Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

28.2.2015, Praha - Rock Café

Přes tři dekády úřadující praotci žánru darkwave Clan of Xymox vystoupí 28. února v Rock Café. Společnost jim budou dělat postpunkeři Výsměch? z Poličky.

Dark wave je jedním z nejdůležitějších hudebních stylů celé gotické scény. A jen těžko byste mezi umělci tohoto žánru našli větší jméno než Clan of Xymox, kteří pomohli definovat jeho zvuk. Navíc když bludní Holanďané brázdí temné vlny už třiatřicet let – a pořád v plné síle.
 

Že nejde o nějaký módní revival nebo nostalgické vzpomínání na staré dobré časy, kdy Clan of Xymox tvořili jeden z uměleckých pilířů kultovního vydavatelství 4AD, svědčí nejlépe jejich současná práce. Ronny Moorings se svými kolegy vydává neúnavným tempem co dva roky novou desku, na kterých cizeluje svůj unikátní mix gotických kytarových nálad a chladné elektroniky k dokonalosti.

O neustále vysoce nasazené laťce svědčí třeba i to, že si režisér David Fincher vybral skladbu kapely do filmu "Muži, kteří nenávidí ženy" nebo fakt, že loňské album "Matters of Mind, Body and Soul" ovládalo první příčku vlivné European Alternative Charts hned čtyři týdny v kuse. Ne nadarmo se tedy jméno kapely neustále objevuje na pozici hlavní hvězdy velkých gotických festivalů. Ostatně, v jaký jiný čas by měla vystupovat kapela, které dosáhla mezinárodního věhlasu už v osmdesátých letech a formovala celý jeden hudební žánr? Zvlášť, když jejich tvorba neztrácí ani po tak úctyhodné době nic ze své osobitosti?

A protože od doby, kdy kapela naposledy navštívla Prahu, uteklo už pět dlouhých let, je na čase to napravit. Za tu dobu totiž Clan of Xymox stihli přivést u jednoho z největších žánrových vydavatelství Metropolis Records na svět hned tři nové desky – „Darkest Hour“ (2011), album předělávek „Kindred Spirits“ (2012) a loňskou „Matters of Mind, Body & Soul“. Na nové přírůstky v diskografii i to nejlepší z 33leté kariéry průkopníků dark wave se můžeme těšit 28. února v Rock Café.

V roli předskokana se objeví domácí postpunkeři Výsměch? z Poličky. Kapela patří mezi stálá jména tuzemské temné scény a její kořeny sahají až do roku 1996. Přesto jsme se ale jejich prvního regulérního alba měli dočkat až teď – navíc v pozměněné sestavě, obohacené o zpěvačku. Je tedy ideální čas se o aktuální formě Výsměch? přesvědčit na vlastní uši.

Přijďte se poslední únorovou sobotu nechat omotat temným předivem dark wave od těch nejpovolanějších!

Clan of Xymox (NL), Výsměch? (CZ)
28. února (start 20:00)
Praha, Rock Café (Národní 20)
Vstup: 290 Kč předprodej (+ poplatky u Ticketstream a Eventim, na pokladně Rock Café bez poplatků) / 390 Kč na místě

Video Clan of Xymox - https://www.youtube.com/watch?v=WQX442v_J48
Video Výsměch? - https://www.youtube.com/watch?v=AQZwJHzjB_Q

Zveřejněno: 24. 02. 2015
Přečteno:
3283 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář