Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

PORTA INFERI – Out Of The Difference CD 2014, PIN Records

Metalová formace PORTA INFERI (dále jen PI) pocházející z Nového Jičína, se původně dala dohromady na podzim v roce 2006, ovšem až zhruba o rok a půl později, na jaře 2008, se konečně klukům povedlo dát do kupy kompletní složení skupiny. Prvním oficiálním studiovým počinem bylo pro tuto nově vzniklou partu promo pojmenované „Fire Road“ (2010), které bylo prakticky přesně po roce následováno debutovým albem „Another World“, s nímž si kapela velmi výrazně řekla o pozornost fanoušků melodického metalu. Přesto, že CD sklidilo u posluchačů i recenzentů velice kladné ohlasy, sestava, která ho nahrála, se postupem času výrazně obměnila, takže na aktuální desce „Out Of The Difference“, vydané na sklonku loňského roku, nalezneme z tehdejšího obsazení pouze zakladatele skupiny Mirka Andrássyho (kytara, skladatel), který se v mezidobí obklopil novými spoluhráči, což však rozhodně nijak neubralo na kvalitě prezentovaného materiálu.

Pakliže si v této chvíli říkáte, že pojem melodická metalová hudba je dosti obecný, tak vám ho teď ve spojení s PI trošku přiblížím. Když totiž otevřete oficiální web skupiny, tak v sekci bio naleznete naprosto vyčerpávající označení od samotných muzikantů, které říká, že se jedná o, cituji - „energický moderní power metal, s prvky elektroniky, symfonie, atmosféry, agrese a hlavně energie“. Tak co, už jste trochu více v obraze? Každopádně je faktem, že při pozorném poslechu nového CD můžete veškeré právě zmíněné atributy skutečně zaregistrovat, včetně té energie, která z nahrávky opravdu přímo srší. Možná bych pár těch přívlastků k muzice mohl ještě doplnit, ale to už by myslím bylo zbytečně překombinované a příliš subjektivní, navíc bych řekl, že proto, aby si čtenář udělal úsudek, zdali je pro něj tvorba PI určena nebo ne, to bohatě stačí. (úsměv) Hudební tvář kapely jsem tedy přiblížil, co se týče textů, jejichž autory jsou blíže nespecifikovaným podílem zpěvák Norman Power a bubeník Lukáš Kroutil, tak ty jsou samozřejmě vyvedené v jazyce anglickém. Pokud se vám při poslechu alba bude zdát, že zpěvákův hlas je tak moc variabilní, až se to vymyká lidským možnostem, tak máte naprostou pravdu. (úsměv) Ač to totiž v bookletu není úplně přesně specifikováno a zmíněno, je tahle deska vlastně takovým předělem mezi minulou a současnou sestavou PI, takže vyjma bývalého vokalisty Miroslava Raindla, jehož právě můžete slyšet v několika skladbách v druhé polovině CD (8, 9, 10, 12), se zde objevuje i předchozí basák Lukáš Rýc. Kdo měl zálibu v předchozím složení kapely, tak bude jistě potěšen především zařazením skladby „Lights Of Andromeda“, na kterou byl v minulosti pořízený i videoklip. Vyjma této věci, kterou jsem už znal z právě zmíněného klipu, jsem si dále nejvíce oblíbil songy „My Time Has Come“, „Dirty Game“, „Don’t Li To Me“ nebo „Day By Day“, ale ani další zařazený materiál nijak nezaostává a dohromady vytváří opravdu špičkový celek, který má, podle mého skromného názoru, šanci obstát i na mezinárodní úrovni.

Pěkně zpracovaný obal, který sice nabízí veškeré texty, není zrovna tou pravou studnicí informací, tudíž svého autora zdařile tají, stejně tak jako podrobnosti o nahrávacím procesu. (úsměv) Z jiných zdrojů jsem se dozvěděl, že zvuková stránka vznikla vlastními silami v domácích podmínkách, což jestli sedí, tak opravdu smekám, jelikož výsledný sound je parádní a je vidět, že výbornou melodickou nahrávku lze u nás vytvořit i bez přítomnosti v poslední době tolik oblíbeného a využívaného Rollanda Grapowa.

Seznam skladeb:

  1. Porta Inferi
  2. My Time Has Come
  3. Dirty Game
  4. Don´t Lie To Me
  5. Day By Day
  6. Beautiful Morning
  7. Glory
  8. Lights Of Andromeda
  9. Inert Tragedy
  10. Noise In The Trees
  11. Symetric
  12. Everyday Apocalypse

Čas: 44:15

Sestava:
  • Norman Power – sólový zpěv
  • Mirek Andrassy – kytary
  • Jaroslav Dobrota – baskytara, zpěv
  • Lukáš Kroutil – bicí, zpěv

Hosté:
  • Miroslav Raindl – zpěv
  • Lukáš Rýc – baskytara
  • Jimmi Cimbala
  • Jan Tolg

www.portainferi.com
www.bandzone.cz/portainferi

Zveřejněno: 23. 02. 2015
Přečteno:
4331 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář