Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
LLYR

R-E-T – Coming Soon... CD 2014, Pařát Magazine & Productions

Třinecká kapela R-E-T patří k tuzemským doommetalovým pionýrům, v polovině devadesátých let byla „u toho“. U toho, když se na severní Moravě líhly kapely tíhnoucí k pomalé a posmutnělé muzice a když vyšla první polokompilace reflektující tuzemskou doomovou scénu „Masters of Czech Metal 2“, kam dodali skladbu „Confession“ z debutového demosnímku. Záhy se R-E-T (tehdy psaní jako R.E.T. či plným názvem REACTION EXTASY TRANCE) etablovali mezi domácí špičkou albem „In Memories“, posléze vydali ještě řadu dalších nahrávek, ale v poslední době o nich příliš slyšet nebylo, vždyť od minulého alba „New Feelings“ uteklo šest let.

Během nich se leccos změnilo, hlavně v sestavě, vrátil se starý známý zpěvák Yarin a rošády proběhly i na dalších postech, až se sestava usadila na osmi (!) lidech, přičemž hned tři jen zpívají. Po vokální stránce lze tedy čekat pestré dílko, po hudební se sice dá hovořit o doom metalu, ale rozhodně ne v jeho prapůvodní podobě, a to ani v té řekněme dřevní, jak jej definovali třeba TROUBLE, tak ani v té chmurné, kterou provozovali MY DYING BRIDE či ANATHEMA, nebo právě R-E-T na svém dosud nejoslavovanějším albu „In Memories“. Dnešní (ale i včerejší, když vzpomenu na „New Feelings“ nebo „The Dark...“) R-E-T jsou jinde, jejich muzika není pomalá jako šnek po ránu, ani není smutná jako Helena Vondráčková v oblíbené pohádce, zato je hodně barevná, vedle doom metalu se dá mluvit i o gothic metalu a možná i atmosférickém rocku. To je řekněme obecný pohled.

Druhý pohled začnu od prvního poslechu. Když CD poprvé dohrálo, budilo ve mně spíše rozpaky než nějaký jásot. Doba zase pokročila, to, co zabíralo před nějakými deseti (šesti) lety už dnes působí spíše přežitě, to, co by mě přímo uzemnilo, jsem nějak nenacházel. Navíc jsem ve stejné době propadl novince ET MORIEMUR, zdánlivým souputníkům R-E-T, protože při vší úctě k dalším tuzemským doomovkám, právě tyhle dvě kapely by nejspíš měly držet tenhle žánr nad vodou. Ale zatímco ET MORIEMUR přišli s klenotem, R-E-T bych napoprvé řadil někam do vzorkovnice pana Lustiga (pro neznalé – obchodník s jabloneckou bižuterií z pohádky Lotrando a Zubejda – úsměv). Ale i bižuterie řadu lidí potěší, když je pěkně udělaná... O „Coming Soon...“ se to v podstatě říci dá, jen mi to trvalo delší dobu, než jsem se s albem „smířil“. Tím nechci říct, že by to byla nějaká řehole, jen to chtělo víc poslechů, po nichž jsem si dokázal vyzobat pěkné skladby a vymezit se k těm, které mi tak povedené nepřijdou. To platí hlavně o úvodní „The Dialogue With Thanatos“, která mi přijde nekonzistentní, jakoby pánové a dáma těkali od jednoho motivu k jinému, navíc mi žádný nepřijde extra silný, tím pádem považuji osm minut hracího času za příliš. Ale jako ochutnávka vokálů to funguje, ukazuje se, že nová zpěvačka disponuje zajímavým hlasem, což platí i obou pánech, ale o těch se to řadu let ví. Pavla se více ukazuje v následující „Twilight Of The Fools“, která mi zpočátku evokuje DYING PASSION, s nimiž ji spojuje podobně posmutnělá nálada, ale skladba postupně ztrácí na zajímavosti neustálým omíláním jednoho motivu. Podle mě by jí prospělo zkrácení a dřívější nástup mužského takřka blackového skřehotu, který ji v závěru posouvá o level výš. Pak se ale konečně rozjíždí to, na co jsem čekal – „Crystal Spikes Of My Sadness“. Zpěváci se střídají i překrývají, pompézní muzika koketuje s vážnou hudbou a hlavně se objevují silně chytlavé momenty – nejen refrén, ale i valná část slok se rychle zarývá do podvědomí. A když dojde na pěkně pojaté kytarové sólo, začíná mě nahrávka bavit. Přispívá k tomu i Yarinův zpěv, připomínající nějakého trpícího rozervaného jedince lamentujícího nad svým životem. I v dalším songu R-E-T dokazují, že mají dar (cit) složit zajímavou kompozici, „The Peace Overdose“ je sice svižnější, ale zase zabírá Yarinův specificky zabarvený vokál, který doplňuje Radovanův murmur, opět se na výbornou povedly i silně návykové melodie. A jízda na horské dráze pokračuje, chvíli jsme si užívali chytlavé melodie, teď je tu skladba depresivnější, pomalejší, prim v ní hraje hluboký murmur, který jen tu a tam prosvětlí Pavlin čistý hlásek. Když se tak zamyslím nad pěticí odehraných písní, musím jim přiznat jednu důležitou věc, a to, že je každá jiná. Po několika posleších nehrozí, že by si posluchač nebyl jistý, co že to zrovna hraje, a to je určitě pozitivní fakt.

Bystří si asi před chvíli ťukali na čelo, když jsem psal o pěti skladbách, protože níže v seznamu jich je šest. Ale ta šestá je speciální, protože jejími autory je osazenstvo z ADOR DORATH, jmenovitě Martin Roženek, Lenka Machová a Zdeněk Čepička. Elektronikou prostoupená skladba se od zbytku liší prakticky vším, je vzdušnější, spíše rocková, spojovacím prvkem s ostatními je jen nezaměnitelný Yarinův zpěv. Na konec alba sedne výborně, řadím ji ke dvěma velebeným opusům z prostředku alba na stupně vítězů.

Pozitivem nahrávky je kvalitní zvuk ze studia GM, o který se postaral Martin Roženek. Co se však nepovedlo vůbec, je booklet. Doslova otřesný. Jediný klad vidím v zařazení překladů textů do češtiny. Jinak si lámu hlavu, jak může v dnešní době někdo přijít s takovou grafickou patlaninou... Pomíchané fonty, některé písmo velké, některé malé, jeden text otištěný dvakrát, jeden pro změnu chybí, o titulní straně snad raději pomlčím...

Seznam skladeb:
  1. The Dialogue With Thanatos
  2. Twilight Of The Fools
  3. Crystal Spikes Of My Sadness
  4. The Peace Overdose
  5. Coming Soon
  6. All Thas Is Gone

Čas: 41:03

Sestava:
  • Miroslav Holub - keyboard
  • Pavla Bocková - vocals
  • Daniel Matuszny - guitar
  • Radovan Hlavička - vocals
  • Jaroslav Sliž  - vocals
  • Roman Kufa - guitars
  • Jaroslav Klepáč - bass
  • Tomáš Gazur - drums

www.r-e-t.cz

http://paratmagazine.com/


Zveřejněno: 25. 01. 2015
Přečteno:
3260 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 01. 2015 10:40 napsal/a 4H
R-E-T
Pěkná recenze. Včera jsem album slyšel a souhlas, taky po prvním poslechu rozpaky. Takový průměr.