema „Je čas zemřít!". Protože jejich set se líbil, tak MURDER Inc. přidali jako bomus „Armageddon" (TÖRR).

Jdu si pro pivo, usedám a vlastně až do následující kapely mě nic nezvedlo ze židle. Myslím tím do pořádající, předposlední kapely. Protože to, co následovalo, byl s prominutím úděs. Ač mě stoner rock nevadí, v podání BLaCK HiLL, kteří kombinují skotačivý heavy metal s příměsi špetky hardcore a těžké rytmiky, mě nebavil. Veselý kabaret opakující blbiny typu „Já mám rád disko, taneční disko…“ („Disko“) nebo písně s dětskými texty „Teď se mu všichni klaní beze zbraní... chce mět v lese pořádek, hvozdy nejsou na zámek“ („Lesapán“). A to ani nemluvě o písni „Sakypaky", kde se v refrénu zpívá „Večer na mraky, ráno rozpaky, jak jsem se dostal až do Nový Paky, ty jsi tu taky, nedělej tlaky, už jsem se probral a balím si saky...“ Nevím, zda se mám smát, popíjet pivo stačí snad. Což o to, tři poslechy a máš to v hlavě. Možná právě takové písně plní účel jednoduchosti a přijatelnosti u fans, ale já to určitě nebudu, protože takové říkanky zrovna nemusím. Jak jsem předpovídal už doma, šeď a nuda se vyplnila do posledního puntíku.

Pak jsem byl zvědavý, na pódiu se objevila kapela, která je po mě minimálně po členské základně ze dvou třetin blízká. Demonahrávky VALURY sítem recenzentů neprošly zrovna s vyznamenáním, nakonec ani já jsem jejich demo z roku 2013 nehodnotil nijak nad průměrem. Koncertně však dopadají o něco líp a nakonec i já si myslím, že nahrávka klidně nemusí obsahovat takové emoce jako v živém provedení. Jednoduché těžké hardcorové riffy, hutná rytmická sekce a agresivní řev obou vokalistů mě zvedl ze židle a vystoupení jsem si užíval. Někdo někde již zmínil částečnou podobu s DEBUSTROLEM. Nemůžu si pomoct, ale určitou podobnost jsem také vnímal. Je to taková těžkotonážní zahuhlaná rytmika, která jde vystopovat například u alba „Přerushit!“ (album není zrovna čistě thrashové) a hodně tomu napomáhá štěkavý řev, frázování Luboše Štancla. Podobná tomu může být například „Korupce“ ze split dema s MURDER Inc. Kapela zavzpomínala na Honzu „Houbiče" z AKUTNÍ POTŘEBY, který nedávno zemřel a skladba „Rakovina“ byla věnovaná také lidem, kteří nás opustili na tuto zákeřnou nemoc. VALURY rychle za sebou nasekali, sic podobné, dvou-tři minutové skladby, které ovšem nenudily. A za mě dobrý.

Co napsat o závěrečné kapele? Nečekal jsem nic nového, ani převratného. Šel jsem se podívat, jak to kapela TORTHARRY válí se starými dobrými fláky od brazilské SEPULTURY, Czech SEPULTURA je jeden z mála revivalů, které si zajdu s chutí poslechnout. Na prstech jedné ruky spočítám, kolik napodobenin různých kapel jsem navštívil, ale tento cover band je svůj, nesnaží se napodobit někoho za každou cenu, přidává do hudby Brazilců jakýsi svůj deathový feeling a můžu v klidu říct, že mi zde nevadí, jestli za mikrofonem chybí Max či Derick... Otvírákem jejich setu je „Refuse/Resist“ z alba „Chaos A.D.“, nesmí chybět kultovní záležitost „Ratamahatta“ z „Roots", kde kytarista Máca obsluhuje nástroj zvaný láhev od piva a řve do mikrofonu, co se dá. Nakonec se mi zamlouvá, že v průběhu celého setu se za mikrofonem vystřídají všichni kytaristé (Dan, Máca a Lemy). Samozřejmě nesmí chybět parádní záležitosti z let 1986 - 1989 a to jedna z nejstarších skladeb „Troops of Doom“ anebo „Inner Self“. K závěru se na scéně objeví blonďatá fanynka v minisukni, která na pódiu paří a vlní se za rytmu písně „Orgasmatron“. Na konci je návrat k albům, s kterými začala Czech SEPULTURA koncert, a zazní vynikající hity „Roots Bloody Roots“ a „Territory“.

Z koncertu jsem tentokrát odcházel s rozpačitými pocity. Ale nakonec jsem šel jen kvůli SEPULTUŘE, jejíž vystoupení dopadlo výborně a splnilo moji cestu do Hořovic. VALURY a MURDER Inc. bych ohodnotil dobrým výkonem, příšerní byli BLaCK HiLL. Menší počet lidí mně nevadil, ale hůř to zřejmě vnímal pořadatel. Dojem z akce ještě pokazilo pár vypitých hlav, které asi nedovedou pochopit, že někteří se jdou na koncert v pohodě pobavit a podívat.


Zveřejněno: 25. 03. 2015
Přečteno:
3753 x
Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář