Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
Heathen Convention 2024

WITCH MOUNTAIN – Mobile Of Angels CD/LP 2014, Svart Records

WITCH MOUNTAIN jsou často označováni jako veteráni doom metalu; může být, ale mezi ty letité formace určitě nepatří. Každopádně své pevné místo na scéně mají po právu vydobyté. Jejich první velká deska vyšla už v roce 2001, ale lepší zítřky nastaly až s nástupem fenomenální zpěvačky Uty Plotkin za mikrofon. Od té doby vydala kapela dvě povedené desky a jedno EP. Finále nastalo loni, kdy na podzim vyšlo album „Mobile Of Angels“, které má přes svou nesporně kvalitní hudební náplň hořkou pachuť. V době vydání se totiž Uta rozhodla opustit kapelu, což musela být pro slušně fungující ansámbl dost velká rána. Nicméně WITCH MOUNTAIN nelenili a ústřední duo kytarista Rob Wrong a bubeník Nathan Carson, kteří kapelu v roce 1997 zakládali, nic nevzdávali a na náhradě svědomitě pracovali. Z kraje roku pak byla představené nová, mladičká zpěvačka (na jaře jí bude teprve dvacet let) Kayla Dixon. Je se na co těšit.

Labutí píseň Uty Plotkin na „Mobile Of Angels“ dopadla dobře. Její strhující hlas na albu funguje v ruku v ruce s hudebním doprovodem, který, jak žánrové mantinely přikazují, nikam nespěchá, což je u téhle kapely jenom dobře. WITCH MOUNTAIN na své poslední řadovce nijak neexperimentují a jsou věrni doom metalu, který stojí na pevné riffáži a je z něj cítit láska k hard rocku s jemným nádechem blues a psychedelie. Poměrně střídmá hrací doba – necelých 39 minut, nabízí jenom pět skladeb, což je škoda, osobně bych snesl minimálně o jednu navíc, obzvlášť k přihlédnutí k faktu, že čtvrtá, titulní věc, funguje spíš jako intro.

Začátek alba je sázkou na jistotu v dobrém slova smyslu. „Psycho Animundi“ je takovou pro WITCH MOUNTAIN klasickou skladbou, která se jeví poměrně dost nenápadně, ale díky své velkorysé téměř devítiminutové délce vtáhne do hry, a jak to tak bývá, ani si člověk neuvědomí, že už uběhlo tolik času, najednou je konec. Moje osobní favoritka je druhá „Can´t Settle“, kde už bluesový riff na začátku dává tušit, že se budou dít velké věci. Skladba přes svou zdánlivou počáteční monotónnost nabízí ve svém průběhu zápletky. Ty odstartuje zpomalení uprostřed, kde si kapela střihne doom/deathovou pasáž a to do puntíku. Uta v tu chvíli zahrozí hrubým murmurem, až člověku proběhne mráz po zádech. To nejlepší ale přijde až v druhé polovině, kdy si Uta úžasně pohrává se svými hlasivkami a v tu ránu jí klečím u nohou a prosím ji, aby nepřestávala zpívat. Jemné nuance, jaké do svého hlasu dává, mě fascinují, a když ve finále zařve, padá omítka ze stěn... můžu malovat znova.

„Your Corrupt Ways (Sour the Hymn)“ začíná rozvláčným tempem, to by jeden neřekl (úsměv), ale její uvolněné tempo jí sluší a v podstatě mě přenese do nějakého baru, kde hraje živá hudba, co má solidní úroveň. Přesto už mi tolik nedokáže, jako se to povedlo prvním dvěma hitovkám, rozcuchat vlasy. Poněkud rozpačitý dojem mám z poslední skladby, o které vlastně úplně nevím, co pomocí ní kapela chtěla sdělit. Spíš než doomovku, kvůli vysoce posazenému hlasu Uty a lehce tuctovému hudebnímu doprovodu mají WITCH MOUNTAIN v téhle poloze blíž k pompézním spolkům balancujícím za hranicí kýče, hrající nesmyslné balady, než k doomové klasice. Závěrečná pasáž naštěstí mé výtky trochu krotí. 

Škoda je, že svou formu ze začátku desky neudrželi WITCH MOUNTAIN po celou hrací dobu, která má tak postupně sestupnou tendenci, což zamrzí. Přesto je „Mobile Of Angels“ nahrávkou, kterou si užívám. Příjemné a tradiční kytarové riffy dokáží pobavit, velké věci se pak dějí díky vokálu Uty, která tady převedla svůj nejlepší výkon. Jen doufám, že ve zpívání bude pokračovat dál. Toho hlasu by byla velká škoda.

Seznam skladeb:
  1. Psycho Animundi
  2. Can't Settle
  3. Your Corrupt Ways (Sour the Hymn)
  4. Mobile of Angels
  5. The Shape Truth Takes

Čas: 38:36

Facebook

Bandcamp


Zveřejněno: 25. 02. 2015
Přečteno:
3623 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář