Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

28.2.2015, Písek - Rock Club Bar

Slibně se rozjíždějící nový rockový klub v Písku mě po týdnu opět zlákal. Po pátečním dvojboji pražských klubů 007 a Modré vopice, hlavně po masakru od CROWBAR, jsem byl dost utahaný, ale zmobilizoval jsem zbytky sil a ušní energie a přeci jen vyrazil. Zajímalo mě, jak se představí blacková dvojice a pak melodický death s dívčím zpěvem. Přestože ani jeden ze zmíněných subžánrů metalové hudby není zcela na špičce mého zájmu, tak zvědavost a chuť na džus s vodou zvítězily. Prostředí klubu opět parádní, slušná návštěva zhruba čtyřiceti lidí. Pódium zdobily satanášské propriety, hořící louče, obrácený kříž omotaný nábojovým pásem a zejména lebka kozla napíchnutá na klacku. Přijel jsem akorát včas, abych se trochu rozkoukal, svlažil hrdlo a produkce začíná.

Už symfonické intro slibovalo, že zvuk bude slušný a poté, co se rozezněly zvuky kytary a blackově naklepané rytmické bicí, jsem byl spokojen. Líčení bílou barvou a černé praskliny obličejů dotvářely temnou atmosféru vystoupení ETERNAL OCCULT. S touto kapelou se nikde moc nepotkáte, myslím třeba na internetu, přestože hrají a zkouší minimálně šest let, tak za tuto dobu odehráli tři koncerty, zpočátku ve třech a poslední dobou vystupují pouze jako duo Vendo a Rais. Ostatně dva z původní tříčlenné kapely mi kdysi prošli pod rukama na učilišti a už tehdy se kluci zajímali o black a věděl jsem, že někde u Václava mají zkušebnu. Zvláště s Markem Cendelínem jsem si často o muzice povídal, ale to je právě ten odpadlík od ďábla, který na koncertu chyběl. Hoši odehráli poctivý set totálně undergroundového blacku, pětadvacet minut okultismu. Kladně hodnotím české texty, a ač každé slovo člověk z vokálního projevu nepochytí, tak alespoň rámcově ví, oč jde. Zaznělo pět skladeb, solidně zahraných, s nenásilnými změnami tempa a zajímavě modifikovanou zvukovou razancí. Kytarista Rais prokládal riffy nevtíravými melodičtějšími pasážemi, bubeník Vendo, rytmicky ve čtyřčtvťových dobách přesný, zvládl i suplovat absentující basu hlubokým zvukem kopáku. Výhrady mám k hlasu, takový nevýrazný projev, ale sám Rais pak tvrdil, že zpívat moc nechce, že mu to nejde, ale co se dá dělat. Nicméně skladby „Eternal Occult a „Satanismus“ rozjely vystoupení a zaujaly, „Hřbitovní láska“ a „Ukryt v horách“ jen vylepšovaly dojem, ale vrcholná věc, která doposud nemá žádný název, byla paradoxně nejzásadnějším článkem vystoupení, hlavně díky rytmické rozmanitosti. Závěr obstaral cover od holandských HERETIC. Solidní vystoupení, které i s odstupem času hodnotím velmi pozitivně a nevím, jestli je to dáno tím, že Vaška znám dlouho a vždycky jsme si asi dost rozuměli, nebo jestli se mi zalíbila ta žánrová zapálenost? Zkrátka na tom blacku něco je!

A aby těch bývalých studentů nebylo málo, tak se za chvíli na pódiu objevil s basou na krku mirotický sympaťák Michal, vždycky pankáč a člověk inklinující podle svých slov k „prasáckej muzice“, leč když se zakládala kapela ARTHEMION, tak to pro něho byla výzva. Opět tak volně interpretuji jeho slova, že někdy chtěl hrát tvrdou hudbu, ale nikoli primitivní a tento styl jej tak nějak naplňuje. Inu v metalu je to jako ve vážné hudbě, hranice neexistují, výpovědi jsou neomezené... Jo, to bylo fajn popovídání. Ale zpět k vystoupení. Kvartet chlapů, na kterých, kromě toho, že výborně hráli na své instrumenty, nic moc nebylo, doplňoval ženský element v podobě zpěvačky Evy. Prostě, ať si říkají odpůrci ženského zpěvu v metalové muzice, co chtějí, je to pěkné pro oko a navíc, když vokalistka disponuje takovými barevnými odstíny hlasu, intenzitou projevu a drsnosti, jako zmíněná Eva, pak je vše v naprostém pořádku. Mozkem kapely je skladatel veškeré dosavadní tvorby a klávesista v jedné osobě Martin. Hraje na ně moc dobře. Další výraznou osobností je bubeník Zdenda, jehož souprava bicích je obdivuhodná, opět slovy basáka Michala, je to jeho dítě a musím dodat, že to své dítě hýčká. Bezvadný bubeník. Kapelu dotváří ještě nezmíněný člen, kytarista Dan, doprovodný zpěvák. Žel, jeho nástroj byl zvukařem zanedbán a tedy nebyl ven skoro slyšet. Škoda. Nicméně ARTHEMION představili osm skladeb, kde se citlivý projev střídal s drsnými dethmetalovými pasážemi, skladby plné zajímavých melodických postupů. A pro mě bonus, muzikanti se pouští, obzvlášť v mezihrách, do složitých, zdánlivě disharmonických pasáží. To je pěkné, nezvyklé a osvěžující. Nic unylého, utahaného, prostě zajímavá, nikterak nudná muzika. Písničky zpívané v angličtině, jako třeba „Rain“, „Inferno“, „Secret World“ a zejména výborná „Premonition“ prý vypovídají o tajemství smrti, hledání jiných světů, zkrátka taková ta lyrická mystika. Mě tahle tématika zhruba nebaví, ale žánrově to sedí a až kapela přidá výraznější emocionalitu do vizuálního výstupu, tak to bude ještě lepší.

A podobně jako minulý týden musím vyslovit poděkování za práci, opět pochválit Rock Club Bar a popřát organizátorovi Petrovi další energii, aby takovýchto pěkných večerů bylo v Písku více.

Zveřejněno: 04. 03. 2015
Přečteno:
3594 x
Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 01. 2016 17:54 napsal/a Eva Arthemion
Recenze
Ahoj Štěpáne, ozvi se mi prosím na eva@arthemion.cz. Nedaří se mi na tebe najít kontakt. Díky, Eva