Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

16.3.2015, České Budějovice – Slavia

Johanovy postřehy

Budu se trochu opakovat, ale stejně mi to nedá. Protože se chci pochlubit. (smích) KRABAT(H)OR a já totiž máme mnoho společného... Třeba to, že jsme se všichni 17. listopadu 1988 nacházeli v Kulturním době Dopravních podniků, KRABATOR na svém vůbec prvním koncertu, já na druhém Death Metal Session. Tehdy to mladíci srovnali se zemí, podobně já s kamarády stůl, na kterém jsme stáli. (úsměv) Během následujících let jsme se s KRABATHOREM porůznu potkávali a míjeli, samozřejmě jsem s chutí poslouchal jejich desky, v dubnu 2003 jsme se potkali na jednom z posledních koncertů před rozpadem... a pak zase loni na Brutalu. Tam Chris, Bruno a Pegas sklidili takový aplaus, že řada lidí, kteří se na akci nedostali, horovala za nějaké pokračování. A díky Obscure byly jejich prosby vyslyšeny.

Týdenní turné naštěstí neminulo jižní Čechy a tak jsme s kamarády s chutí vyrazili na první zastávku do českobudějovického klubu Slavia, kde jsem se ocitl poprvé. A byl jsem zprvu trochu rozpačitý, prostor mi přišel malý a přepadaly mě chmurné představy, jako že to na KRABATHOR bude natřískané k prasknutí, k nehnutí, prostě že mi bude vadit přeplněný prostor, tělo na tělo... Ale nakonec se ukázalo, že prostor byl tak akorát, protože jsem se mohl vcelku solidně pohybovat, na všechny tři kapely jsem si našel pohodlné místo nedaleko pódia a v klidu si všechno vychutnal. No vychutnal, když KRABATHOR nastoupili, zvuk byl pro gurmány takřka nepoživatelný. Přepadl mě strach a chmury... jestli to takhle bude celý set, tak budu brečet jako želva... Naštěstí se od druhé „Apocryphy“ jako mávnutím kouzelnické hůlky všechno v dobré obrátilo a nic nebránilo tomu užít si hodinku ve společnosti Čecha, (polo)Američana a Slováka (jak vtipně podotkl Bruno). Během té hodiny zazněl řekněme optimální průřez tvorbou, v němž, alespoň na mě, nejlépe fungovaly songy nazvané jen jedním slovem – „Eternal“ „Orthodox“, „Psychodelic“ a hlavně česky křičený „Imperátor“, kterého si notovala řada podobně postižených, jako jsem já. Oni byli tak nějak postižení všichni, protože koncert KRABATHORU byl hlavně o radosti a nostalgii, většina příchozích si přišla zavzpomínat a ani neřešila, jestli je všechno zahrané jako na deskách nebo jestli Chris řve jako zamlada. Těch šedesát minut si prostě obě strany užily a navzájem si předávaly energii, a myslím, že na hlavami všech se vznášela jakási spiklenecká aura. Mě navíc potěšila optimální délka setu, na základní hrací dobu navázal pouze jediný overtime v podobě spalujícího vyhlazováku „Pacifistic Death“ a za zvuků „Believe“ pánové z pódia odkráčeli.  

Před KRABATHOREM nabrousili struny BRUTALLY DECEASED, které jsem během tří dnů viděl dvakrát. Ale na rozdíl od pekelného strakonického koncertu se tentokrát představil v jejich řadách nový bassman Ubina, který ještě zahustil již tak hutný sound Brutallistů. Snad se moc nespletu, když napíšu, že set byl obdobný jako na Pekle, a vystoupení stejně intenzivní a stejně kvalitní. Zase jsem se nemohl ubránit a věnoval pozornost Žlábovým hlasovým kreacím, které jednoznačně patří k tomu nejzajímavějšímu, co lze od deathmetalových řvounů slyšet. Když k tomu připočtu enormní nasazení celé kapely, je jasné, že BRUTALLY DECEASED momentálně patří do nejužší tuzemské deathové špičky.

K té nemá daleko ani MORTIFILIA, která večírek před dvacátou hodinou odpálila. Západočeši jsou možná trochu méně na očích, ale hudební koktejl, který míchají jak z ponurých střednětempých pasáží, tak z chytlavých melodií, je velmi chutný. Mně nejvíc bavila hitovka „Just Funny Day“ , ale v podstatě jsem si s chutí poslechl všechno. Napřed trochu v pozadí, kde mi ale nepasoval zvuk, tak jsem se vypravil dopředu a tam bylo vše v pořádku.


Štěpánovy dojmy

Rok se nesešel s rokem a KRABATHOR jsou tu znovu. Brutal Assault, srpen 2014, Josefov, naprostá fikce a scestná idea se proměnila v realitu. Návrat legendy, pro mě tehdy moc dobré vystoupení, mírně nostalgické, ale aby ne! Kdo by tvrdil, že se dají znovu dohromady, byť jen na jedno vystoupení, by byl považován za snílka. Krabatour 2015 je pak už pochopitelnějším vyústěním toho, co se událo loni. Ze čtyř míst v Česku a dvou na Slovensku, kde KRABATHOR vystoupí, logicky vyplývá pro písecké metalobčany návštěva Budějc. To je hnusně napsané, ale protože jsem rodilý Budějčák, tak to tak píšu. V roce 1992 vyšlo první dlouhohrající album „Only Our Death Is Welcome...“ a toho roku jsem končil tady učitelský ústav. A kdo to zná na nábřeží Malše, ten ví, že od pedáku na Dukelskej je to do Armaďáku kousek, jenom přes Lidickou a ve Slávce jsme proseděli hodiny, dny, roky u stovek kafí, piv, cigár, protože na vejšce žádný přednášky nebo semináře povinný nebyly, protože bylo po revoluci a protože my studenti, jakožto spolustrůjci nové demokracie, jsme si mohli dělat, co jsme chtěli, což se zvrtlo v to, že jsme na všechno celkem srali a plácali hubou v hospodě, která otevírala už v devět ráno.  Přesně v těch místech, kde jsme u stolů chytře mleli o Franzi Kafkovi, se v pondělí o dvacet tři let později rozpoutal jiný Proces. Tvrdý, nekompromisní, s rezultátem trestu smrti, s rozsudkem popravy naražením na nepříliš ostrý kůl pronikající hluboko a bolestivě do nejniternějších útrob... Ne, kecám, to jen abych vypadal jako tvrdej metalista. V těch samých, důvěrně známých prostorách tehdejší restaurace Slavie se odehrál náramně dobrý koncert, na který budu hodně dlouho vzpomínat z mnoha důvodů.

Tak za prvé, velmi slušná návštěva, hodně známých, jež jsem v mnoha případech neviděl řadu let. S mnohými si chci popovídat, žel na úkor první kapely MORTIFILIA. Tímto se sušickým pánům omlouvám, jelikož jsem téměř celý jejich set prožvanil někde venku.

Za druhé. BRUTALLY DECEASED, skvělí jako vždy, jenže zase o stupeň lepší. Podruhé během tří dnů a znovu, jako v sobotu na Pekle nad Otavou ve Strakonicích, nabušení energií a rozhodnutí ukázat, jak se má hrát death metal na nejvyšší tuzemské úrovni. Výborný zvuk jen umocnil zážitek z jejich vystoupení. To je něco, jak tahle grupa roste, instrumentálně, vokálně i celkovým výrazem výpovědi. Poměrně staticky působícímu publiku poskytli příděl osmi skladeb z obou svých desek a ze splitu se švédskými INTERMENT. Přidali dvě nové věci, zhruba v polovině zazněla „The Disclosure“ a celý blok uzavírala výtečná píseň s emotivním kytarovým monolitem „At One with the Dead“.  Fakt škoda, že se lidi více neodvázali, protože tohle vystoupení, to byla paráda.

