Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

PARASIT – Välj Din Egen Bödel CD 2013, Totalpunk Records

Švédsko je zemí zaslíbenou pro všechny fans death metalu a crustu. Pochází odtud mnoho kapel, které pomáhaly formovat tyto dva žánry a stále se objevují další a další jména pokračující v tomto odkazu. Když se budeme bavit o crustu/punkové škatulce, narazíme na nepřeberné množství kapel z různých koutů této země. Z hlavního města Stockholmu je jich samozřejmě nejvíce a i toto města je domovem pro crustery PARASIT. Vznik kapely se datuje do zimy 2010/2011 na troskách bandy UNCURBED. Po změnách v sestavě v roce 2012 konečně PARASIT začali nahrávat svůj materiál a výsledkem je album „Välj Din Egen Bödel“ vydané na podzim roku 2013. Vyšlo jak na vinylu (D-Takt & Råpunk Records), MC (Nuclear Terror Victims), tak i na CD (Totalpunk Records). Že se ve Švédsku prolíná death metal s crustem je známá věc a i zde v sestavě působí kytarista Michael Gunnarsson a bicman Johan Jansson, kteří působili/působí v death metalové mašině INTERMENT.

Protože PARASIT jsou crusteři každým coulem, celý obal a booklet je dle zvyků černobílý, po jiných barvách ani památky. Texty jsou v angličtině (7 skladeb) i v rodné švédštině (8 skladeb), takže jakási pestrost alba je zajištěna. Okamžitě po spuštění se z repráků vyvalí zašpiněný d-beat crust ve stylu starých dobrých DOOM, ANTI CIMEX, TOTALITAR nebo DISCHARGE. Patnáct surových a nesmlouvavých vypalovaček, při kterých není místo pro oddych. Řev utopenej v hluku kytar a ultra rychlých bicích. Bez zajímavosti nezůstává fakt, že o vokály se starají dva chasníci Pjär a Lort-Simon. Určitě zpestření pro jednotlivé skladby. Zkrátka švédskej styl, jak má být. PARASIT jsou kapelou, která by u nás sklidila úspěch na Playfastu nebo Obscenu. Nic nevymýšlejí, za nic se neschovávají a s ničím se nemazlí. Minimum sól, žádné kudrlinky ani vyhrávky. Jen rychle do cíle. Zničit a neužít (úsměv). Jen těch třicet čtyři minut je opravdu hodně. V případě PARASIT by mi stačilo nějakých dvacet minut a výplach by byl na světě. Takto mám problém celé album doposlouchat. Crust mám rád, ale zde je těch skladeb až moc, jedna jako druhá. Ve srovnání s například novinkou „Konský kokot“ slovenských BETON tato švédská nahrávka výrazně pokulhává.

Album „Välj Din Egen Bödel“ je průměrnou crust/punkovou nahrávkou ze severu. Věřím, že naživo jsou PARASIT pořádnej nářez, ale doma je asi často poslouchat nebudu. Pravověrné crustery album uspokojí určitě. Špína, bordel, syrovost tady rozhodně nechybí.

Seznam skladeb:
  1. Tala Till Punkt
  2. Radiation Sickness
  3. Jag Säger Det Igen
  4. Käppar I Hjulen
  5. Under Slaktarens Kniv
  6. The New Disease
  7. Infantil
  8. Narrow Minded Bastard
  9. Four Decades
  10. Legalized Crimes
  11. D-Beat Terrorist
  12. Välj Din Egen Bödel
  13. Ränderna Går Aldrig Ur
  14. Människohandel
  15. The Cove Of Slaughter

Čas: 34:05

Sestava:
  • Kenneth Wiklund - kytara
  • Pjär Karlman - vokály
  • Lort-Simon - vokály
  • Michael Gunnarsson - kytara
  • Johan Jansson - bicí
  • Daniel Sandelin - baskytara

parasit.bandcamp.com

Zveřejněno: 17. 02. 2015
Přečteno:
3365 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 02. 2015 16:00 napsal/a Peťan
kubánec:
Beton jsem uvedl, že mě narozdíl od Parasit baví celé album. Parasit jsou fajn, je to dobré, ale na mě příliš dlouhé. Víc za tím nehledej :) Tvé srovnání s prvotními Skitsystem určitě může být :)
17. 02. 2015 14:03 napsal/a kubánec
...
Pro mě jedna z nejlepších crustcore nahrávek poslední doby. Nevím, co tohle má společného s Beton, to mě poraď. Tohle jede v kolejích ranných 3 Way Cum (zpěvák Pjär je původem z této kultovní úderky), Visions a prvních nahrávek Skitsystem (Ondskans Ansikte 10´ ÉP), tady se nemíchá žádný metal s crustem, toto jede na dřeň.