Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

ASHES OF CHAOS – Eye CD 2013, Logic(il)logic Records

Ohledně poslechu pro recenzi Taliánů ASHES OF CHAOS jsem měl velký problém; na jednu stranu mě často nudili svojí předvídatelností a vykrádáním slavnějších vzorů, na druhou stranu by se přece něco našlo, čím si u mě svojí debutovou deskou „Eye“ nějaké ty body navíc vybojovali. Pojďme si tedy ono „voko“ z roku 2013 vyslechnout.

Nejste-li fanoušci progresivního rocku/metalu, můžete rovnou přestat číst, jste-li fanoušci progresivního metalu a nade všechno uctíváte OPETH, nebo dokonce ještě dál – vrcholem progrese jsou pro Vás NECROPHAGIST, můžete přestat číst rovněž. Ulítáváte si na SYMPHONY X, DREAM THEATER? Potom jste na správné adrese. ASHES OF CHAOS zaplňují prostor (stylově) přesně mezi zmíněnými velikány, ačkoliv něco maličko z předchozích extrémistů taky ukrývají. Tím se obávám je vyřčeno vše, klenuté riffy, sóla na klávesy, propracované basové linky, střídající se klidnější pasáže s heavy (technickou) jízdou. Celkem by to byl jednoduchý verdikt, jenže vše se komplikuje tím, že ASHES OF CHAOS mně to stěžují několika výjezdy do extrémních vod, zkrátka občas (v míře menší než malé) kytaristi přitlačí na pilu a vokalista se nebojí growlingu. Tyto elementy, které působí jak polití živou vodou, se však na albu, byť rozmělněny v celkové stopáži, vyskytují, jak už bylo zmíněno, pomálu. Kdyby se Francesco, Mike, Alexios, Stefanos a Giorgio nebáli takových záletů do extrému více, byl bych nadšený, bohužel takto AoC zůstavájí x-tou kopií FATES WARNING – zbytek dosadíte sami.

Nezůstaneme však jen u kritizování, vyzdvihnout musím epickou, napjatou skladbu „Parallels“ a ani podmanivá „Atmosfear pt.1“ nezůstává pozadu, akustická, neoriginálně nazvaná „Doom“ zase postupy a atmosférou připomene slavnější krajany NOVEMBRE, které mám moc rád, takže i tady zase nějaké body navíc. Celková vyhranost všech zúčastněných a vůbec celková radost z tvorby je z desky určitě cítit, rovněž zvuk je vydařený, čistý, vyvážený – zkrátka dnešní standard v daném stylu, ovšem milovníci vysokých DR hodnot se mnou souhlasit nebudou…

Výtku bohužel musím dát vokalistovi, ovšem ne za vokál, ale za cover art, jehož je autorem, ač snaha byla, u mě se míjí s účinkem a upřímně, na podobné křemíkové, rádoby filozofické umění začínám být alergický. Kapelu budu nadále sledovat, doufám však v přitvrzení a více originality na dalším albu, i když trend jde jinam… Na závěr rada potencionálním posluchačům – tohle je jedno z alb, které s více poslechy i přes zmíněné nedostatky roste a musím napsat, že i přes počáteční zklamání při prvním poslechu se k němu občas vracím.
        
Seznam skladeb:
  1. Ashes of Chaos
  2. Falling
  3. Doom
  4. Mechanical Rage
  5. Atmosfear Pt. 1: Abyss of Consciousness
  6. Parallels
  7. Novilunio    
  8. Atmosfear Pt. 2: Circle of Madness
  9. Awake
  10. Rinascita

Čas: 64:52

Sestava:
  • Francesco Gabrielli - bicí
  • Mike Crinella - kytary
  • Alexios Ciancio - vokál
  • Stefano Galassi - basa
  • Giorgio Gori (host) - klávesy

https://www.facebook.com/ashesofchaos


Zveřejněno: 04. 02. 2015
Přečteno:
3296 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Sir | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář