Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

DISSONANCE – The Intricacies Of Nothingness CD-R 2014, vlastní náklad

Čím dál častěji se kapely, které začínaly na začátku devadesátých let minulého století, dožívají dvaceti let. Tak nějak v ústraní se dočkala i slovenská skupina DISSONANCE. Ta existovala od roku 1990, pod názvem NOTORICA nahrála čtyři thrash/deathová dema, a v roce 1993 změnila po odchodu kytaristy název i styl – učaroval jí technický death metal. Rok nato vydala DISSONANCE debut „Look To Forget“ a k oslavě jeho dvacetin loni album „The Intricacies Of Nothingness“. Mezi těmito dvěma počiny... tma. Kapela v letech 1996-2009 vůbec nefungovala, až po roce 2009 začala pomalu pracovat na dalším albu. Sestavu dnes tvoří dva ze čtyř bývalých členů, kteří přibrali nového bubeníka a dvě hostující dámy, s jejichž pomocí nahráli osm skladeb, dvě s datem vzniku 1995 a šest nových.

Skladby označené jako variace jsou nepoměrně zajímavější, než většina muziky, která mi v poslední době přišla pod ruce. Nebo možná výstižněji řečeno jiné... Chvílemi mám pocit, že poslouchám cvičné skladby, jejichž jediným účelem je když už ne polámat kytaristovi prsty, tak jej alespoň od jeho počínání odradit. To samozřejmě myslím s jistou dávkou nadsázky, i když prstolamy jsou tu na pořadu dne prakticky neustále. Muzika v podstatě těká a těká, pořád se něco děje, sem tam se sice objeví i jednodušší riff, třeba v úvodu „Variation III“ mě napadají BLACK SABBATH, v průběhu „Variation VII“ a  „Variation VIII“ pak nějací kytaroví mágové (Satriani, Moore, Vai). Ale jinak myslím jako připodobnění nejlépe poslouží CYNIC či ATHEIST; i když na CYNICkou ani ATHEISTickou muziku nejsem žádný expert, nějaké styčné plochy nacházím. Ale nacházím i náznaky jazzu, vážné hudby (úvod trojky) nebo jednu známou melodii, kterou nedokážu zařadit... až mě to pěkně irituje... na mysli mám skladbu „Variation IV“, kterou si můžete, spolu s ostatními, poslechnout online na YouTube, a třeba pak napsat, co jsem to za ignoranta, že nepoznám takovou profláklost... Kromě zmíněných tech/death veličin a naznačení dalších žánrů ale určitě vane vítr i odjinud, o čemž svědčí občasné využití houslí a kontrabasu, které jsou zařazeny jen jako zpestření a fungují na výbornou. Nejsem sice unesený ze všeho, co na nahrávce zazní, sem tam mně něco přijde obyčejnější, ale žádné zásadní výhrady nemám.

Pozoruhodnou záležitostí jsou i (nepříliš časté) vokály, často duety velice zajímavě zabarveného ženského hlasu s mužským hlubokým řevem. Ten mužský je vcelku standardní, ale Adrianin výraz je vskutku démonický, strašidelný. Možná je to dáno inspiračními zdroji, kterými jsou (jestli to správně chápu) „poems“ Arham a The Interpreter, jejichž autorem by měl být dobře známý okultista, spisovatel, filozof, jogín, špion, šachista, astrolog, malíř, hédonista, drogový experimentátor, pansexuál, sociální kritik a horolezec Aleister Crowley („povolání“ krále mravní zkázy jsem si nevymyslel, ale uloupil na 666.wikipedia.com).

Trochu chudší zvuk mi zpočátku přišel trochu chudší, ale po odcyklení jsem došel k závěru, že vlastně ani jiný nepotřebuji, protože nějaký moderní natlakovaný zahuštěný sound by překážel. Takhle je všechno pěkně čitelné a svým způsobem odkazuje kamsi na začátek devadesátek. Náběry si pánové pořídili sami v domácím studiu, mix a mastering svěřili Staňovi Valáškovi v Šopě.

Strohý booklet (přeložený dvojlist) obsahuje pouze základní informace, design (Adriana Dvorská) je jednoduchý, ale na pohled celkem vkusný, až na titulní stranu, kde je na mě té jednoduchosti až moc.

Zajímavý materiál žel vyšel pouze v omezeném a nejspíš neprodejném nákladu, prioritně digitálně, ale třeba kapela vyslyší volání potenciálního zájemce po fyzickém nosiči a stejně jako mně mu zašle vypálené CD s potiskem a popsaným obalem. Věřím, že pozorný poslech pak příznivce technicky náročné muziky odmění pěkným zážitkem, jako se to povedlo u mě, aniž bych podobnou muziku přímo vyhledával. Ale jako rozšíření obzorů a čichnutí k něčemu neotřelému ideální.

Seznam skladeb, aneb Eight Variations on poems Arham & The Interpreter by Aleister Crowley:
  1. Variation I on poem Interpreter
  2. Variation II on poem Arham
  3. Variation III on poem Interpreter
  4. Variation IV on poem Arham
  5. Variation V on poem Arham
  6. Variation VI on poem Arham
  7. Variation VII on poem Interpreter
  8. Variation VIII on poem Arham

Čas: 28:12

Sestava:
  • Marius Kadák - guitars
  • Majo Mišík - bass guitar, contrabass, vocals
  • Left - drummer

Hosté:
  • Adriana Dvorská - vocals
  • Barbara Barros - housle

https://www.youtube.com/watch?v=cIRqou5TCok (album „The Intricacies Of Nothingness“)
https://www.youtube.com/watch?v=zAizSIRVY5k (album „Look To Forget“)
https://myspace.com/dissonancesk
dissonancesk@gmail.com


Zveřejněno: 03. 04. 2015
Přečteno:
3417 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

05. 01. 2016 21:36 napsal/a DCLXVI
Look To Forget
Máte zájem o reedici debutního alba \" Look To Forget\" od slovenských DISSONANCE?Pokud ano, tak info je na jejich facebooku!Podpořte tuhle výbornou kapelu! https://www.facebook.com/dissonancesk
03. 04. 2015 08:06 napsal/a kubánec
haluz
Včera jsem originálku s materiálem \"Look To Forget\" obracel v ruce...