Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

ET MORIEMUR – Ex Nihilo In Nihilum CD 2014, Solitude Productions

Už dokážu se dívat bez pláče
na smrt, která život halí
dokážu vydržet
bolest, malí.
Začínám už také zapomínat
nemálo se za to stydím
a kvůli tomu tě
nenávidím.

/Norwegian mist/


Po debutu „Cupio Dissolvi”, který vyšel v roce 2011 pod hlavičkou časopisu Pařát, jsme se koncem minulého roku dočkali novinky pod názvem „Ex Nihilo In Nihilum“. O tom, že kapela má co nabídnout, svědčí již umístění na druhém místě v kategorii Objev roku 2011 cen Břitva. Její tvorba je však vševypovídající.

Doom metal, který obohacují o moderní a velmi osobité prvky, není ani zdaleka hudbou pro každého. Ponurou atmosféru a texty o postupném a naprostém zániku všeho živého je třeba vnímat naplno, v poklidu. Procházíme ztemnělým prostorem a pozorujeme, jak kolem nás ubíhá čas svým tempem, které nemůžeme ovlivnit. Vše má svůj nevyhnutelný konec, který se postupně blíží a hrozí svou blízkostí. Hodiny na kostelní věži odbíjí půlnoc, myšlenky bloudí v nejtemnějších zákoutích a odkrývají skryté touhy, emoce a stesky. Člověk se noří do minulosti a zároveň je ztracen v současnosti a obavách z temné budoucnosti. Přesně v ten okamžik nastoupí nový rozměr a rozehraje další z představení lidského, natolik bezvýznamného, života. Nechybí ani něžné, poetické a teskné části... Smrt je nevyhnutelná.

In the end nothing will remain
Of our deepest love and lacerating pain
No one will remain to tell our tale
and no one will be there to remember

Re delle cose, autor del mondo, arcana malvagità,
sommo potere e somma intelligenza, eterno dator dei mali

Suffering will make way for
absolutecalm
E i nostri eterni baci
manti d’illusione

/Dissolving/


V rámci klasických vlivů, kráčí kapela ve šlépějích takových jmen jako MY DYING BRIDE, PARADISE LOST, či starší tvorbě ANATHEMY. K tomu všemu však přidává značnou dávku osobitosti, díky které je nezaměnitelná a na české hudební scéně tvoří špičku toho nejlepšího a to nejen v rámci doom metalu. Pečlivě vystavené a stupňované skladby navozují pocit smutku a velmi pečlivý vokál dávkuje správnou porci nihilismu přesně v pravý okamžik. Zároveň je právě on tím hlavním poznávacím znamením, díky kterému si nemůžete ET MORIEMUR s nikým splést. Naléhavost a bolest je cítit v každém proneseném verši až mrazí. Párkrát je možné zaslechnout i čistý zpěv.

Hudební linka je nápaditá a nepůsobí v žádných ohledech nudně. I na několikerý poslech je stále co objevovat a nenalezneme zde ani náznaky sklouzávání k monotónnosti. To vše korunuje mistrovský um všech členů, kteří jsou sehraní ve všech ohledech. Nahrávka je opatřena obalem, který lahodí oku a navozuje patřičnou atmosféru. Neprozrazuje z ní však tolik, jak by se na první pohled mohlo zdát.

První „Sea of Trees“ je velmi příjemným úvodem do celého alba. Po úvodních tónech nabízí chytlavou a velmi zapamatovatelnou melodii už na první poslech. Postupem času se od šeptaného textu dostaneme po drsné kytarové riffy, které korunuje surový vokál. Neskutečnou nádherou je přes šestnáct minut trvající skladba „Black Mountain“, která je nabitá vším, co kapela nabízí. Po jejím poslechu získá posluchač naprosto přesnou představu o tom, jaký je zbytek alba.

Sehranost a duševní souznění je cítit z každého tónu. Při prvním poslechu jsem měla doslova husí kůži a emoce mě zalévaly jako přílivová vlna, která se neodplavila ani po hodině poslechu desky. Dokázala se mi natolik usadit v hlavě, že stačilo spustit opětovně play na přehrávači a byla opět tu. Po dalších posleších se mi zavrtala do hlavy tak hluboko, že mě její tóny provázejí každým dnem a odtikávají i můj život. Vše je pomíjivé, ne však nesporná kvalita této nahrávky, která neskončí v propadlišti dějin a jejíž jméno, doufám, poroste a dostane se do širšího povědomí. I když hudba ET MORIEMUR není pro široké masy, je neskutečně kvalitní a pozornost si zaslouží. Díky tomu si jistě najde svoje fanoušky, mezi které se rozhodně řadím...

Seznam skladeb:
  1. Sea Of Trees
  2. Dissolving
  3. Norwegian Mist
  4. Liebeslied
  5. Angst (intermezzo)
  6. Nihil
  7. Le Choix
  8. Black Mountain
  9. Below (bonus track)

Čas: 58:59

Sestava:
  • Zdeněk Nevělík – zpěv, piano
  • Aleš Vilingr – kytara
  • Honza Vaněk – kytara
  • Karel „Kabrio“ Kovařík – basa
  • Michal „Datel“ Rak – bicí

Host:
  • Ivan Tláskal – viola

http://etmoriemur.com
http://bandzone.cz/etmoriemur
http://etmoriemur.bandcamp.com
www.solitude-prod.com

Zveřejněno: 22. 01. 2015
Přečteno:
4151 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Niviat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

24. 01. 2015 21:53 napsal/a pekop
ET MORIEMUR
Hodně povedená deska. Ale s tou 9 jsi to přehnal. Pro mě za 7.
23. 01. 2015 08:33 napsal/a prepil
D.D.
Bravo neznám, ale budu se muset po něm kouknout, když tam vychází takové dobré recenze, díky za tip ;-)
22. 01. 2015 23:36 napsal/a D. D.
Konec hudebních recenzentů v Čechách?
Recenze hodná Brava. Neměl jsem sílu to dočíst do konce