A pak. Vystoupení KRABATHOR! Po poměrně krátkém zvučení za improvizovanou oponou, která plnila následně i funkci projekčního plátna pro kratičký úryvek starého koncertu, se rozpoutalo to, co konečně rozhýbalo sál. Bruno, svlečený do půl těla, charismatická osoba obtěžkaná basovou kytarou, podle jeho slov, už jediný čistokrevný Čech v kapele, Christopher, podobně jako na loňském Brutalu soustředěný na svoji sólovou kytaru, přesvědčivý a hodně sympaticky působící Čechoameričan. Pokud se mi něco líbí, tak mi nevadí ani jeho takový méně zabijácký vokální projev, zato jeho kytara, to byl zvuk jako z křišťálu, to byla kovadlina na skvělém zvukovém pomezí thrashdeathového zvuku, přesně, co jsem obdivoval na zvuku kapel z přelomu osmdesátých a devadesátých let. A nakonec Pegas, Slovák za bicími, jednoduše řečeno přesný a v intenzitě a výbušnosti hraní zkrátka výborný. Nabízelo by se tu možná srovnat obě vystoupení, která jsem v relativně krátké době viděl, ale jelikož na mě obě zapůsobila silně v různých aspektech, nechám to být, jen bych všem, kteří ještě stihnou koncerty KRABATHOR, přál ten emocionální zážitek, který jsem si z jejich vystoupení odvezl. Něco přes hodinu trvající koncert vyplnilo třináct skladeb, tedy počítaje i intro „Royal Crown“ ze zmíněné desky z roku 1992, plus přídavek „Pacifistic Death“.

A pak ještě. Kratičké pokoncertní setkání s Brunem, jehož jsem požádal o setlist a podpis. Sympaťák, ochotný si popovídat. Přestože nechci, stále se mi tu vtírají paralely s tím loňským koncertem. Dozvěděl jsem se, že před Brutalem zkoušeli dvakrát a nyní, poté, co minulý čtvrtek přiletěl Christopher z Ameriky, tak si sjeli celý set čtyřikrát, že tuhle šňůru nebere nostalgicky, ale s chutí poslat do lidí co nejvíce energie, i když... O knížce, o tričkách, o zvuku a tak, prostě taková hezká tečka za tímhle příběhem.


Mírovy zápisky


Pokud by mi někdo před lety řekl, že uvidím KRABATHOR v Českých Budějovicích, pak bych se mu vysmál. Jenže loni se toto jméno dalo dohromady pro festival Brutal Assault v Jaroměři. Nedlouho poté se však ohlásilo malé česko-slovenské turné KRABATHOR a (nejen) já jsem zajásal jako námořník po dlouhé plavbě při návštěvě bordelu. Lístek jsem si v předprodeji zajistil o pěkný čas dopředu, abych už jen odškrtával dny v kalendáři.

Nastal den D - den death metalu, který povolal zpět legendu. V místě konání KD Slavia, nebo spíše v klubu, jsem se ocitl zcela poprvé. Martys už dávno nefunguje a naposledy jsem ve Slavii zažil NAPALM DEATH. Měl jsem v hlavě, že to bude znovu ve větších prostorách. Opak byl pravdou, protože se to celé odehrávalo v prostorách o něco větších, než byl kdysi Martys Club. Kolem sedmé se na místě začalo scházet větší množství lidí a nakonec jich dorazil celkem slušný počet. Prošel jsem si pěkný merchandise, který nebyl předražený a k mání velmi široký výběr od vinylů, placek, pěkných tour triček a dokonce nechyběla Brunova výborná kniha Revoltikon.

První MORTIFILIA je známá značka, ale nemám ji tolik naposlouchanou. Lépe řečeno ji vždy vidím a slyším jen naživo. Death metal umějí pánové zahrát velmi solidně, jen začátek ovlivnil opravdu velmi přehulený zvuk. Od poloviny setu se vše začalo lepšit a já konečně rozeznal bicí od kytar apod. Právě bicí mě zaujaly nejvíce a po celý zbytek setu jsem si dopřával pohled na velmi zručného bubeníka. MORTIFILIA to pro zbylé dvě kapely dobře rozjela. Pro začátek příjemné rozcvičení především krčních svalů.

BRUTALLY DECEASED se mi poštěstilo vidět dvakrát ve velmi krátké době. Přesněji jsem je zažil v sobotu ve Strakonicích na Pekle nad Otavou a pak o dva dny později v Českých Budějovicích. Tentokrát byla sestava kompletní i s baskytarou. Nerad bych se opakoval, ale bylo to opět švédské peklo! Pro mě byl tento výstup ještě lepší než před dvěma dny. Set byl opět skvěle složený, byl plný starších fláků, hitovek ze skvělé desky „Black Infernal Vortex“,  a nechyběly ani ochutnávky z chystané desky. Tohle Švédsko pořádně rozpumpovalo publikum.

Toho večera převládaly dvě skupiny fanoušků – pamětníci a nová krev. Pamětníci zažili KRABATHOR jako takový a někteří oprášili i stará trička. Mladá krev si vedle těchto zkušených veteránů mohla užít své první koncertní setkání s legendou. Tím se krásně navzájem propojily generace metalových fanoušků. Jedna skvadra si oživuje své vzpomínky a ta druhá si je naopak utváří. Nikdo se necítil méněcenný, protože všechny spojovala stejná událost. Setlist byl doslova „Best of KRABATHOR“, kdy se dostalo na průřez celou diskografii. Nesmrtelné hity jako „Eternal“ , „Psychodelic“, „Faces Under The Ice“, „Imperator“ nebo „Orthodox“ vyhecovaly fanoušky na nepopsatelný level. Po celou dobu jsem si opravdu připadal jako před dvaceti lety, protože ta atmosféra byla elektrizující. Pro moji osobu to v tu chvíli bylo lepší než z desek. Hodina old school death metalu utekla rychle, dav si vykřičel i přídavek „Pacifistic Death“. Tuzemská událost roku!

Chci poděkovat všem, kteří se zasloužili o uskutečnění tohoto turné. A kvituji, že celá akce byla nekuřácká.


Setlist BRUTALLY DECEASED
1.  Devil´s Tarn
2.  A Life Once Aborted
3.  And Here I Die Forsaken
4.  The Disclosure
5.  Below the Adversary
6.  Deceased
7.  Waking the Lifeless
8.  Dead Lover´s Guide
9.  Deatwish
10. At One with the Dead

Setlist KRABATHOR
1.  Totální destrukce
2.  Apocrypha
3.  Liquid
3.  Pain of  Bleeding Hearts
4.  Royal Crown (intro)
5.  Psychodelic
6.  Eternal
7.  Faces Under the Ice
8.  The Loop
9.  The Truth About Lies
10. Unnecessarity
11. Orthodox
12. Imperátor
13. Pacifistic Death

Fotky: Míra

Sykyho fotoreport

 

Zveřejněno: 18. 03. 2015
Přečteno:
3861 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 03. 2015 10:52 napsal/a Štěpán
Fotky
Míro, skvělý!
18. 03. 2015 21:15 napsal/a Johan
Zvuk a čas
Mně ta hodina přišla přesně akorát, samozřejmě bych si dokázal vymyslet další songy, které mohly zaznít, ale to asi každý a každému se zavděčit nelze. Dešlí set by mě asi nebavil, většinou i u kapel, které mám rád, začnu po čase pozornost ztrácet, takže za mě rozhodně délka vystoupení optimální. A zvuk - v prostoru kolem zvukaře mi přišel divný hned na Mortifilii, tak jsem se přestěhoval dopředu a tam byl sound o poznání kvalitnější. Kromě první skladby mi u Krabathoru přišel OK.
18. 03. 2015 21:07 napsal/a Brute
Celkově zklamání ze zvuku
Zdravím všechny. Těšil jsem se na koncert Krabathoru jako malý kluk a odjížděl jsem z Budějovic rozčarovaný a zklamaný. Sál na mě zbytečně malý, ale to jsem si zvykl. Bohužel největším zklamáním pro mě byl zvuk, Mortifilia měla dle mě nejlepší zvuk a jako jediná ušla. Brutally Deceased zahuhlaný zvuk, po třetím songu jsem odešel vedle na pivo, pak jsem přišel přímo na Krabathor, zvuk už patrně lepší, ale bicí přehlučovali vše, zpěvu bylo rozumět jen občas. Je fakt, že jsem se necpal dopředu a stál asi 5 metrů za zvukařem. Také jsem čekal, že bude hrát Krabathor tak o 20 minut déle, což mrzelo i kámoše. Takže pro mě rozčarování a zklamání, comeback legendy jsem si představoval na daleko vyšší úrovni, bohužel za zvuk nemohou, to je otázka zvukaře a akustiky klubu.
18. 03. 2015 17:13 napsal/a KubaAjz
Českobudějcká akce pětiletky
Tož dobré to bolo!