Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HUSMAN FEST

STILLBIRTH – Global Error CD 2015, Rising Nemesis Records

Jednou je to brutální tank ověšený lebkami, podruhé šílený obrněný buldozer a někdy děsuplná destruktivní postava; tentokrát tu máme zkázu přinášející zmutovanou žábu. Všechna tato monstra chrlí oheň, boří, co jim přijde do cesty. Pod jejich pásy nebo končetinami se hroutí výdobytky civilizace, plameny pohlcují obchodní domy, tlouštíci v kravatách nemají šanci uniknout, zkrátka celý konformní svět podléhá zkáze. Když tak porovnávám všechny tyto obaly, ať už se jedná o thrashové, deathové, různě corové či jiné kapely, tak jedno mají společné. Kromě zmíněné destrukce je každé toto výtvarné dílo zpracováno kompozičně naprosto stejně, totiž pohyb všech těchto monster je diagonální, pohybují se směrem k pozorovateli od leva vpřed. Kompozice tedy budí dojem prostorové hloubky a tedy takové komplexní zhouby v pohybu. Vždy se jedná o děsuplný obraz, ne vždy však hudba odpovídá takovéto apokalyptické vizi. Tady je ovšem obé v souladu. Tak se vydejme, teď už, za hudebním mementem, které nám předkládá kapela STILLBIRTH.

Jedná se o Němce pocházející ze Severního Porýní-Vestfálska. V roce 1999 založil skupinu kytarista a původně i zpěvák Lukas Swiaczny a po třech letech vyšlo první album „Happy Stillbirth Party“. Jenže mezi lety 2004 až 2007 nastala tvůrčí pauza a po personálních změnách se vrací tito představitelé propojující death metal s grindcorem (nebo chcete-li naopak) na scénu. Vychází dva splity s formacemi vyznávajícími obdobné brutální směry a v roce 2009 druhé plnohodnotné album „Plekative Aggression“. To však nezaznamenalo nějaký závratný úspěch, přesto STILLBIRTH podniknou první evropské turné a následně po dalších personálních změnách a vydání desky „Endgame Is Near“ se poprvé v roce 2011 představí v USA. To už se sestava začíná stabilizovat a zdá se, že i tvorba nachází svoji osobitost. Je dobré, že kapela nezabalila činnost a snažila se nalézt vlastní ego. Tento vývoj, myslím, nikterak neretarduje ani na čtvrtém počinu z počátku letošního roku. Naopak, pětice se představuje stále v lepším světle a je to trochu paradoxní, protože v drtivé většině případů velké množství kapel právě v takovýchto fázích produkce prožívá, řekněme, tvůrčí krizi.

Nová nahrávka „Global Error“ je doposud asi nejslibnějším dílem, hlavně co se týká muzikální celistvosti  a koncepční  jednotnosti. Oproti předešlým albům se tu skladby prodloužily a díky změnám tempa získaly na naléhavosti. Obecně se nejedná o nějaký vysokorychlostní drtič, jsou tu rychlejší pasáže, ale vesměs se nesou skladby ve střední rytmice a právě přechody do pomalých částí navozují akutní pocity svíravosti. První poslechy mi přinášely dojmy takové jednotvárnosti a nerozpoznatelnosti jedné skladby od druhé, ale postupně se mi dostávalo čím dál větší rozmanitosti, a momentálně, když jsem si už troufl na hodnocení, musím napsat, že mě deska dost naplňuje. Instrumentálně výborné. Kdybych to vzal postupně, co mě zaujalo hned na počátku, tak to byl Manuel Winkler za bicími. Technicky vynikající, pestrý a zároveň velmi impulzivní výkon. Chvílemi se mi zdá, že není ani v lidských silách všechno, co předvádí, stihnout. Kytarové umění Jana Weidemanna je založené na moderních zvukových efektech, přesném riffovém bušení, tvrdém a drsném. Basová kytara Dominika Königa nakonec přináší v kompletní neobyčejné tvrdosti rytmickou přesnost a je jakoby tím zpřesňujícím prvkem, který zhmotňuje album do zmíněné homogennosti výrazu. Jako zajímavé se mi zdá začlenění různých samplů a až s industrialem koketujících zvuků; vzhledem k povaze celého díla a výrazového zaměření tu mají takovéto prvky své místo. O zpěv se převážně stará Lukas Swiaczny a tady je třeba napsat, že se jedná prvoplánově o nejšílenější a nejbrutálnější stopu na albu. Hluboké chrochtání střídané hysterickými výkřiky, doplněné extaticky naštvanými monology, tak by se mohl charakterizovat jeho vokální projev. Osobně bych mírně ubral na zvukové intenzitě zpěvu a trochu jej upozadil, tak jako zavrtal dovnitř, protože mně chvílemi přehlušuje muziku a ztrácejí se mi ty popsané, velmi pěkně zvládnuté technické pasáže. Na druhou stranu si uvědomuji, že politicky ožehavá tématika textů, zejména korupce vládnoucích vrstev nebo sociální nespravedlnost v celosvětovém měřítku, ke které se kapela vyjadřuje, musí být vyřvána pěkně zostra a hlasitě. Z deseti nových skladeb a dvou předělávek starších věcí z desky „Plekative Aggression“ se mi asi nejvíc líbí „Media Zombies“ a „Global Error“ pro svou vražednou emocionální působivost. Tím ale nechci nějak snižovat kvalitu ostatních, protože na nahrávce lze těžko najít nějakou píseň zbytečnou, nějakou výplň.

Nové CD, mám pocit, potěší všechny vyznavače grindcoru i moderně pojatého technického death metalu. STILBIRTH tady připravili dobrý mix obou směrů, muziku, která přes úvodní horší stravitelnost přináší nejednotvárný hudební zážitek. Nevím, jak by vypadalo nějaké klubové vystoupení, ale třeba na Obscene Exreme by kapela mohla naprosto klidně zahrát a sklidila by určitě zasloužené ovace.

Seznam skladeb:
  1. Intro     
  2. Chainsaw Throatcut
  3. Open Up This Fucking Pit
  4. Global Error
  5. On the Edge of Society
  6. Don't Give a Fuck 
  7. Media Zombies 
  8. Mothertrucker
  9. Chronic Avenger
  10. Margin Call     
  11. Schmand an der hand 
  12. Faces of Meth

Čas: 39:03

Sestava:
  • Lukas Swiaczny - zpěv
  • Dominik König - basová kytara, zpěv
  • Jan Weidemann - kytara
  • Philipp Schubert - kytara
  • Manuel Winkler - bicí

https://www.facebook.com/StillbirthParty
http://www.stillbirthparty.de/

Zveřejněno: 13. 03. 2015
Přečteno:
3381 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 03. 2015 07:39 napsal/a Štěpán
K hodnocení
Ahoj, ono je to s těmi budy těžké, sedmička je převedeno do klasifikační stupnice ve škole tak dvojka, chvalitebný, tak chválím a zase blíž k jedničce se mi to nějak nezdá, prostě vždy váhám a nikdy si tímhle nejsem jist.
17. 03. 2015 08:12 napsal/a Vojta
Otázka k hodnocení
Ahoj, můžu se jenom zeptat na to, jak si přišel na hodnocení 7/10, když celou recenzi jenom chválíš??