Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

THE WITCH z Třemošné u Plzně vydali po 15 letech existence své debutové CD, což byl dobrý důvod přizvat na pokec hlavního tahouna téhle party Michala \"VG\" Tomana, kterého krátce doplnil i do sestavy navrátivší se basák Jakub \"Sir\" Uhlík.

Michale, když jsme spolu na Fobii před časem klábosili, bylo z Tvých úst mimo jiné vyřčeno i to, že THE WITCH s největší pravděpodobností navždy zůstanou pouze u natáčení demosnímků. A bác, uběhl zhruba rok a najednou je na světě vaše regulérní CD. Co tedy způsobilo tuhle v pravdě revoluční změnu v přístupu k pořizování a vydávání vašich nahrávek?

Buď zdráv! Během loňského roku mi Sir začal posílat zvukové ukázky svých domácích nahrávek. Vzhledem k tomu, že je v této činnosti o několik parníků dál než já, domluvili jsme se na natočení regulérního CD. Netlačili jsme na pilu, chtěli jsme to udělat s lepším zvukem (ale aby byla zachována podstata THE WITCH) a pořádně, nic neflinkat jako tomu bylo na nahrávkách dříve. Tu éru demonahrávek (že jich bylo až zbytečně moc) jsme tímto završili a pustili se do nové etapy THE WITCH…, co bude časem uvidíme…

CD výmluvně nazvané The Roots Of The Witch 1999 - 2014 je označeno jako nulté. Je to především z toho důvodu, že se jedná v podstatě o „bestofku“ nabízející průřez vaší dosavadní tvorbou nebo to signalizuje ještě něco jiného?

Je to přesně, jak říkáš. Jedná se o průřez naší tvorby, takové završení a zúčtování 15 let THE WITCH.

Vaše demografie je docela bohatá, takže určitě nebylo úplně jednoduché vybrat těch dvanáct pecek, které se nakonec na desku vešly. Byla volba pouze na vás nebo jste do selekce materiálu zapojili ještě někoho mimo kapelu?

Volba byla jen a pouze na nás (spíše tedy hlavně na mně). Vybrali jsme dvanáct věcí, které se nám nejvíce líbí, a které chceme hrát na živo, a ty jsme natočili. Měli jsme ještě dvě věci rozpracované a částečně nahrané, ale nakonec jsme je zahodili.

Přece jenom, skladby THE WITCH mají docela krátkou stopáž, takže placka profrčí přehrávačem možná až zběsile rychle. Napadá mě tedy, když už jste se po těch letech rozhodli pro realizaci CD, proč jste nezařadili trochu více songů?

Myslím, že těch cca 25 minut materiálu bohatě stačí. Nechtěli jsme, aby nahrávka jakýmkoliv způsobem začala nudit. Proto je tak krátká, a vlastně i proto mají naše skladby tak krátkou stopáž. Před, řekněme osmi lety, byly naše songy o dost delší, ale dost nudný a utahaný, což jsme pak už nehodlali praktikovat (hlavně naživo) a vrhli se na psaní sice jednoduchých, ale úderných a krátkých věcí. Tenhle přirozený posun někam ke crustu/punku (hudebně) se nám zamlouvá a líbí, na tom jsme se svorně shodli nedávno u píva.

Jak a kde probíhal samotný proces natáčení alba?

K tomu Ti nejvíce řekne Sir, jelikož vše probíhalo pod jeho taktovkou a on nad tím strávil hodiny mravenčí práce (klobouk dolů). Nahrávalo se u něho doma, kytary a basa, zpěv pak na zkušebně skupiny LLYR (díky za půjčení). Při nahrávání jsme kouřili jednu cigaretku za druhou, pivko vždy až po poctivé práci. (smích)

Sir: Zde Michala trochu doplním, CD vzniklo v opravdu punkových podmínkách a to bylo na tom to nejhezčí – musím dodat, že krom cigaret a píva byla hlavně sranda. Celý proces nahrávání, mixu a masteru, byl pro mě cesta pokus omyl a strašně mě to bavilo. Ano mnoho lidí nad tím pochopitelně ohrne nos, protože kvalitní zvuk z Digitech RP355 a dvanáct let starého PC, bez náležitých schopností, znalostí a talentu jen tak nevykřešeš (pokud to vůbec lze), ale pro mě bylo podstatné se tím pobavit a získat nové zkušenosti, což se podařilo na 110 %. 

V jakém nákladu deska vychází, případně u koho a kde ji bude možné zakoupit?

Náklad CD je prakticky neomezený – tiskneme si CD sami, takže podle zájmu. Cédo za sto korun si lze koupit přímo od nás, nebo na koncertě. Kdyby někdo chtěl, tak vypálené CD s obalem z obyčejného papíru, dáváme zdarma. Zadara se dá nahrávka stáhnout i na ulozto.cz. Chceme to co nejvíc dostat mezi lidi.

Nemáte v plánu doprovodit vydání CD nějakým novým klipem?

V plánu to máme, bavíme se o tom už cca měsíc, koncept taky plus mínus máme, ale zatím vše troskotá hlavně na nedostatku času. Původně jsme mysleli, že to stihneme do toho křestu udělat, ale zatím to vypadá, že spíš asi ne. Nebudeme ale předbíhat.

V únoru chystáte v Plzni slavnostní křest, takže je teď určitě dobrá příležitost fanoušky na tuhle akci pozvat.

Pátek 27. února 2015
– tradičně klub Parlament. Support nám tentokráte budou dělat MORRIGAN a BASTARDS TERRITORY. Nebude to klasický křest s poléváním nosiče a proslovem, spíš jen taková prezentace CD naživo. Ale i tak bych rád všechny pozval na kravál a pivko!

A další akce pro letošní rok, o kterých bychom se mohli zmínit? Je už něco v tomhle směru naplánované?

Další akce domluvené nemáme. Uvidíme, jestli se něco vyvrbí. Neřešíme to. Když přijde nějaká nabídka, můžeme se o tom pobavit.

Pracujete již momentálně na nějakých nových skladbách?
   
Na nových skladbách pracujeme už od dotočení CD. Chtěli bychom udělat EP, případně splitko s nějakou spřízněnou kapelou. Plánujeme tak 2 - 3 skladby, jeden šílený remix, možná dojde i na nějaký cover. Víme, kde jsme měli při tomto natáčení rezervy, tak doufáme, že se s novou nahrávkou zase posuneme o kousek dál a bude znít ještě o trochu líp. Poslední dobou mě osobně víc naplňuje tvůrčí proces a nahrávání nových skladeb, než živé hraní. Skládáme postupně, necháváme nápady uzrát, pak je různě selektujeme, vyřazujeme nebo vylepšujeme. Mluvím teď v množném čísle, protože již nechci dělat vše sám, ale spíše kolektivně, obohatit tvorbu i o jiný rukopis, mluvit o tom, co zlepšit, dát do toho trochu víc oživení, pestrosti, lepší aranže atd…

Na závěr ještě dotaz k vašemu aktuálnímu složení, zaregistroval jsem, že basák Sir je opět uveden, jako člen THE WITCH, má to znamenat jeho trvalý návrat do sestavy?

Sir už má za ty léta u THE WITCH takové výsostné postavení, že se může vracet a odcházet kdykoliv se mu zachce. Jeho třetí angažmá u nás začalo nečekaně na podzim 2013, kdy zavolal, že by si s náma zahrál výroční koncert. Rádi jsme souhlasili a po akci jsme přirozeně dál pokračovali ve třech, aniž bychom se na něčem domlouvali, nebo si cokoliv vyjasňovali. Navíc vloni Sir opustil NEUROTIC MACHINERY, a tak získal spoustu volného času věnovat se třeba i troškuTHE WITCH, což je žrout času opravdu minimální. Spolu už jsme toho dost zažili a udělali, takže k nám prostě patří a on to ví.

Sir: Michal to zcela vystihl, dodám jen, že nějaké členství vůbec neřešíme, prostě jsme jen tři týpci, co mají společnou zhovadilou zálibu – bavit se preludováním tohoto extrémního bigbítu.  

Pánové díky vám oběma za  pokec.

My děkujeme!

www.bandzone.cz/thewitch

Zveřejněno: 25. 01. 2015
Přečteno:
3897 x
Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář