Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
HEIDEN – Andzjel

HIROSHIMA NIGHTMARE, NAURRAKAR, BRUTALLY DECEASED, EXORCIZPHOBIA

Pohled první: Peťan

Už jubilejní desátou akci spáchali v polovině března pánové z DéPéHá Prodakšn. Jako pokaždé, tak i tentokrát pozvali sestavu čtyř kapel, které se žánrově odlišovaly, přesto zůstaly ve škatulce extrémního metalu.

Před koncertem dávám nějaká pivka v nedaleké hospodě a na sedmou hodinu míříme do tradičního strakonického klubu na Křemelce. Srdeční místo pro mě – tady jsem „vyrostl“ a tady jsem doma. Až chvíli po nás přichází pořadatelský sbor a po další chvíli se začínají trousit další známé tváře. Škoda, že se nakonec k mému překvapení lidí mnoho nesešlo. Moc nechápu fakt, že mnozí ignorovali dvě kapely tuzemské undergroundové elity a radši seděli doma na zadku. I přes slabší účast ale mělo desáté Peklo nad Otavou tradičně vysokou úroveň, dobrou organizaci a přátelskou atmosféru. Díky za super večer, který…

…odstartovali budějovičtí punx HIROSHIMA NIGHTMARE. Tahle parta měla delší pauzu, protože se loni ocitla bez bicmana. Nový bubeník budil v našich řadách pozornost díky svému jedinečnému stylu a výrazu ve tváři (smích). Jinak se ale HIROSHIMA NIGHTMARE v čele se zpěvačkou Mařenkou ujala role startérů večera zhostila dobře. Půlhodinka mixu punku/metalu/crustu utekla jako voda.

Druzí šli na věc black metalisti NAURRAKAR. Zlé výrazy a odkaz na staré norské kapely. Tento black mi nic moc neříká a tak mě ani set pražské smečky nebavil. V black metalu patří tato kapela k tomu lepšímu u nás a tak si přítomní fans s černou duší přišli na své. Pro mě to bylo jednotvárné, monotónní a tak nějak bez jiskry.

BRUTALLY DECEASED jsou tuzemská death metalová elita a ve Strakonicích to jednoznačně potvrdili. A to tentokrát jen ve čtyřech bez nového basáka, který naskočí až do turné KRABATHOR. BRUTALLY DECEASED v čele s nezničitelným Žlábou mě odrovnali svou starou švédskou školou death metalu. GRAVE, DISMEMBER a tak dále. V setlistu došlo na obě desky i na splitko s INTERMENT. Zazněly i dvě nové věci, které budou na nové desce. Ta se podle slov kapely bude nahrávat v létě. Prvotřídní death metalová smršť!

Závěr obstarala banda mosh z Krkonoš. Trutnovské thrash komando EXORCIZPHOBIA se s ničím nemazalo a nasázelo všechny své osvědčené klasiky od prvního EP až po splitko s LAHAR. I tito pánové představili zcela novou skladbu a také zaskakujícího bubeníka, který nahradil Šotka. 17tiletej bubeník to zvládl s bravurou. Tenhle thrashing mám rád a EXORCIZPHOBIA opět bavila. Energie na rozdávání, ještě bych si dal nějaký ten vál navíc. Bez povšimnutí samozřejmě nemohl zůstat skejťák Štěpán, který svým tanečkem při skladbě „Let´s skate“ okořenil výborný set Krakonošů. Díky!


Pohled druhý: Míra


Do Křemelky jsem společně s HIROSHIMA NIGHTMARE dorazili jako první, tak jsem se stal  bedňákem a pomohl všem přítomným s aparaturou a nástroji. (úsměv) Po pár minutách dorazily první známé tváře a kolega Peťan. Vedli jsme zapálené konverzace na téma Motoru v play off a po celý čas akce jsme sledovali textové onlajny z Třebíče. Následné vítězství se oslavovalo a zapíjelo po celý večer.

Čest být na pódiu první získali HIROSHIMA NIGHTMARE a rozjeli své privilegované místo pěkně zostra. V sestavě je nový bubeník a ten se velmi dobře zapracovává. Půlhodina velmi rychlého mixu hardcore/punku/metalu uběhla jako voda.

Druhé NAURRAKAR nebudu raději hodnotit, protože bych mohl být nazýván nesoudným. Za mě jen jedna věta – nebavil jsem se.

Osobně jsem se ten večer těšil na poslední dvojici a čekání se vyplatilo. Nejprve BRUTALLY DECEASED rozjeli pravé švédské peklo. Nebyla přítomna baskytara, ale i dvě kytary vytvořily pořádné inferno. Set složený ze starých fláků a z poslední vynikající desky „Black Infernal Vortex“ byl smrtící. Bál jsem se zvuku, ale postupně se zlepšil na level DISMEMBER. Došlo i na malou ochutnávku s chystané nové desky, která se bude natáčet v létě. Všichni fanoušci prvotřídní deathmetalové zábavy by měli zpozornět, protože to bude opět MASAKR!

Ve finále celého Pekla se odehrála show „Možná přijde i Krakonoš“! EXORCIZPHOBIA stoupá výš a výš a předvádí prvotřídní US thrash metal. Ten večer byl ve znamení nových bubeníků a tak i zde se u bicích objevila nová mladá krev. Zasluhuje velký aplaus a slova chvály. Propocená džíska, bolest za krkem a vykřičené hlasivky jsou jasnou známkou nejen mého uspokojení. Rád jsem je opět viděl a zažil, a doufám, že to nebude dlouho trvat a zase se potkáme. Už teď se těším do jejich rodného města na skvělé pivo Krakonoš.

Peklo nad Otavou se povedlo a celý line up byl kvalitní a žánrově vyvážený. Je velká škoda, že nepřišlo více lidí. Byla sobota, skvěle složený set a za pár korun. Tolik akcí jako Peklo není. Děkuji organizátorům a těším se na další Peklo.


Pohled třetí: Johan (spoluorganizátor)

Když jsme začali přemýšlet o jubilejním desátém Pekle, říkali jsme si, že tentokrát pozveme kapely z větší dálky, které tady až tak často nehrají. A taky aby každá hrála něco jiného, aby si vybral každý fanoušek metalového extrému. Styly, kterým dáváme přednost, jsou jasné, žádná extra moderna, ale stará dobrá škola death, black a thrash metalu. A přesně z těchhle tří subžánrů jsme podle našeho názoru vybrali ty nejlepší možné zástupce, samozřejmě s tím, že jsme nesáhli do jižních Čech, kde by se taky našla řada adeptů... Trio BRUTALLY DECEASED, NAURRAKAR, EXORCIZPHOBIA pak doplnili kamarádi HIROSHIMA NIGHTMARE, kteří moc pomohli tím, že slíbili dodat na akci aparát.

Křemelka se většinou otevírá kolem půl sedmé, tak jsme na kluky a slečnu z HIROSHIMY měli prosbu, aby dorazili kolem sedmé, že bude hodinka na to, aby se vše přichystalo a abychom pomohli s nošením cajků do patra. Jenže když jsme do klubu vešli, na pódiu bylo všechno přichystané a KubaAjz vesele zvučil. Až nám bylo trapně, že jsme s ničím nepomohli...

Druhá záležitost, která nám trochu kazila radost, byl poměrně malý počet příchozích. Říkali jsme si, že kapely jsou to kvalitní, zajímavé, každý týden tu nehrají, ale holt asi se ten náš metalový svět zmenšuje. Druhá věc, která možná měla vliv, byl pondělní koncert KRABATHORU v Českých Budějovicích, ale ten organizátoři inzerovali až poté, co jsme měli Peklo poskládané.

Každopádně v půl deváté to HIROSHIMA NIGHTMARE pro těch padesát příchozích odpálila a rázem byly všechny chmury z tváří pryč. V první řadě se během krátké chvilky usadil zvuk, který byl podle mě vůbec nejlepší, co jsme kdy na Pekle měli (dokonce jsem odložil tradiční špunty – úsměv). A v druhé to Mařenka a spol. pěkně na úvod rozjeli, včetně nového bicmena v triku, které svědčí o tom, že mládenec má vkus. (úsměv)

Podle vzhledu příchozích bylo jasné, že většina odžískovaných a onášivkovaných přišla na thrash a death a že to tedy NAURRAKAR asi budou mít s přijetím slabší. Kluky to ale vůbec nevykolejilo, naopak, odehráli podle mého názoru výtečný černý set, kterému v podstatě nechybělo nic, co blackmetalista potřebuje. Opět měl na výsledku podíl výborný čitelný zvuk, v kterém všechny kytarové party parádně vyzněly, ale hlavně se kapela neuvěřitelně vyhrála. Když srovnám jejich demo, které jsem před léty recenzoval, s tím, co personálně obměněná parta předvedla, je to jako, jak se říká, peklo a dudy. Vyzdvihnout bych chtěl i vokalistu, který na stylové poměry velmi pečlivě artikuloval. Pro mě byli NAURRAKAR příjemným překvapením, vypadá to, že blackovým stálicím vyrostla zdatná konkurence.

BRUTALLY DECEASED ani překvapit nemohli, tenhle parní válec prostě v poslední době devastuje všude, kam přijede; na Pekle to chlapi roztočili s obrovskou intenzitou a set list poskládaný ze všech tří nahrávek byl nejen silný, ale i pestrý. I bez basáka hradba riffů a vyhrávek ničila, s čímž pomáhal i Žlababa, který roste v jednoho z nejzajímavějších deathmetalových vokalistů na české scéně.

V podstatě totéž v „thrashověmodrém“ platí na EXORCIZPHOBII. Kluci dorazili z velké dálky a bez známek únavy s vervou nasypali do částečně křepčících džískařů svou verzi US thrash crossoveru. To už bylo v době, kdy jsme v pořadatelsko-kamarádsko-kapelním kroužku měli veselou náladu a v podstatě jsme se shodli, že i přes menší počet lidí jsme byli s průběhem Pekla spokojení.

Poděkování patří všem kapelám za super výkony, Romanovi za výborný zvuk a všem příchozím, kteří si doufám desáté Peklo užili. Takže díky a 2. července na Pekle jedenáctém, na které dorazí hosté ze Srbska THE STONE a MURDER.

Fotky: Ignor



Zveřejněno: 17. 03. 2015
Přečteno:
3693 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

21. 03. 2015 11:14 napsal/a Opat
.
Jeden BM nadšenec v redakci je :D
20. 03. 2015 13:51 napsal/a immortal
Za 2/3 DéPéHá
Dovolím si odpovědět za zbývající 2/3 pořadatelského sboru. Za nás tedy s Naurrakar naprostá spokojenost a všeobecné nadšení. Kdo chtěl true norskej BM ten ho dostal dosytosti a v kvalitě, kterou podtrhl výbornej zvuk. Zřejmě je potřeba do redakce nějakého BM nadšence a redaktora, kterej by zabojoval za černej kov :-)) . Tímto děkujeme Johanovi za zmínku o kapele. Jinak parádní akce, trochu víc jsem čekal od EXORCIZPHOBIE, když to porovnám s koncertem v Písku. Tak že, vítejte na jedenáctém Pekle.
18. 03. 2015 16:11 napsal/a Pepča (HN)
xichty
Protože mam nedostatky v bubnování, tak to nahrazuju svými výrazy v obličeji. :) A navíc hrát bez emocí je pěkná nuda! :D