Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

V jihočeské Volyni bude opět dunět metal! V režii Rámuse a Honzy z AVENGERU... Více v rozhovoru.

Do Volyně se vrací metalový festival, hlásají tuzemské webziny... Pamětníkům se nad touto informací rozzáří oči, protože osm ročníků OPEN HELL FESTU z paměti vymazat nelze. Pořadatelé OHF se v letech 2010 a 2011 na festivalovou mapu vrátili skromněji pojatým METALFESTEM VOLYNĚ, letos plánují návrat velkorysejší, nazvaný ENTER THE ETERNAL FIRE...

Doby, kdy do Volyně přijížděla na OHF tisícovka příznivců metalu, jsou asi pryč. Ale spousta lidí na ty časy stále vzpomíná... Jak často se stane, že se tě někdo na OHF zeptá, zavzpomíná si? Co se vybaví tobě, když si na OHF vzpomeneš?

Honza: Rád vzpomínám na pár výjimečnejch okamžiků v průběhu jednotlivejch ročníků, kdy na pódiu hrála nějaká z hlavních kapel, letňák byl plnej k prasknuití a lidi to tý kapele zobali z ruky, bavili se... To byla ta největší odměna za všechny naše snahy. Jinak si vybavuju spoustu dřiny a únavu. A úlevu vždycky v neděli, když bylo všechno za náma. (smích)
Když jsme ohlásili konec fesťáku, první rok dva poté to byla skoro noční můra, otravovali nás s tim naprosto všichni a všude, jak kdyby to byla skoro naše povinnost tuhle akci pořádat. Jak to ale bejvá, sejde z očí, sejde z mysli. Dneska už se to až tak často nestává, že se někdo zmíní... Ale občas se stane... V naší generaci (tj. mezi 30 a 50 lety) má hodně lidí spojenej Open Hell se vzpomínkama na mládí... V naší lokalitě si ten fest pamatujou skoro všichni (tehdy) mladý, který se aspoň okrajově zajímali o muziku.

Rámus: Mně se to stává skoro na každý akci, kde se ukážu. Lidi se mě pořád ptají, jestli nebude něco ve Volyni, třeba OPEN HELL, a všem vždy říkám, že OHF už nikdy nebude. Tato kapitola se definitivně uzavřela v roce 2005. A co se vybaví mně? No hlavně spousta fajn hudebních zážitků, neuvěřitelnejch setkání, no a taky naše bláznovství, se kterým jsme do toho šli.

K OHF patřilo kouzelné prostředí letní scény Na Nové. Jedním z důvodů ukončení OHF byly záměry vybudovat v této lokalitě něco jako „park kultury a oddechu“... Jak to dopadlo, v jakém stavu je areál dnes, deset let od posledního ročníku OHF?


Rámus: Odpočívej v pokoji, tak by se dal popsat stav areálu bývalého OHF. Z několika podnikatelských záměrů města se nakonec neuskutečnilo nic a z překrásnýho místa jsou dnes v podstatě už jen ruiny.

Honza: Co vím, neděje se tam vůbec nic, ten areál je nevyužitej, a pochybuju, že někdy k něčemu ještě bude sloužit. To místo je sice veřejně přístupný, stromy tam jsou, takže za park by se to asi označit dalo... Ve Volyni už 12 let nežiju, tak nevim, jestli tam lidi za kulturou a oddechem směřujou... myslim, že moc ne, neni si tam ani kde sednout apod. To místo mělo obrovskej potenciál, kterej zůstal ležet ladem, ba co víc, během času chátrá, dneska už je to tam prakticky k ničemu...

I po konci OHF jste nelenili, pořádali menší Satan Klaus Fest i dva ročníky METALFESTU VOLYNĚ, jeden proběhl kvůli nepříznivému počasí v sále Na Nové (2010), druhý (2011) pod širým nebem na městském koupališti, kde vyrostlo pódium a prostoru je také dost. Oba ročníky dopadly dobře, proč jste nepokračovali?

Rámus: Vedly mě k tomu osobní důvody, uvědomil jsem si, že se pomalu ale jistě řítím do něčeho, na co sám prostě jak finančně tak organizačně nemám. Proto padlo rozhodnutí dál nepokračovat.

Honza: Vím jen okrajově, co mi Rámus prozradil (na pořádání METALFESTŮ jsem se kromě technickýho zapezpečení podia nepodílel). Na rovinu – malej prodělek, resp. žádnej výdělek na festivalu nepovažuju za „dobrej“ výsledek. Že se lidi bavili, to je sice hezký, ale bez finanční rezervy to nejde dělat, alespoň ne dlouhodobě. Nejde o to, že by člověk neobětoval nějakou tu tisícovku ze svýho (čert to vem), jde o to, že v globálu se pohybuješ ve statisících a nemáš nic jistý, kterejkoliv ročník se může fakt brutálně posrat... Nevim, jak Rámus, ale já už jsem na takovej adrenalin asi starej (úsměv). Po úvěrech na starý kolena fakt netoužim (úsměv).

Co rozhodlo o tom, že letos se ve Volyni metal znovu objeví na open air festivalu?

Rámus: V první řadě to byla chuť něco takovýho připravit a pokusit se odstartovat novou festivalovou tradici ve Volyni. Na ten popud došlo posléze k jednání a dohodě o vzájemný spolupráci s provozovatelem koupaliště a následně pak Volyňskou kulturou. Tohle je přesně rozložení sil, co jsme potřebovali k tomu, abychom se opět pustili do příprav nové kapitoly festivalů ve Volyni. Pokud se vše osvědčí, tak bude pro nás radost v příštích letech v nastolený cestě  pokračovat.  

Honza: Rozhodlo to, co by z nás nikdo nečekal – zájem ze strany města. Ve Volyni se věci od dob OHF docela rozhejbaly a zejména areál koupaliště slouží jako multikulturní zařízení, přes léto se tam prakticky každej víkend něco děje, často pro několikasethlavé publikum. Vedení Volyňské kultury pochopilo sílu zábavního turismu a zavzpomínalo na doby přílivu metálistů. Co do velikosti a věhlasu akce dodnes OHF ve Volyni nikdo nepřekonal. Začali sondovat situaci, jestli bysme „metalovou pouť“ nechtěli zkusit obnovit. Mně osobně se popravdě moc nechtělo, vysvětlovali jsme, že doba je jinde a že maj velký voči... Ale pak na stůl padla nabídka, kterou jsme už museli brát vážně. Všechno jsme propočítali a dává to smysl. Z navrhnutého rozpočtu se dá se sestavit důstojný line-up festivalu, přitom s vyhlídkou, že se všechny náklady (snad) v pohodě pokryjí ze vstupného. Město nám nabízí garanci – když se prodělá, je to na jejich bedra. Na jednu stranu je to děsně zavazující, opravdu neradi bychom důvěru Volyňský kultury zklamali. Na druhou stranu, neriskujem vlastní finance. S Rámusem jsme si řekli, že taková nabídka se neodmítá. Kdo ví, třeba se to ve finále opravdu zase rozjede... V jakém rozměru, periodicitě apod... to všechno záleží čistě na zájmu či nezájmu fans.

Jako hlavní pořadatel je vedena Volyňská kultura („městské kulturní středisko“), jak došlo k dohodě s městem? To jsou na radnici natolik osvícení?

Rámus: Tak pozor, nepleť si úřad města a Volyňskou kulturu, kdyby nebylo snahy pana Jirky Houzima (vedoucí kultury), tak by žádná spolupráce nebyla. Jelikož se za těch cca 20 let vzájemný spolupráce známe velmi dobře a víme, co od sebe můžem čekat, tak to jednání bylo vcelku jednoduchý. Domluvili jsme se na výši rozpočtu a na dalším rozdělení kompetencí atd. 

Dá se říci, že plánovaný ENTER THE ETERNAL FIRE je plánovanou velikostí někde mezi METALFESTY a OHF?

Rámus: No spíš se blíží k OHF a to i rozpočtem, když teda nebudu počítat poslední ročník s DISSECTION. Jak ale říkáš, podobnost je i s METALFESTEM. Ten „rukopis“ je vlastně pořád stejnej, stále jde o poctivej starej metal!!! Jen jsme pro letošní ročník ETEF nepozvali tolik kapel ze zahraničí, jak bylo zvykem na OHF, ale vybrali jsme dle nás to nejlepší z naší scény.

Co vás při přemýšlení o nové akci limitovalo? Finanční možnosti?

Rámus: Finanční samozřejmě, pak i organizační z pohledu místa konání a také naše zkušenosti z minulosti s pořádáním podobných adrenalinových zážitků. (úsměv)

Akcí je přes léto celá řada, od mamutích pro tisíce lidí, po lokální, kam v lepším případě přijde pár stovek, v horším desítek lidí. Čím vy chcete potenciální návštěvníky oslovit, na co je lákáte? V čem bude ETEF jiný než jiné akce?

Rámus: Určitě na zajímavej a neotřelej výběr kapel, krásnej areál který byl prohlášen národní památkou,  lidový ceny občerstvení a snad i na krásný počasí.

Honza: Podívej se, v Čechách bych 95 % kulturních akcí v metalu rozdělil na dvě kategorie.

Do první kategorie řadím akce pro velkej dav, kde se jedná o nemilosrdnej byznys. Nechceme tuto kategorii nikterak hanit, naopak, hluboce se klaníme třeba Shindymu za to, co dokázal vybudovat... my jsme v dobách OHF neměli na takovou expanzi koule ani know-how. Na velkejch akcích si vždycky rádi zahrajem, pokud se naskytne šance, je to maso. Ale jako platícího návštěvníka mě, musim se přiznat, tyhle megaatrakce nikdy nelákaly. Brodit se davama, vystoupení kapel sledovat na obrazovce (jinak člověk vidí kulový), vyhradit si na takovej vejlet půl vejplaty atd., atd... Já vim, že v tak masovým měřítku to jinak nejde udělat, a pokud to návštěvníkům těchhle akcí vyhovuje, nic proti, ať si to užívaj dosytosti.... Ale mě to teda neoslovuje a věřim, že nejsem sám.

Pak je druhá kategorie akcí. Ty pořádá nějaká kapela a vyřizuje si tak resty tzv. „výměnných akcí“. Jde o to, že když mám kapelu ABC a kámoši z kapely XY nás někam pozvou na vystoupení k nim do města, my bychom na oplátku měli dříve či později pozvat je k nám na námi pořádanou akci. Jestli je kapela XY kvalitní a má z hlediska dramaturgie festivalu co nabídnout, se až tolik neřeší... Asi jsem vybíravej (asi určitě - úsměv), ale ani spoustu UG akcí mě moc nebaví... přeci jenom, o muzice by to mělo bejt hlavně, a kvalita interpretů na leckterých (i zavedených) UG fesivalech mi přijde... ehm, dejme tomu rozkolísaná...

ETEF je undergroundovej podnik, za rozumný vstupný, s rodinnou atmosférou, ale máme vysoký ambice co do kvality dramaturgie. A to nejenom co se týká headlinerů. Vybíráme velmi pečlivě VŠECHNY kapely. Samozřejmě, vkus je hodně subjektivní záležitost a bylo by asi naivní si myslet, že se všem bude líbit všechno. Ale jsou určitý objektivní měřítka (vyhranost muzikantů, vyspělost / čitelnost / chytlavost aranžmá skladeb, sledujem youtube jak vypadaj živáky, jestli to ta kapela dává nebo ne... zajímá nás vybavenost aparaturou a s tím spojená zvuková stránka věci, historie kapely atd., atd...), který vysoce sledujeme a akcentujeme.

Headlinery budou FLESHCRAWL a LOUDBLAST, tedy kapely, které u nás příliš nekoncertují. Je to dané tím, že nespadají pod žádné agentury, které by je tlačily na turné a festivaly? Jednali jste přímo s muzikanty?

Rámus: Hledali jsme zajímavý jména, co tu nehrajou často. Zároveň museli splňovat kvalitativní požadavky a museli jsme na ně mít k dispozici finance.
Pokud to jde, tak vždy jednáme přímo s kapelama, agenturám se snažíme vyhýbat, jsou to jen žrouti peněz a vše se tím většinou jen komplikuje..

Honza: LOUDBLAST mají agenta, ale jednání s Nikem z Rage tours je hodně v klidu, furt se dá mluvit o undergroundovém přístupu. FLESHCRAWL si to šéfujou sami, komunikujeme s bubeníkem  Bastianem.

Měli jste vytipováno víc kapel na pozice hlavních taháků? Můžete je prozradit, případně proč nedošlo k dohodě?

Honza: Pár kapel nás odmítlo, měli už vesměs jiný plány. Ale jak LOUDBLAST, tak FLESHCRAWL patřili do první desítky kapel, kterejm jsme napsali. A nakonec to s nima klaplo. Lehce jsme překročili první nástřel rozpočtu, ale nikterak drasticky, takže to prošlo.

OHF se po dvou ročnících stal místem, kam mířily kapely z bývalého východního bloku, vzpomenout můžeme OBTEST, SKYFORGER, THE STONE, ORK, NEGURA BUNGET nebo MAY RESULT. I na ETEF dorazí jedna zajímavá parta z východu, rumunští TRANSCEATLA. Můžeš je trochu představit? Jak jste na ně přišli?

Rámus: Tak to se zeptej Honzy, já přesně nevím jak na ně přišel. Jen vím že tam hrají lidi z původních NEGURA BUNGET  a hudebně mi to přišlo zajímavý.

Honza: To je taková specialitka. (úsměv) Mnozí budou překvapeni, zbystřit by měli zejména fans starých NEGURA BUNGET a DORDEDUH. Šedou eminencí TRANSCEATLA není nikdo jiný než Edmond, kytarista/zpěvák těchto dvou znamenitých spolků. TRANSCEATLA je znovuobnovený projekt z devadesátých let, a pohybuje se v mezích, jež sama kapela označuje jako groove death metal. Osobně v tom cítím i trošku doom a doteky blacku... Tenhle pán má prostě nezaměnitelný charisma a promítá se to i v kapele TRANSCEATLA.

Jak jste na ně přišli?

Honza: To víš, jsem šikovnej. (úsměv)

OHF byl synonymem pro old school formy metalu, ETEF vypadá „na papíře“ podobně, žádná moderna, žádné „core“ nebo „post“ kapely...Je to dáno vašimi hudebními preferencemi, bez ohledu na možnou návštěvnost si prostě jedete ten svůj styl?

Rámus: No jasně, jak už jsem uvedl předtím „rukopis“ je vlastně pořád stejnej, stále jde o poctivej starej metal!!!

Honza: To neni jeden styl. My máme rádi všechny odnože extrémního metalu... který vznikly před rokem 1995. (úsměv) Bez urážky, moderním metalovejm kapelám nerozumíme, nechápeme jejich sdělení a tudíž ani nemůžeme vybírat, jestli jsou dobrý nebo špatný. A přidat do line-upu nějakej ten metalcore jen jen tak „do počtu“... sorry, takhle my nepracujem.
Možná se ochuzujeme o část potenciálního publika, to se ale nedá nic dělat, my vybíráme srdcem a moderní trendy jdou mimo nás. Když to vezmu z druhý stránky, věřim a doufam, že podobně postižený jedinci jako my s Rámusem naopak ocení, že ETEF je o metalu v ryzí formě.

Podle všeho by se na ETEF měla navěky rozloučit jedna z tuzemských legend – ASSESSOR. Co k tomu můžeš říct?

Rámus: Prvotní informace byla, že to bude jejich poslední rozlučkovej koncert, teď už ale víme, že ani tento koncert již neodehrají. Důvodem je ukončení činnosti kapely, no uvidíme a třeba si to ještě rozmyslí, nikdy neříkej nikdy. Tak jako tak již řešíme adekvátní náhradu.

Akce proběhne v zajímavém prostředí volyňské městské plovárny, jejíž atmosféra i vybavení stále připomínají dobu vzniku v roce 1941. Ministerstvo kultury ji nedávno vyhlásilo kulturní památkou, čímž ocenilo unikátnost koupaliště, které je jediným svého druhu v republice. Je pro vás místo konání důležité v tom směru, že dokreslí atmosféru festivalu lépe než nějaká louka nebo betonový plac?

Rámus: Rozhodně, místo konání je nedílnou součástí celé naší festivalové koncepce. Celý to musí mít nějakou „kulturu“. Navíc je výhodou, že areál má již kompletní funkční infrastrukturu včetně originálního podia, které krásně zapadá do atmosféry celého areálu. Vůbec si nedovedu představit, že bych dělal festival na nějaký louce nebo betonovym parkovišti atd. 

Bude v době konání festu provoz koupaliště omezen? Nebo budou kolem bazénu maminky s dětmi a kolem nich budou pochodovat vlasatci v černém?


Rámus: Provoz koupaliště oficiálně omezen nebude, garantuju ti ale, že tam moc maminek s kočárkama nebude. Přesně už ale vím, kdo si bude jako první stěžovat na hluk, nepořádek a na ty divný lidi v černym.

Na posledním OPEN HELLU, nebo spíš ve městě, došlo i k nějakým provokacím od "německých soudruhů", jak jim Rámus říkal... Prostě nějací idioti hajlovali... a OHF se tak nechtíc dostalo nálepky, o kterou určitě nestál... Na plakátu k ETEF máte slogan nabádající k zanechání politiky mimo rámec festivalu. Co bys k tomuhle řekl?

Honza: Co k tomu říct... i tohle patři k rizikům pořádání akcí, nikdy nevíš, jaký publikum se sejde. Jedno je ale jistý, my jsme o podobný excesy nikdy nestáli. OHF byla vždycky HUDEBNÍ, OPAKUJU HUDEBNÍ akce, vždycky jsme paradoxně stáli PROTI jakýkoliv formě propagandy. Vždycky jsme hájili indvidualitu, ať si každej dělá, myslí, řiká, cítí, obléká, tvoří... co chce... ALE nutno jedním dechem dodat: V MEZÍCH ZÁKONŮ ČR A V MEZÍCH SLUŠNÉHO MEZILIDSKÉHO CHOVÁNÍ. Radikalizace publika OHF nás neskutečně srala (a co naplat, že většina lidí byla naprosto v pohodě... stačí pár debilů a zkazí to všem). Problémů s OHF bylo tenkrát víc (nekonečný handrkování ohledně areálu, docházely prachy i duševní energie atd...), ale i kdyby všechno bylo v pohodě, stejnak si myslim, že po tom, co se dělo na OHF 2005, byl konec neodvratnej. Nemáme potřebu vytvářet lidem záminku, aby přijeli do Volyně dělat bordel, o tom to fakt nebylo, neni a nebude.

Rámus: Tohle jsou nešvary provázející celou naši společnost a je třeba s tím počítat. Naše festivaly byly a vždy budou zcela apolitické, politika zde nemá žádný místo. Jde přeci o muziku, o lásku k hudbě, jde o setkání s lidma blízkejma a oslavy radosti ze života. Politika sem prostě kurva nepatří!!!
 
A jak se chcete podobným excesům bránit letos? Co kdyby se nějaký fanoušek choval nevybíravě, provokoval?

Honza: Tak v první řadě osvětou – ETEF, jakkoliv je o extrémním metalu, neměl by být o extrémním chování. Prosíme všechny potenciální návštěvníky, aby to vzali jasně na vědomí. Berte v potaz, že průběh letošního ročníku mimo jiné výrazně ovlivní naši chuť či nechuť pokračovat dál.
Co se týká opatření na místě, toto má v režii Volyňská kultura. Jak už jsme zmínil, z Volyně se stalo festivalové město a vytvořil se zde stálý pořadatelský tým složený z místních hasičů a dalších dobrovolníků, který zajišťuje všechny místní akce. Tento tým bude na místě i na našem festu a pojede se systémem... chováš se nekonfliktně, OK, užij si to. Chováš se agresivně, OK, jdeš ven z areálu.
Ale nechceme malovat strašáka... z hloubi duše doufáme, že všechno bude OK.

Rámus: Pokud taková situace nastane, tak se bude řešit na místě pořadatelskou službou. Dle závažnosti prohřešku se bude postupovat podle pravidel pro pobyt v areálu festivalu, popřípadě dle právních předpisů ČR.

Na závěr na odlehčení ještě téma pivo... Slabší jedinci mívali na OHF potíže s pitelností strakonického piva. Jaký sortiment národního nápoje mohou návštěvníci očekávat na ETEF? A jak vůbec bude vypadat občerstvení?

Rámus: Pivo je problém na většině festivalů, za poslední roky se ale kvalita všeobecně zlepšila, takže ani návštěvníci našeho festivalu nemusí mít obavy. Základní sortiment bude z produkce Strakonickýho pivovaru + nějaký nejmenovaný komerčně univerzální pseudopivo. Ti, co navštívili METALFEST v roce 2011, si určitě dobře pamatují na kvalitu a sílu strakonickýho pivka. Co se týče jídla, tak bude k dispozici klasickej festivalovej sortiment jídel jako steaky, klobásky, něco z udírny, klasický fast food jídla jako bramboráky, sýry, palačinky atd. Stejně ale všichni víme – hlad je převlečená žízeň!

Tak v létě na koupališti ve Volyni!!!

www.etef.cz
FACEBOOK



Zveřejněno: 24. 05. 2015
Přečteno:
3313 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 05. 2015 10:34 napsal/a corbow
before party nebude??
takovej rozsahlej rozhovor a tahle jedinecnost nezminena:)))) jinak samozrejme respekt jaxvina za minula leta OHF a hodne stesti do noveho podniku!