Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

CRUACHAN – Blood For The Blood God CD 2014, TrollZorn Records

Irští CRUACHAN fungují již od roku 1992 a v podstatě patří mezi průkopníky stylu označovaného jako folk metal, v jejich podání v různých etapách existence více, či méně obohaceného o další hudební ingredience, jako je například keltská hudba nebo black metal. Za svou dosavadní existenci stihli prozatím natočit a vydat sedm řadových alb, z nichž to dosud poslední, pocházející z prosince loňského roku, má název „Blood For The Blood God“ a je součástí kapelou před pár lety avizované „Krvavé trilogie“, jež byla započata už předchozím CD „Blood On The Black Robe“, vydaným v roce 2011. Zároveň je aktuální materiál prvním, který vychází u německé firmy TrollZorn Records a též debutovým pro aktuální složení skupiny, jež se z poloviny obměnilo právě po předchozí nahrávce.

Kdo pochopitelně v obsazení zůstal, to je hlavní tahoun a duše kapely, zpěvák, skladatel a opravdový multiinstrumentalista Keith Fay, který hraje snad na veškeré (nejen) lidové nástroje, jenž existují a přinejmenším co se týče instrumentů, je absolutně nejvytíženějším členem CRUACHAN. Spolu se svými nynějšími spolubojovníky na novince představuje 12 skladeb, včetně krátké úvodní instrumentálky a závěrečného bonusu, které bych asi úplně neoznačil, jako čistý folk metal, jak je různě uváděno, ale vzhledem ke spoustě rychlejších pasáží v jednotlivých kompozicích bych spíše použil složený výraz pagan/folk, který podle mě více odpovídá momentálnímu hudebnímu výrazu skupiny. Ostatně i samotní muzikanti v zaslaných promo materiálech v souvislosti se zmíněnou trilogií mluví o inspiraci ve svých blackmetalových kořenech. Co se týče vokálů, tak sice samozřejmě převažuje mužský zpěv v různých polohách, ale v malé míře nechybí ani ten ženský, který byl v minulosti ve tvorbě kapely docela dlouhou dobu tím dominantním. Za nejpovedenější kompozice považuji titulní song „Blood For The Blood God“, dále pak šestku „Prohecy“  a osmičku „The sea Queen Of Connaught“.

Zvukovou stránku, pořízenou v Trackmix Studios v Dublinu, měl kompletně pod palcem Michael Richards, autorem titulní strany bookletu je Keithův bratr John, jinak hráč na perkuse a píšťaly, grafické zpracování obalu je dílem Jana Yrlunda, v minulosti pracujícího například pro M.S.G, TÝR nebo MANOWAR. Nahrávka vychází v několika různých formátech, přičemž tím zřejmě základním by měl být digipack (pouze odhaduji, jelikož do redakce dorazilo jen samotné CD bez obalu).

Abych se přiznal, tak CRUACHAN sice znám docela dlouho a přestože, jak jsem zmínil, patří k zakladatelům několikrát zmíněného žánru, tak nikdy vysloveně nepatřili k mým favoritům, což se ani po poslechu nového alba nijak nezměnilo. Sice je Irům třeba přiznat jistou kvalitu, ale oproti jiným, třeba i služebně mladším kolegům ze stejného ranku, tomu prostě chybí větší náboj, který by pro mě udělal nahrávku poutavější.

Hodnocení 6 a půl bodu.

Seznam skladeb:

  1. Crom Cruach
  2. Blood For The Blood God
  3. The Arrival Of The Fir Bolg
  4. Beren And Luthien
  5. The Marching Song Of Fiach Mac Hugh
  6. Prophecy
  7. Gae Bolga
  8. The Sea Queen Of Connaught
  9. Born For War (The Rise Of Brian Boru)
  10. Perversion, Corruption And Sanctity – Part I
  11. Perversion, Corruption And Sanctity – Part II
  12. Pagan (bonus)

Zveřejněno: 05. 03. 2015
Přečteno:
3416 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář