Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

MURDER INC. – Je čas zemřít! EP 2014, vlastní náklad

Celosvětový rozmach thrash metalu zasáhl i naší malou republiku a s ním město Beroun, z jehož okolí pochází parta MURDER INC. Historie kapely se začala psát v roce 2011 a stejně jako u většiny podobných part došlo k několika personálním změnám. Současná sestava se ustálila kolem kytaristy Lukáše. Ten je obklopen mladou dvojicí Petr (baskytara, zpěv) - Fanda (bicí). A myslím tím skutečně mladou, protože pánům je sedmnáct respektive patnáct let!

EP „Je čas zemřít!“ (kolik kapel už takhle svou nahrávku nebo skladbu pojmenovalo?) je velmi slušně zpracováno. Povedený obal, který zaujme (autor Boris ze slovenských CATASTROFY), v bookletu texty, info, děkovačka, fotka. Pravda, promo fotka je spíše „drsně“ úsměvná a tak pojďme radši na obsah CD. Celkem pět skladeb nahráli MURDER INC. na svůj debut. Celou nahrávku startuje minutové intro a vzápětí přispěchají s titulní skladbou „Je čas zemřít!“. No, asi by mě tenhle vál nezabil (úsměv). Klasické thrashové pustupy, jednoduchý kytarový riff a zahuhlanej, celkem utopenej vokál. Upřímně – skladba mě od poloviny nudí, protože jediné zpestření přichází v podobě kytarového sóla. To bych ale v případě thrash metalu čekal poněkud agresivnější. Nic se nemění ani s následující „Příkaz doby“. MURDER INC. pokračují přesně tam, kde v prvé skladbě skončili. Ty čtyři minuty mi přijdou na ne zrovna nápaditý thrash až příliš. Tempo se sice několikrát změní, ale já pořád čekám na moment, který by mě nakopal prdel, zaujmul. Zvuk nabroušených nožů či sekáčků na maso by mohl slibovat konečně pořádnou jízdu v podobě skladby „Řeznický thrash“ a i když se jedná o nejsvižnější skladbu na CD, mé pocity se nemění. Stále stejné, stále dokola. Vím, že dnes je težké přijít s něčím novým, ale ve srovnání s jinými mladými česko-slovenskými partami se (čertužel) jedná o tu slabší část scény. Thrash metal po vzoru starých tuzemských klasik žánru přelomu 80. a 90. let je sice fajn, ale pokud tomu dnes kapela nepřidá něco navíc (nejsem v žádném případě zastáncem moderny), dopadne jejich tvorba jako vesnický bigbít s odérem thrash metalu (např. jako – pánové prominou – současný KRYPTOR). MURDER INC. ani v posledních dvou skladbách „Svatá pakáž“ a „Radiace“ nijak nevyčnívají a tak jsou s celým EP „Je čas zemřít!“ za sedmnáct minut hotovi. Zvukově nahrávka není špatná, lehká zašpiněnost k tomuto stylu vždy patřila. Škoda nevýrazného vokálu. Poslední věcí, u které se zastavím, jsou texty – to je bohužel průser. Na jednu stranu je sympatické, že se kluci snaží dotknout typických thrash/hc sociálních a společenských témat, na straně druhé je správná formulace. Texty MURDER INC. jsou opravdu klišovité a „Řeznický thrash“ nebo „Svatou pakáž“ dokáže omluvit snad jen věk (úsměv). Po této stránce by měli pánové výrazně zapracovat. Naopak, za češtinu mají velký plus a i přes to, že je to teď dost kostrbaté, zvolili dobře.

Debutní EP „Je čas zemřít!“ berounských MURDER INC. tak u mě končí v lehkém podprůměru. Vzhledem k délce fungování kapely, věku členů a faktu, že jde o jejich vůbec první nahrávku beru toto EP spíše jako představení nové kapely. Kluci neúnavně koncertují, zkoušejí, minimálně s Lukášem se potkávám na koncertech a já věřím, že nabrané zkušenosti posunou jejich hudbu zase někam dál. Třeba mě s příští nahrávkou překvapí a já za to budu opravdu rád. Držím jim palce.

Seznam skladeb:
  1. Pro některé z vás (intro)
  2. Je čas zemřít
  3. Příkaz doby
  4. Řeznický thrash
  5. Svatá pakáž
  6. Radiace

Čas: 16:58

Sestava:
  • Lukáš - kytara
  • Fanda - bicí
  • Petr - baskytara, vokály

http://bandzone.cz/murderinc

Zveřejněno: 28. 01. 2015
Přečteno:
3817 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 01. 2015 20:59 napsal/a Richard Abraham
Murder Inc
Také stojí za poslech jejich první demo ve splitu s Valurama. Doporučuji poslechnout, protože na to, že jde o první demo je to nášleh jak cyp.