Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

ETERNAL WISDOM – Pathei Mathos CD 2015, O.T.O.W.

Na redakční stůl nám vítr zavál další z mnoha jednočlenných projektů, konkrétně tento pochází z nedalekého Německa. Chlapík jménem Johannes si pod hlavičkou ETERNAL WISDOM dělá radost. Vydává desky a i za pomoci rodinných příslušníků, kteří mu pomohli jak se zvukovou podobou, tak i tou grafickou, se rozhodl útočit na špice hitparád. Že to s tím atakem předních míst nebude tak horké, se dá rozpoznat po prvních tónech, nicméně naděje umírá poslední a tak je potřeba se v rámci recenze do alba ponořit a vyslechnou ho po celou délku.

A musím říct, že zaposlouchat se do „Pathei Mathos“ není úplně jednoduché. Nejde o to, že by Johanesova hudba byla nějak extrémně složitá na pochopení, ale jde spíš o hudební náplň, která působí hodně konzervativním stylem. Utažený tvrdší metal s velkým M a s veškerým klišé, které k tomu patří. Úplně vidím ty paroháče. Převážně death metalový kvapík je protkaný thrashovými výpady, občasným black metalovým feelingem, ale hlavně všechno působí tak nějak mdle a bez šťávy, navzdory tomu, že se nahrávka většinou dere kupředu rychlým tempem. Když dojde na zpomalení a něco jako vrcholy skladeb, okamžitě v těchto chvílích akcie ETERNAL WISDOM klesají na své minimum. Můžou za to snaha o melodické vyhrávky, které jako by vypadly z rukávu toho největšího kostlivce.

Příjemnému poslechu nejde naproti, ani nevýrazný zvuk, což tak nějak u podobných, nízkorozpočtových one man projektů bývá spíš pravidlem. Ačkoliv je na obalu uvedené studio Garden Of Eden tipoval bych to spíš na pokojíček s jedním počítačem. V tomto směru to nejvíc odskákal zvuk bicích, které hlavně v rychlejších pasážích zní vyloženě otravně.

Co ve finále na „Pathei Mathos“ shledávám jako nejzajímavějším je tématika textů. Ta mě u Johannese překvapila. Bál jsem se draků a mečů a on se zatím zabývá světem kabalismu a hermetizmu, což bych u podobného hurá metalu neočekával.   

Nemám v úmyslu tvrdit, že je Johanes marný muzikant. Po technické stránce určitě nestrádá. Zkomponovat tuhle desku mu dalo jistě mnoho práce a i přes uvedené výtky se najdou pasáže, drobné detaily, které lze ocenit. Jak to tak bývá, každé zboží má svého kupce a tak album je určitě schopné méně náročného posluchače zaujmout, to nepopírám. Ale stačí se podívat jen na naší scénu a podobných projektů a kapel lze najít dost. Ve světovém měřítku to pak nestačí, ani na ten pověstný průměr. Johannesova činnost se spíš jeví jako snahou, která je na úrovni okresního přeboru, kdy pravděpodobně udělá radost svým věrným kamarádům, kteří ho pochválně poplácají na zádech. Na nějakou velkou expanzi za hranice regionu je to zatím málo.

Seznam skladeb:
  1. Seelenwanderung
  2. Gateways To Archaic Symbolism
  3. The Ritual Made Flesh
  4. Into Sephirotic Oceans
  5. Schizoid Depressions And Hysterical Obsession
  6. Wanderer Of The Inner Path
  7. cry For The Emptiness III

Čas: 41:29

Web

Bandcamp


Zveřejněno: 28. 03. 2015
Přečteno:
3694 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář