Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

DEMONIC MANIFESTATION – World of Horror CD 2015, Dan\'s Crypt Records

Opětovné chvalozpěvy na dlouhodobě rostoucí kvalitu mexické tvrdě metalové podzemní scény jsou nošením popelu do krematoria. Ne že by tamní underground neměl jistou letitou tradici, ale s přílivem nových a nových smeček se zdá, že profláklé gynekologické problémy, gore obludnosti, sexuálně abnormální perverznosti a podobná témata typické ještě donedávna pro řadu mexických spolků, pomalu, ale jistě ustupují mohutné vlně znovuobnoveného zájmu o ten nejklasičtější death metal staré školy, kterému místo skalpelů a deformovaných falusů vládne kosa, a jejíž majitelka si hlídá, aby neztratila znovunabytou nadvládu. Čerpat je z čeho, kořeny jsou silné, a tak stále raší nové výhonky rozptylující do éteru omamný pach smrti a hniloby, převelice nakažlivý to odér. A jedním z nových plodů na tomto košatém stromu jsou nadějní zombíci zvoucí se DEMONIC MANIFESTATION, kteří si lepší pojmenování snad ani nemohli vybrat.

Je také zajímavé sledovat, kterak většina mexických death metalových souborů nové smrtící vlny se starým obsahem čerpá ze zdrojů založených v pravěku na starém kontinentě a poněkud přehlíží americkou produkci. Také u DEMONIC MANIFESTATION je nejpozději po třech minutách produkce jasné, kde čerpali svou inspiraci a jakým vlivům osudově propadli. Švédsko, začátek devadesátých let.. Stačí říct tyto čtyři slovíčka a jste v obraze, čemu mladá mexická sebranka holduje. Pojem „mladá“ je relativní, protože i když se datum vzniku DEMONIC MANIFESTATION píše k roku 2012, všichni čtyři borci už se znají z kapely A DYING SEASON, jež má na pažbě dva zářezy v podobě plnohodnotných alb, a tak je zřejmé, že muzikanti už mají nějaké zkušenosti, ostatně i věkový rozsah kapely 30 – 37 let naznačuje, že nejde o nějaké pulce. A vyzrálost je cítit i z nahrávky „World of Horror“, jež je pro DEMONIC MANIFESTATION debutem.

A nebudu zastírat, že v mých uších velice povedeným debutem. Tento styl dnes hraje neskutečné množství nových a mladých kapel, z tohoto retra se stal doslova trend, a logicky čím větší masa, tím horší orientace ve výběru toho, co stojí opravdu za to, a co se naopak jen veze na úspěšné vlně, splývá s davem a smrdí průměrem. Kvarteto z mexické Colimy dle mého patří do první kategorie, což samozřejmě každý může posoudit sám, a sám za sebe bych doporučil nebát se a toto album prubnout. Uchopení provařeného švédského modelu je provedeno s přirozenou šikovností a zručností, na své si přijdou hlavně milovníci starých DISMEMBER, kteří jsou z hudby DEMONIC MANIFESTATION cítit nejvýrazněji, a nejen díky zpěvu vám v hlavě velice často bude rotovat i název dalšího švédského kultu GRAVE. Album „World of Horror“ je skutečně pomyslným průsečíkem rané tvorby těchto dvou švédských legend, aniž by se vtíral pocit, že se kapela spokojila jen s obšlehnutím základních postupů a bezmyšlenkovitým vykradením. Kdo by se chtěl v hudebním obsahu desky pitvat hlouběji, mohl by zavzpomínat také na staré infekce typu GOREMENT, NIHILIST/ENTOMBED či EXCRUCIATE, pamětníci si případně mohou doplnit i další.

V podstatě není kapele a debutu co vytknout (samozřejmě brblat můžou posluchači, co hledají v hudbě stále něco nového, ti se však této desce vyhnou už při pohledu na stylový obal). Death metal jak řemen, ctící tradiční hodnoty severského kovu smrti, zahraný s rutinou a hlavně nápaditě a záživně. Skutečně se mi moc často nestává, abych se při poslechu dnešních nových kapel, znovu objevujících tento staroškolský styl, pořád bavil, a aby mě pobyt ve společnosti této placky naplňoval i při opakovaných seancích. Také by nebylo fér vyzdvihovat kvality některého z členů nad ostatní, neb všichni čtyři umí a pracují ve prospěch celku. Zpěvák a kytarista Victor Alfonso Mercado disponuje kvalitním growlem, umí také zařvat jako Matti Kärki ze zřejmě už navždy rozkouskované ikony, ale nebojí se občas vydat i do slušných hloubek. Nezřídka se dočkáme i zvláštně chorobných kytarových sól a ke kvalitě alba v neposlední řadě měrou náramnou přispívá i velice dobrý bicmen Felipe Gonzalez, jehož projev je na první dojem možná nenápadný, ale vyplatí se detailněji zaměřit na jeho hru. Nezbytností je samozřejmě kvalitní zvuk a produkce, kterou si kapela v mexickém MAT Studiu spolehlivě pohlídala, a potěší i graficky povedený booklet s texty v univerzálním jazyce anglickém.

Závěrečné hodnocení je v kontextu výše napsaného logicky vysoké. Album „World of Horror“ je pro mě v daném ranku jedním z nejpovedenějších debutů poslední doby, španělské sympatické vydavatelství Dan's Crypt Records má možná v rukávu skrytého death metalového žolíka, a potvrzuje, že na jeho výběr se dá spolehnout. Milovníci starých pořádků by tento label neměli přehlížet, stejně jako kapelu DEMONIC MANIFESTATION, které přeji, aby dostala možnost svou tvorbu předvést i za hranicemi rodné hroudy, a měla tak šanci přesvědčit o svých kvalitách co nejvíce žánrových příznivců.

Seznam skladeb:

  1. Primordial Domination
  2. Demonic Possession
  3. Graveyard Rites
  4. Corrosive Humanity
  5. Manipulation of Flesh
  6. Crematory
  7. The Tomb Is Open
  8. Zombiechrist
  9. Purified by the Flames of Hell
  10. Funeral Fuck

Čas: 34:43

Sestava:
  • Victor Alfonso Mercado – kytara, zpěv
  • Enrique Antonio Martinez Fray – kytara
  • César Augusto García Avitia – basa
  • Felipe de Jesus Gonzalez – bicí

www.bandpage.com/Demonicmanifestation666
danscrypt.bandcamp.com/album/demonic-manifestation
www.facebook.com/Demonicmanifestation666
www.danscrypt.es/

ROZHOVOR (anglicky)


Zveřejněno: 24. 03. 2015
Přečteno:
4481 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář