Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

UHRIRISTI – Haudankylmä CD 2015, Mortis Humanae Productions

Finsko je metaforicky nazýváno zemí tisíce jezer, ovšem pro posluchače metalové hudby by se mělo obrazně nazývat zemí tisíců kapel. Tedy tak zhruba čtyř, nicméně na zemi, kde žije asi pět a půl milionu obyvatel, je to slušná suma. Národ používá pro vzájemné dorozumění hodně specifický ugrofinský jazyk. Přestože je v obklopení germánských a slovanských jazyků, tak si finština zachovala své charakteristické rysy. Zvláště existence čtrnácti pádů při skloňování je obdivuhodná. Další zajímavostí je, že prvním publikovaným spisem ve Finsku byl Nový zákon. Básník, překladatel a tvůrce spisovné finštiny, „otec finské literatury“ Mikael Agricola jej vydal v roce 1548. Nevím, jak moc se zavděčil zmíněným čtyř tisícovkám převážně rouhačských skupin, ale můj názor je, že velmi. Představa, že v těchto končinách není víra, potažmo církev nebo věřící, o čem by potom ti chudáci zpívali? Ovšem není tomu tak, díky bohu, ďáblu, čemu chcete, a tak tu máme tisícihlavá stáda antikristů, vyjadřující svoji nenávist vůči všemožným religiózním projevům. Nejinak tomu je též u kapely, kterou bych vám chtěl tentokrát přiblížit.

Zmínka o finštině v úvodu nebyla samoúčelná. Než se pustím do psaní, mám ve zvyku, tedy kromě toho, že si hlavně poslechnu muziku, pohrabat se v textech, prozkoumat booklet, zkrátka získat nějaké informace navíc. V tomto případě to nešlo, protože ze severu přišel jen kotouček a zadní strana obalu se seznamem skladeb. Vše ve finštině. Přesto jsem si, sice zajímavými cestami, přeložil názvy a rád bych i vám předložil základní a zásadní finskou blackmetalovou slovní zásobu. Takže: uhriristi – oběť kříže, routahauta – mrazivý hrob, haudankylmä – studená hrobka, kaamokseen – polární noc, synnin virsi – hymnus hříchu, rukous kuolevan – modlitba za umírající a poslední, abychom to v první lekci nepřeháněli, je tyhjyyteen katoaa – zmizet do prázdnoty. Tak to tady máme a můžeme si vytvořit rámcovou představu, k čemu se kapela UHRIRISTI na svém druhém dlouhohrajícím počinu „Haudankylmä“ vyjadřuje.

Skupinu začali formovat v roce 2011 zpěvák Rutto a kytarista, popřípadě klávesista Samael s myšlenkou tvořit black s podtitulem „nekompromisní protináboženský metal v černém“. První demo „Petetty“ vydané v roce vzniku kapely nahráli společně s basovým kytaristou Räyhähenkim a bubeníkem Syntim. V průběhu času se tato sestava neměnila, jen pro natáčení první plnohodnotné desky „Maailma palaa“ z roku 2013 byl přijat nový klávesista Kauna a doprovodný kytarista Luopio. Tato sestava vyprodukovala i novou nahrávku „Haudankylmä“ vydanou v lednu letošního roku.

Kdybych mohl porovnat počáteční a současnou tvorbu, tak, přestože si UHRIRISTI zachovávají svoji tvář, mi zní nové album poněkud uhlazeněji, melodičtěji, jakoby se mírně vytratila dravost prvotního materiálu na úkor větší hudební vyzrálosti a touhy předložit hlavně po instrumentální stránce propracovanější materiál. Ve chvíli, kdy se rozezní první skladba „Kaivo“ jsme vtaženi do mrazivého prostředí black metalu navozeného silnými, pevnými kytarovými riffy, přesnými bicími, ale hlavně klávesovými party. Instrumentální stránka celého alba působí neskutečně vyrovnaným dojmem, ladění je tu hlubší, rytmika rozmanitá. To se mi líbí, protože je tu dám prostor různorodým melodickým postupům, nejen jednotvárnému bušení. A právě melodičnost a atmosférický charakter hudby, asi nejvíce ovlivněný syntezátorovým vedením, je příznačným průvodním prvkem celého díla. Co se ale nikterak nemění, v porovnání s minulými nahrávkami, je Ruttův vokální projev. Je to hysterie a agrese, zloba i zoufalství. Jeho silně emocionálně laděný zpěv ostře kontrastuje se zmíněným atmosférickým a místy až symfonicky prodchnutým zvukem zbytku kapely. Ale v kompletu to zní dobře, ty protiklady tu vytváří napětí a nechybí tedy moment překvapení. Přestože zpěvák nikterak během všech osmi skladeb na albu hlas nemění, po několikerém poslechu se díky zvládnutým melodiím vytrácí původní pocit jednotvárnosti. Přestože v podstatě chválím uřvanost hlasového vyjádření, tak v jediné, předposlední skladbě, „Tyhjyyteen Katoaa“ jde mírně hlouběji a to se mi líbí ještě o něco víc. Navíc tato píseň, mám pocit, je celkově nejpovedenější záležitostí, hlavně díky své naléhavosti a majestátní až epické melodičnosti. Setkáme se tu ale dále i s jinými zážitky, zejména věc „Kaamokseen“ disponuje dojemnějšími momenty a na druhou stranu „Synnin Virsi“ je skutečným výbuchem energie a dynamických změn rytmů.

Při poslechu seveřanů mě napadaly paralely s jinými veličinami skandinávské blackmetalové scény, s ranými BURZUM díky vokálu, s OLD MAN´S CHILD kvůli vlivu kláves, s finskými HORNA nebo AJATTARA pro celkovou atmosféru hudby. Ponořil jsem se po čase i do jejich tvorby a přestože mrazivé zimní období nemám v přílišné oblibě, tak takovýto druh chladu si nechám líbit. A jestli v budoucnu UHRIRISTI nějakým způsobem naleznou osobitější ego, pak potenciál a hudební dovednosti, které tu už bezesporu jsou, z nich udělají další velkou kapelu severu Evropy.

Seznam skladeb:
  1. Kaivo
  2. Routahauta
  3. Haudankylmä
  4. Kaamokseen
  5. Synnin Virsi
  6. Rukous Kuolevan
  7. Tyhjyyteen Katoaa
  8. Verjvala

Čas: 38:49

Sestava:
  • Rutto - zpěv
  • Samael - kytara, doprovodný zpěv
  • Räyhähenki - basová kytara
  • Synti - bicí
  • Kauna - klávesy

www.facebook.com/Uhriristi
http://www.mikseri.net/artists/?id=139327
    

Zveřejněno: 22. 03. 2015
Přečteno:
3452 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář