Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ENFORCER – From Beyond LP/CD 2015, Nuclear Blast

Když retro, tak se vším všudy! Švédská heavy metalová parta ENFORCER stojí v čele současné vlny mladých kapel, které hrají heavy metal v té nejosobitější „osmdesátkové“ podobě. ENFORCER nejsou žádnými nováčky a to ani v našich končinách, kde již odehráli několik svých výtečných koncertů. Za jedenáct let své existence pak vydávají čtvrtou velkou desku. O tom, že se jedná o kapelu s velkým potencionálem, svědčí i fakt, že po Švédech hned po druhém albu „Diamonds“ sáhl vydavatelský gigant Nuclear Blast.

ENFORCER řadím společně s kanadskými kapelami SKULL FIST a CAULDRON ke špičce zmíněné nastupující heavy metalové generace a tak LP „From Beyond“ bylo z mé strany dlouho očekávanou záležitostí. Deska ukrývá deset skladeb rozprostřených do dvaačtyřiceti minut. Hned na úvod prohlašuji, že v tomto případě je to málo a klidně bych si ještě jednu až dvě skladby přidal (úsměv). Pestré album mě baví natolik, že v mých uších uteče za nějakých dvacet minut. ENFORCER ještě před vydáním vyslali do světa dvě ochutnávky, které se objevují hned na úvod. Otvírák a „klipovka“ „Destroyer“ nasadí laťku opravdu vysoko. Okamžitě se propadám v čase a dostává se mi klasického heavy/speed metalu, který překypuje melodiemi, kytarovými sóly a vyniká správně uječeným vokálem Olofa Wikstranda, který se prakticky za celou desku z vysokých poloh ani nehne. ENFORCER uhání ve vysokém tempu, v některých pasážích se neubráním dojmu, že kapela koketuje s thrash metalem (hlavně naživo) a jednotlivé skladby jsou syrové, bez překážek a s cílem rozpoutání pořádného headbangingu. Výjimkou pak je „Below the Slumber“, která má ve své první polovině nádech metalové balady, dává vyniknout vokálu i oběma kytarám, aby s blížícím se koncem postupně gradovala a vynesla ENFORCER zpět na rychlou dráhu. ENFORCER sázejí na chytlavé riffy, které jsou sice někde jinde několikrát slyšené, ale s vlastním ksichtem, takže Švédy lehce rozpoznáte. Alespoň pokud patříte mezi fanoušky žánru. Dalším plusem je fakt, že jednotlivé skladby nejedou podle stejného mustru. Jednou slyšíte sólo hned na úvod, jindy je to pomalá pasáž, abyste v následující pecce od začátku mlátili hlavami. Také refrény jsou jiné, ale všechny dobře zpěvné, a ENFORCER se zatraceně dobře vrývají pod kůži. Všech deset skladeb je vyrovnaných a každá mě baví. Těžko hledat favority. Možná (a to se moc často nestává), že druhá polovina desky pro mě má více trumfů. Především pak skladby „Farewell“ (nejspeedovější), „The Banshee“ a závěrečná „Mask Of Red Death“, kterou beru jako souhrn alba „From Beyond“ do jediné skladby o šesti minutách. Jasným koncertním hitem je kromě zmíněné „Destroyer“ skladba „Undying Evil“ s parádním úvodem a nejnakažlivějším refrénem (úsměv).

Novinka od švédských ENFORCER mě nepřekvapila, protože kapelu už nějaký ten rok sleduji, ale opět dostala. „From Beyond“ je přesně album pro fans starých dobrých klasik žánru. Kapela, co neuhýbá, nechce hrát jinak a nekomplikuje si „život“ experimenty. Těžko do budoucna od ENFORCER čekat něco jiného. Takhle to baví kapelu, takhle to baví nás. „From Beyond“ je hozená rukavice dalším mladým kapelám. Vedle více či méně úspěšných legend žánru jsou tu ENFORCER, kteří plamen klasického heavy metalu jen tak nezhasnou.

Seznam skladeb:
  1. Destroyer
  2. Undying Evil
  3. From Beyond
  4. One with Fire
  5. Below the Slumber
  6. Hungry They Will Come (instrumental)
  7. The Banshee
  8. Farewell
  9. Hell Will Follow
  10. Mask of Red Death

Čas: 42:40

Sestava:
  • Olof Wikstrand - vokály, kytara
  • Jonas Wikstrand - bicí
  • Joseph Tholl - bicí
  • Tobias Lindqvist - baskytara

Facebook
Homepage

Zveřejněno: 14. 03. 2015
Přečteno:
3616 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář