Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

24. 1. 2015, Bratislava - Randal Club

Po informaci, že DEAD CONGREGATION zahrají v Bratislavě, kam to mám, co by kamenem dohodil, jsem začal nad návštěvou tohoto hodnotného kulturního setkání velice intenzivně uvažovat. Prvně jsem koumal, že bych si udělal výlet a u někoho známého přespal. Nakonec jsem ale vyfasoval zkoušku z Filozofie výchovy na inkriminovaný datum a navíc se parťákům z BLUES FOR THE REDSUN hodila zkouška na sobotu, namísto klasického pátku, takže jsem byl nucen z původního plánu ustoupit. Ale o to příjemnější byl telefonát kámoše Mrci, který oznamoval, že se na gig do Bratislavy pojede a to jeho károu. Vyčkávám v Otrokovicích u Lídlu, kde je domluvený sraz a sněží jak hovado. Ihned mně naskočila vzpomínka na koncert INTERMENT, na který jsme díky sněhové kalamitě do slovenské metropole nedorazili. Nakonec jsem se asi po půl hodině stání ve vchodu supermarketu dočkal příjezdu mých tří společníků (Jožku Hell jsme brali v Břeclavi). Bylo na čase, protože sekuriťák z inkriminovaného šopu na mě ostře zahlížel, čekaje minimálně el-paso z mojí strany. Do Bratislavy dorážíme kolem 18:30, parkujeme a Randal bez problémů nacházíme. Horší už je to ze sálem, kde se hraje. V budově kde se klub nachází, je milion dalších prostor a až na setkání anonymních alkoholiků (ne tak úplně :o) nás směřují do patřičných míst. Prostory jsou to super, na podobnou sešlost jak dělané. Pivo za dobrou cenu, v pohodě chuti a lidí dorazil reprezentační vzorek (co do počtu, tak do vzezření).

Tak nějak kolem 20:00 začínají AEON WINDS z krajů okolo Bánské Bystrice. Horda, která si za své krátké účinkování (úplně zase tak krátké ne, založeno v roce 2007) vystavěla celkem silnou pozici. Splitka s MIDNIGHT ODYSSEY a zejména letitými Nory TROLL, budiž toho důkazem. Atmosférický, melodiemi nasáklý black metal se pomalu rozezněl celkem slušně zaplněným sálem. Čtverka pohanských bojovníků zatápěla pod kotlem a jejich hudba na mě příjemně působila, byť jsem čekal intenzivnější zážitek. Ale s přihlédnutím k tomu, že chasníci celou sešlost otvírali, byl jejich koncert odehraný s přehledem a patřičným nadšením. Z mojí strany vládla spokojenost. Jdu na pivo, které jsem vzápětí zkušeně rozlil. Místo na tácek jsem ho chtěl postavit do kulaté díry ve stole, ale jinak vidím velice dobře. :o)

INFER z dalekých Košic jsem vyhlížel s velkým očekáváním, nahrávky mám docela naposlouchané, tak jsem čekal, jak to zapůsobí na živo. A nástup byl dech beroucí. Zčernalý death metal, který tlačil jak parní válec. Bylo vidět, že borci mají už něco odehrané, protože to šlapalo jak mašina. Hlavně bubeník, to byla pastva pro oči!!! Ten fakt vypadal, jak kdyby se za těma bicíma narodil. Krutá nakládačka, která ale neudržela mojí pozornost až do konce, takže jsem to cca při předposledním válu zabalil a šel jsem pozdravit Vranu z RADIATION. Každopádně rozumím, z jakého důvodu je živá prezentace INFER tak ceněná. Smekám, tohle kočíroval sám rohatý.

DEAD CONGREGATION
, ufff. Nevím co napsat. Chlapi vylezli na podium a svět už nebude nikdy jako předtím. Aura totálního chaosu, pocit naprostého ohromení při prvních tónech "Martyrdom". Žádné divadlo, "jenom" surový, hnilobný death metal s ultra nahalovaným murmurem, který to celé stylizoval do nelidské podoby. Hydra!!! Naprosto podmanivé vystoupení, od začátku do konce totálně vypjatá atmosféra, která vládla i dlouhé chvíle po tom, co dozněly poslední tóny "Teeth Into Red"... tohle stálo fakt za to. Tohle byl fascinující zážitek a těch pár chaotických řádků budiž toho důkazem. Na rovinu píšu, že DEAD CONGREGATION nijak zvlášť neposlouchám (první vinyl jsem obratem ruky vyměnil), ale tohle mně jasně ukázalo, kdo že to tu dnes večer šéfuje. I přes běsnící počasí proběhla zpáteční cesta v naprostém klidu. Kolem půl čtvrté ranní ulehám do pelechu a vím, že to bude náročný den, neboť dcerka bude za chvilku vstávat. No ale i tak, tohle stálo za to!!!

Zveřejněno: 10. 02. 2015
Přečteno:
3205 x
Autor: Kubánec | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář