Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

ZOMBIEFICATION – Procession Through Infestation CD 2014, Doomentia Records

Mexické undergroundové pláně už dávno nejsou pro fandy metalového extrému neznámým územím, a stále častěji se potvrzuje, že stojí za to věnovat pozornost tamní scéně. Kromě občasných překvapení registrujeme v mexickém podzemí i seskupení, jež už nějaké to jméno mají, a u nichž máme jistotu dodržování určitých tradic ještě před tím, než uslyšíme třebas jen jedinou notu z nově vydaného materiálu. Mezi ortodoxní strážce death metalových tradic patří i ZOMBIEFICATION, kteří o své oddanosti dřevnímu kovu smrti podali důkaz už nejednou a mají na svém kontě i s čerstvým letošním přírůstkem „Procession Through Infestation“ trojici alb + jedno ne nevýznamné EP.

Kdo se s tvorbou těchto obskurních Mexičanů setkal již v minulosti a byla mu sympatická, nebude zklamán ani tentokrát. Základ zůstává stejný, tedy hrubý, nekomplikovaný a šlapající death metal vycházející hodně ze staré švédské a finské školy, která ale není bezvýhradní alfou a omegou tvorby ZOMBIEFICATION, ovlivnění je patrné hlavně ve zvuku a v některých postupech. Jinak si troufnu tvrdit, že ústřední duo Mr. Hitch a Mr. Jacko za těch pár let své existence dokázali kapele vtisknout svou tvář, která je ve svých ztrhaných rysech v současnosti malinko odlišná od minulých posmrtných šklebů, přesto při troše té snahy identifikovatelná. Drhne se stále drsně, obhrouble a se špínou za nehty, ale nezapomíná se i na určitou atmosféru a největší zaznamenané novum na aktuálním albu je zřetelně větší příklon k využívání temných melodických linek, které se v případě ZOMBIEFICATION stávají specifickými.

Ne že by v minulosti hudba ZOMBIEFICATION byla nějak obzvláště nepřístupná, naopak tvorba mexických uctívačů Nemrtvých vždy obsahovala dostatek chytlavých riffů, letos se ale kapele podařilo na „Procession Through Infestation“ zaznamenat matroš, který i díky zmíněným melodickým postupům zaleze více pod kůži a ve spojitosti s výbornou rytmikou nenechá posluchače většinou v klidu. Slovíčko „většinou“ si dovolím zdůraznit, protože chvílemi jsem měl pocit, že některé songy jsou až neúměrně natahovány a ke škodě jejich dynamiky poněkud rozmělněny, viz např. „Infestation“. Maličký problém vidím v tom, že ZOMBIEFICATION se ústřední téma svých textů (lehce odhadnutelné už podle názvu skupiny) snaží uchopit trochu „seriózněji“ a neomezit se pouze na klišovité čvacht gore/hororové básničky, tudíž se skrze muziku pokouší o navození určité obřadnosti až rituálnosti své lyriky. Místy se to docela obstojně daří, kdo chce, skrze zápach mrtvého masa ucítí dotek čehosi více než rozpadající se krvavé břečky. Není potřeba se ale bát, album z větší části jede ve valivém a svižném tempu, a výše zmíněný neduh je cítit spíše podprahově.

Určité drobné změny (alespoň já to tak slyším) nastaly i po zvukové stránce. Po tradičním nahrání materiálu v rodné domovině závěrečný mix proběhl ve švédském Necromorbus studiu, kde již vznikla nejedna zajímavá nahrávka, a výsledek je více než slušný. Zde je vhodné upozornit na velice dobrý výkon „hostujícího“ bubeníka Fernanda Jassoa, jehož škopky jsou ozvučeny parádně, a když už jsme u těch „hostujících“ pomocníků, některá sóla kytaristy Markha Kima svým zpracováním a zvukem opět připomínají Švédsko, konkrétně jistou žel již nežijící ikonu hudební temnoty, která hlavně svými prvními alby posunula temný kov do jiných dimenzí. Předchozí dvoje uvozovky jsou myslím na místě, neb pro oba zmíněné muzikanty to není první studiová spolupráce se zakládající dvojicí ZOMBIEFICATION, a jezdí s nimi i koncerty, tudíž je mnozí mohou považovat za členy kapely. Samozřejmě se nejde nezmínit o zpěvákovi Mr. Hitchcockovi, který je dosti nepřeslechnutelnou kapitolkou. V minulosti mi jeho projev trochu vadil, teď už jsem si nějak asi zvykl, přesto při důkladnějším zaměření na jeho práci s hlasem, frázováním a textem se nejde ubránit občasným pokroucením hlavou. Na druhou stranu i díky tomuto ne zcela tradičnímu a ne každému libému vokálu má ZOMBIEFICATION další své drobné specifikum. A cover art alba, jenž je jeho dílem stejně jako myšlenkový koncept celé desky, je vyvedený, takže mlčím a už nic nenamítám. (úsměv)

V konečném součtu kladné body jasně převažují nad drobnými neduhy, které navíc nejsou na první pohled až tak markantní. ZOMBIEFICATION na „Procession Through Infestation“ předkládají slušnou porci chytlavého a šlapajícího  death metalu, který by neměl nikoho urazit, či do konce nudit, a kdo se chytne, najde si i zde nějakou tu atmosféru. Domácí Doomentia Records vydává album kromě digipacku i ve formě velice hezkého vinylu, takže sběratelé a ortodoxní deathers nemají nad čím váhat.

Seznam skladeb:
  1. Procession
  2. The Never Ending Quest
  3. Possession
  4. Crossing The Rite
  5. Infestation
  6. The Divine Door
  7. Oppression
  8. The Blackest Light

Čas: 44:27

Sestava:
  • Arturo Vargas (Mr. Hitch) – zpěv
  • Jacobo Córdova (Mr. Jacko) – basa, kytara
  • Markho Kim (Mr. Kim) – kytara
  • Fernando Nieto Jasso (Mr. Hammer) – bicí

https://zombiefication.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/zombiefication666
http://www.doomentia.com/


Zveřejněno: 24. 01. 2015
Přečteno:
3427 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář