Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

17.3.2015, Praha - klub 007

V životě existují situace, kdy vás sám život položí na lopatky, ze kterých se nemůžete zvednout sami a záleží na vašich kamarádech, známých a rodině, jestli vám pomůžou. A těmito okamžiky podpory jsou pro mě hardcore punkové benefity. Parta nadšenců, spřízněné kapely a výtěžek putující na pomoc někomu, kdo ho opravdu potřebuje. Pokud by se mě někdo ptal, čím že to ten HC punk přesahuje svou hudební složku, tak právě tyto momenty jsou oním krůčkem.

Úvod o tom, proč proběhl benefit na Sedmičce, kde zahráli  a pro koho byl, rád přenechám jednomu z pořadatelů. K těmto slovům nemá smysl nic dodávat:

„Měl jsem lásku. Kapelu, kterou má každá generace a každej pokoj, kterýmu vévodí sbírka desek. Nálady se měnily a to i prostředí, ve kterým jsem byl svědkem a teď už jen pamětníkem skvělejch momentů, který formovaly mojí osobnost. Tou láskou byla a pořád je kapela ENSIGN! Viděl jsem je nesčetněkrát na místech jako Ladronka (na nezapomenutelným Ladrofestu), na Miladě, kde jim dělala koncert ikona Křepi (jo, to turné, kde ENSIGN dělal roadieho John Pettibone - Undertow, Himsa, Iamthethorn, Heiress), v klubech jako Rock Café (po boku Avail), ve Futuru - spolu s No Use For A Name nebo na Fluffu a Café Na Půl Cesty, když byl potřeba zalepit day off. Sdílel jsem s nima momenty na evropskejch dálnicích i jako promotér, když sme s Béňou ENSIGN dělali koncert v Praze na Sedmičce k desce The Price Of Progression (Nitro Records). Slyším to jak dneska. Přišel za mnou basák Nate a říká: „Tak ty pořád děláš tyhle malý koncerty kapelám jako je Ensign, co?“ - tenkrát jsme se stali opravdovými přáteli a já mu odpověděl: „Dělám to, co mě baví a dává mi smysl a myslím, že to nebude jinak.“

Pár měsíců zpátky mi psal zpěvák ENSIGN - Tim, že Nate má diagnostikovanou rakovinu žaludku. Během minuty se mi přehrálo všechno, co jsem napsal v odstavci výše a rozhodnul jsem se pro uspořádání benefitu. Nate samozřejmě (stejně jako 44 milionu Američanů) nemá zdravotní pojištění a abysme dosáhli úplnýho dna situace, jeho přítelkyně přišla o práci. Od první zprávy už probíhá sbírka, benefiční koncerty kapel, který sme na pódiích neviděli od 90. let a Nate nastoupil na první stupeň ošetření, kterým je chemoterapie. Podle fotek, který padaj na sociální sítě, se Nate drží skvěle, i když fyzicky nevypadá tak, jak si ho pamatuju já z posledního turné, na kterým sme spolu byli.“


Po sedmé jsme na kopci. Brány Sedmičky jsou otevřeny, tudíž žádné prostoje a rovnou vcházíme. Návštěvníků prozatím pomálu, ale věřím, že taková lákadla v podání kapel a ve spojení s benefitem nezůstanou bez odezvy. Při vyčkávání na první kapelu vedou mé kroky k distru, které je z polovičky benefiční.

První jedovatá střela je cirkus band REPELENT SS. Destrukční hardcore nasáklý lety minulými. Ač ze začátku bylo publikum vcelku statické, po zavedení „Majora zkázy“ nebo kupříkladu „Přibarvené píči“ se šapitó proměnilo ve vlčí smečku. Během necelých patnácti minut stačila vzduchem letět mouka, čočka, ruce, nohy a poté byl konec.  Takže jak řekl jednou jeden můj kamarád – „Pokud si špatně načasuješ chcaní, tak je neuvidíš“. Což můžete brát jako radu do života, pokud plánujete navštívit koncert těchto opičáků.
 
Už samotná příprava další kapely je velmi nezvyklá. U bicích zavěšený lampiónek zářící červenou barvou, před kapelou mezi odposlechy svíčky a celá místnost zahalená do tmy. Kytarista triko CORONER. Inu to byly náznaky, že se chystá něco velmi zajímavého. Celou tuto parádu měli na svědomí V RUKOU OSUDU. A já okamžitě po nástupu kapely začal chápat všechny souvislosti. Míň je víc, bylo tentokrát pravdou. Jediná úvodní slova byla – „zahrajeme první a poslední skladbu“. Co bylo řečeno, bylo i dodrženo. Dvě metalem nasáknuté balady, vynořující se z nejhlubších bažin. Tvrdá kytarová sólíčka střídající pekelně dunící bicí a do toho všudypřítomná atmosféra! Hudba, která není pro každého. Buď miluješ, nebo nenávidíš. Já miluji!

Závěrem je potřeba donést nějakou tu opulentní kytku. Jenže na Sedmičce si bohatě vystačí s pěticí pěkně vzrostlých kvítků. FLOWERS FOR WHORES v obměněné sestavě znovu roztočili zatraceně dobrý harcore načančaný metalovým zvukem. Byl to návrat do raných devadesátek, kdy metalcore nebyl prolezlý všemi moderními sračkami, ale ořezaný na dřeň. Tvrdé, hutné skladby nutící k ničení. Před kapelou se rozjíždí absolutní chaos. xZkázax na postu zpěváka si od prvních okamžiků vytyčuje své teritorium mezi zběsilými diváky. A já jen zírám a opět si užívám každý okamžik. Kór při skladbě „1:30“, která sebou nese výjimečný text. Samozřejmě nedošlo pouze na staré skladby, zazněly i fungl nové. Pro mlsného fanouška je tu vynikající zpráva, kapela se chystá počít zbrusu novou desku. Je na co se těšit!

K závěru by se slušelo uvést, že mimo tento koncert proběhl o den dříve benefit v Liberci. Za oba dny se podařilo vybrat úctyhodných 30 200Kč. Což je krásná částka, ale zdaleka ne dostačující. Kdyby tedy měl někdo chuť pomoci, kontaktujte: https://www.facebook.com/damagedonerecords a určitě se domluvíte, jak postupovat dále.

Ještě bych rád popřál Nateovi hodně energie do boje s nemocí a zdárné uzdravení.

Zveřejněno: 24. 03. 2015
Přečteno:
3445 x
Autor: David | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 03. 2015 10:32 napsal/a Žába
jo
bylo to moc fajn, a je hezký že se i něco vybralo