Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

ADOR DORATH, STÍNY PLAMENŮ, ET MORIEMUR, ASCENDANCY, MISTY WAYS

Opět po roce se v prostorách brněnské Melodky konalo koncertní vyhlášení ankety Břitva, které každý rok provází různorodé emoce. O hlasování se opět postaralo několik desítek hudebních publicistů, vyhlášení pak proběhlo ve dvou blocích mezi vystupujícími skupinami. Pro většinu zúčastněných bylo však důležitější vystoupení jednotlivých kapel.

Ze začátku to vypadalo na velmi poklidný večírek s poměrně nižší účastí, avšak už na ASCENDANCY ze Vsetína se posluchači hloučkovali pod pódiem. Snad je přitáhla jejich tvorba a ne příliš vysoké decibely, které se nesly sálem a já zalitovala, že jsem si nepřibalila špunty. Stylově hodně různorodé složení skupin dalo vzniknout zajímavým reakcím, když temperamentní zpěvák předváděl svoji typickou show, při které nechybí rozjívené mávání stojanem na mikrofon. ASCENDANCY jsem měla možnost vidět již hodněkrát a na jejich projevu se nezměnilo nic. Neustále mě fascinuje kytarista, který je hlavním plusem a pozvedává tvorbu do jiných výšin. Po čase mám vždy pocit, že se melodie začínají opakovat a klávesové party poněkud zanikají. Vždy si však set vyslechnu do konce a těším se na další setkání s touto power-progressive partou.

Zástupcem brněnské scény byli MISTY WAYS, jejichž vystoupení jako vždy cílilo na velkolepost a neotřelou show, kterou tentokrát doplňovala reinkarnace Williho Wonky. Jen by měl místo továrny na čokoládu absinthovou. Opět jsme se dočkali tradičně kvalitně odehraného setu, kterému dominoval pódiový projev a hlas zpěvačky, která i tentokrát zvolila poutavý oděv. Zazněly i nové skladby a jedna, ve které hostuje zpěvák z dua Derias a Spars a doplňuje tak živočišnost ke Katrynině eleganci.

Po prvním bloku vyhlašování nastoupili na pódium ADOR DORATH, kteří pro mě natočili jednu z nejlepších desek loňského roku a svoje kvality potvrzují i neskutečně procítěným a charismatickým projevem. O tom, že stále chybí zpěvačka na pódiu, bylo již napsáno tolik, že na koncertech volím strategii zavřených očí a ponořím se o to víc do spletitých tajů jejich hudby. Pak mi tato skutečnost přestává vadit a já si pouze užívám ty rytmické orgie, které pánové předvádějí s takovou jistotou, že srdce poskočí. Ivo Dosedělovi pak uvěříte každé slovo a jeho minimalistické pohledy do publika způsobují další přílivy neskutečné atmosféry, kterou doceňovali i všichni přítomní malým kotlem, kde nikdo nezůstal ušetřen nějaké té rány pod žebra.

Po druhém vyhlašovacím bloku, kdy jsme se dozvěděli zbytek vítězů, vzdali hold doudleveckému kanalizačnímu sběrači STÍNY PLAMENŮ v čele s Lordem Morbivodem, který byl jako vždy nepřehlédnutelný. V setu zazněly jak starší kusy, tak ty nové z desky „Propadlé vody“ a já tak měla možnost docenit jejich kvalitu i naživo. Osazenstvo publika se poměrně změnilo a dopředu postoupili černooděnci, kteří se do teď skrývali vzadu a nebo u baru. Rychlé riffy s podmanivým vokálem a neskutečnými pózami Opata, udělaly z dosud jemného večera ten pravý black metalový. Temné a razantní pasáže byly vystřídány pomalejšími a podmanivějšími party, které jsem si broukala i po skončení jejich setu.

Závěr večera patřil ET MORIEMUR, kteří si odnesli třetí místo v kategorii album roku. K velké škodě se spousta lidí odporoučela ku domovům a tak dav v sále značně prořídl. Možná by pro příště stálo za to zvážit pořádně pořadí kapel a neochudit tak kvalitní kapelu o možnost předvést, co v nich je, a že toho tento večer bylo mnoho. Za poslední měsíc jsem měla možnost vidět je vystupovat třikrát a tento koncert byl rozhodně ten nejlepší. Sebevědomí a grácie, skvělá atmosféra a dech beroucí výkony všech členů, takto vypadá pravé doom metalové vystoupení. Prořídlý dav si užíval každou skladbu, kterou muzikanti procítili tak, že jim člověk uvěřil naprosto všechno. Tento večer se zapsal do historie jako ten, kdy doom vystoupil na pomyslný hudební vrchol.

Nakonec bylo účastníků poměrně dost a řádně podpořili všechny vystupující. Snad v příštím roce bude vyhlašování podobné a budeme si moci opět užít kvalitní porci hudby.

Za fotografie patří dík Janu "obrjenu" Vašulínovi.

Celá galerie na Facebooku


Zveřejněno: 21. 03. 2015
Přečteno:
3496 x
Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář