Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
HUSMAN FEST

RADIATION – Plutonium Overdose EP 2013, Atomic Vision productions + kooperace

Rok 2008, Revenge Of The Warhammer Tour, TOMORROW'S HELL (Otrokovice) / MANSKLIG LADUGARD (Bratislava). Někde na cestě z východu Slovenska, poté, co borci z Blavy poznali, že jsme celkem metal influenced, nás sekyr majster Masaker (budíž mu d-beat půda lehká a ta elektro zemina, kterou zřejmě brázdí teď, úrodná) zasvěcuje do pohnuté historie jejich bandy. Rozpady, personální změny, komplikace, no sračky. Načež nám říká, že jejich dávný zpěvák (doufám, že si to dobře pamatuju) má thrash metalové kombo, že úplný nájeb. Dlouhé vlasy, šipky kytary, bílé jazyky z bot až pod kolena, džisky, ale název mi v hlavě nijak neutkvěl, koneckonců thrash není nic, co bych vůbec kdy nějak zásadně poslouchal. Asi o tři roky později mně píše borec z nějakých RADIATION, že abych jim udělal koncert. Díky tomu, že jsem v daném termínu v Thajsku, tak to přehazuju na jednoho ne moc spolehlivého známého. Díky čemuž koncert nakonec nedopadl, sorry hoši!!! Po návratu z Asie plánujeme dva koncerty s TOMORROW'S HELL a já nadhazuju, že bychom mohli pozvat ty borce z Blavy, kterým kámoš Krusty ne-udělal gig. Nakonec z toho byl příjemný víkend ve společnosti tří sympatických metal punků, z nichž jeden (basák a v té době i zpěvák Vrana), byl onen prehistorický člen MANSKLIG LADUGARD (R.I.P.).

Někdy na začátku roku 2014 jsem dělal koncert borcům zase a u té příležitosti jsem byl obdarován prvním vinylovým zásekem tohoto divokého komba. Hned ze startu se přiznám, že pro kapely z hlavního města Slovenska mám tak trochu slabost, hlavně pro ty, které v sobě nezapřou lásku k oldschoolovému pojetí daného stylu. A to RADIATION splňují bezezbytku. Ať už grafickým zpracováním, tak hudební produkcí hluboce zažranou do drážek tohoto kulatého nosiče. Čeká Tě pět válů kurevsky hrubého thrashe, který se mírně otírá o zahnívajívcí zbytky starého death metalu. Hned první vál "Atomic Age" má nástup jak hovado a dává vzpomenout na Gelsenkirchen let osmdesátých, čistá bruska podpořená řádně zahuhlaným soundem, který tomu perfektně sedne. V podobném duchu to klepe i ve válu následujícím, načež třetí kus (poslední na áčku), jediný slovensky recitovaný "Hlasy z podzemia" je pro mě i pomyslnou hitovkou, hrubá záležitost. Na straně druhé Tě sejme "Towards A Shining Blaze", tady se pracovalo s čistou láskou a nadšením k danému hudebnímu stylu. Závěr obstarává instrumentálka "Orbital Bombanfall", u které jsem čekal nějaké to zvolnění, ale pořád to šlape.

Texty jsou plné šílenství, války a atomové hrozby, jak jinak. Obal plně koresponduje s hudební náplní a obsahuje výbornou fotku kapely na zadní straně. Jak už jsem poznamenal někde na začátku, thrash metal není nic, co bych vyhledával, ale u této nahrávky oplývám nadšením. Dnešní doba je podobné muzice nakloněna a díky tomu se na ni nabaluje spousta trendových jezdců (to mě ale nijak netrápí), ovšem RADIATION určitě nejsou ten případ, na to dám krk. Už jen to, že hrají nějakých 8 let bez jakýchkoliv ústupků či stylových kotrmelců, mmě dává za pravdu. Janči, Mrož, Vrana - Hail RADIATION!!!

Seznam skladeb:
  1. Atomic Age
  2. Sword Of Damocles
  3. Hlasy z podzemia
  4. Towards A Shining Blaze
  5. Orbital Bombanfall (tohle taky)

Sestava:
  • Janči - bicí
  • Vrana - basa
  • Mrož - kytara, vokál

Čas: 11:32


Zveřejněno: 05. 02. 2015
Přečteno:
3542 x
Autor: Kubánec | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 02. 2015 16:22 napsal/a Peťan
Radiation
Jo, tohle je povedenej sedmipalec. Jsem na tuhle trojici zvědavej naživo :)